nieuwsoverzicht avvn

Nieuwsberichten AVVN

nieuwsoverzicht avvn

Op deze pagina vind je een overzicht van alle nieuwsberichten van AVVN. Berichten over onze belangrijkste thema's samen tuinieren, natuurlijk tuinieren en uitbreiding en behoud van groen in de bebouwde omgeving.  

Pers

Wil je als journalist een artikel schrijven of een item maken over samen tuinieren of natuurlijk tuinieren? Wij helpen je graag aan de juiste informatie. Neem contact met ons.

Nieuwsbrief ontvangen?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met allerlei groentips en nieuwtjes.
Afmelden voor onze nieuwsbrief kun je gemakkelijk zelf online doen, via een link onderaan de nieuwsbrief.

 

 

Laatste nieuws

 • Duurzamer en goedkoper minder wespen? Help mee!

  Wespen hebben over het algemeen een slechte reputatie. Tijdens warme zomerdagen, wanneer iedereen buiten zit met drankjes en hapjes hebben we last van ze. Ze kunnen dan ook erg opdringerig zijn en een wespensteek doet erg veel pijn. Ondanks hun soms opdringerig gedrag, zijn wespen heel erg nuttig voor onze natuur.

 • Geluiden van onze tuinen

  Er wordt vaak gedacht dat een tuin vooral van nut is voor de mensen die er tuinieren. Volkstuinparken worden daarom vaak bekeken als plekken die makkelijk kunnen worden ingeruild voor sportveld of woningen. Maar niet alleen de tuinder maakt gebruikt van de tuin! Als je natuurlijk tuiniert deel je je tuin met tal van vogels, insecten en andere dieren. Ze slapen, eten en schuilen er. 

 • Maai Mei Niet

  Door het maaien een paar keer over te slaan kun je bijen en andere insecten in je tuin een handje helpen. Zo kunnen er bloemen bloeien die hen van broodnodige nectar voorzien. Tijdens 'Maai Mei Niet' zetten we samen grasveldjes en gazons in heel Nederland in bloei voor de bijen. Zo toveren we saaie grasmatten om tot bijenoases vol bloemen. Dus doe mee, laat je grasmaaier staan en creëer een gedekte tafel voor deze vrolijke zoemers! 

 • Volkstuinen zijn 'hot'

  Er is momenteel een klein mediagolfje rondom volkstuinen gaande. De onderwerpen zijn divers: PFAS, wachtlijsten, biodiversiteit of het verdwijnen van volkstuinen. Wij doen ons best om van ons te laten horen en het belang van volkstuinen onder de aandacht te brengen. Op deze pagina zetten we alle media-uitingen waar AVVN aan heeft bijgedragen onder elkaar. 

 • PFAS

  Het zal jullie niet ontgaan zijn dat de Per- en polyfluoralkylstoffen, in de volksmond beter bekend als PFAS, de gemoederen in Nederland flink bezig houden. Er zijn momenteel veel vragen rondom de aanwezigheid en risico's van PFAS in producten, grondwater en bodem. Het is complexe materie. Op deze pagina zullen we jullie (moes)tuinders zo goed mogelijk proberen te informeren over PFAS. 

 • Bestuursverslag 2023

  Het bestuursverslag (of jaarverslag) 2023 is op 20 april op onze afgelopen algemene vergadering aangenomen. In dit bestuursverslag blikken we terug op het afgelopen jaar. 

 • Stip erbij voor ATV Stadion

  Het Nationale Keurmerk Natuurlijk Tuinieren heeft de Amateur Tuindersvereniging Stadion opgewaardeerd van drie naar vier stippen, de maximale score. Gefeliciteerd!  

 • Eieren van hobbykippen bevatten PFAS

  Het zal jullie niet ontgaan zijn dat de Per- en polyfluoralkylstoffen, in de volksmond beter bekend als PFAS, de gemoederen in Nederland flink bezig houden. Er zijn momenteel veel vragen rondom de aanwezigheid en risico's van PFAS in producten, grondwater en bodem. Nu blijkt uit onderzoek van De Nederlandse Voedsel- en Waren autoriteit dat er ook in sommige eieren van hobbykippen té hoge concentraties PFAS zitten. 

 • Volkstuinpark is groene parel maar staat toch onder druk

  Volkstuinparken zijn groene bakens van rust en biodiversiteit in verstedelijkt gebied. Waar steeds meer mensen van genieten. Dit soort unieke plekken moet je koesteren en beschermen. Toch staan ze menigmaal onder druk vanwege woningbouwplannen. Teken hier de petitie van Ons Genot!

 • Vermijden van aardappelziekte (Phytophthora infestans)

  Phytophthora infestans staat ook wel bekend als de aardappelziekte, maar het tast ook tomatenplanten aan. Door de schimmelziekte kan je een hele oogst verliezen. Zeker bij warm weer verplaatst de schimmel zich razendsnel via de lucht. In 2023 greep de ziekte groot om zich heen. Ook dit jaar wordt er verwacht dat Phytophthora een groot probleem zal vormen. Extra oplettendheid is geboden. Gezien de ernstige schade en de snelle verspreiding geldt er bij aardappelziekte een bestrijdingsplicht. 

 • Eindejaarswens van de internationale federatie van volkstuinen

  De Fédération Internationale des jardins Famililiaux a.s.b.l.  is de Europese organisatie van volkstuinparken en aanverwante organisaties waarin AVVN actief is vertegenwoordigd via AVVN bestuurders. Naast het belangrijke uitwisselen van ervaringen en ideeën, het verzamelen van relevante gegevens, ontwikkelt de Federatie zich ook steeds meer tot een belangenbehartiger van volkstuinparken, richting de Europese Unie, die immers een steeds belangrijkere rol krijgt bij wet- en regelgeving. Hieronder vinden jullie de eindejaarswens van de nieuwe voorzitster Sylvia Wohatschek. Hierin drukt ze ons de waarde van volkstuinen op het hart, juist voor de toekomst: 

 • Help wetenschappelijk onderzoek en doe mee met MoestuinMix!

  Wij werken samen met CropMix, een vijfjarig onderzoeksprogramma waar meer dan 70 wetenschappers en 25 akkerbouwers in samenwerken. Centraal staat de vraag hoe we in Nederland op een duurzame manier voedsel kunnen produceren. Doe jij mee aan hun citizen science project?

 • Ecotuindag op ATV Zonnegaarde

  In samenwerking met Velt (Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren) heeft ATV Zonnegaarde voor de tweede keer een open dag georganiseerd. Dit deden ze om hun Gaarde in het Zonnetje te zetten, verbinding te zoeken met de buurt om te laten zien wat ze doen aan tuinieren, en bezoekers met zo veel mogelijk collega-tuinleden een warm welkom te bieden.

 • CropMix – de transitie naar duurzame akkerbouw

  CropMix is een onderzoeksprogramma onder aanvoering van Wageningen University & Research (WUR). Een grote groep onderzoekers gaat de komende jaren onderzoek doen naar gewasdiversiteit en strokenteelt als duurzaam alternatief voor de huidige akkerbouwsystemen. Wij van AVVN doen mee met hun citizen science project.

 • Exoten afvoeren: GFT of restafval?

  In het zomernummer van De Tuinliefhebber vertelden we in het artikel over exoten dat deze afgevoerd kunnen worden via het GFT. Dat geldt inderdaad voor de meeste genoemde planten, maar er geldt een uitzondering voor twee soorten.

 • Internationaal tijdschrift volkstuinieren - juni 2023

  AVVN is lid van de internationale organisatie voor volkstuinieren, Fédération Internationale des Jardins Familiaux a.s.b.l. De federatie geeft elke paar maanden een digitaal tijdschrift uit genaamd Hyphen. 

 • Nieuwe directeur voor AVVN!

  AVVN samen natuurlijk tuinieren heeft een nieuwe directeur! Na een zorgvuldige procedure waar ook het team bij betrokken was, is Willem Helwegen aangesteld en ondertussen enthousiast gestart. Laten we Willem even aan jullie voorstellen:

 • Afscheid Monique Bollen

  Deze week neemt directeur Monique Bollen afscheid van AVVN samen natuurlijk tuinieren. De afgelopen twee jaar heeft ze zich over onze groene familie ontfermd. Helaas voor ons heeft ze een mooie nieuwe uitdaging gevonden waar haar hart nóg meer ligt. Hieronder de berichten van voorzitter Ruud Grondel en Monique over het vertrek:

 • Bestuursverslag 2022

  Het bestuursverslag 2022 is op 15 april op onze algemene vergadering afgelopen aangenomen. In dit bestuursverslag blikken we terug op het afgelopen jaar. 

 • Film: Onder het maaiveld

  Op 2 maart gaat de film Onder het Maaiveld van EMS Films in première! Een fascinerende film over het ondergrondse bodemleven en het belang van een gezonde bodem voor de verduurzaming van de voedselproductie en de strijd tegen klimaatverandering.

 • Internationaal tijdschrift volkstuinieren - februari 2023

  AVVN is lid van de internationale organisatie voor volkstuinieren, Fédération Internationale des Jardins Familiaux a.s.b.l. De federatie geeft elke paar maanden een digitaal tijdschrift uit genaamd Hyphen. 

 • Toekomst volkstuinen Rotterdam

  Volkstuinverenigingen in Rotterdam en AVVN maken zich zorgen over hoe de gemeente Rotterdam omgaat met haar volkstuinen. Eind dit jaar lopen de huurcontracten af, het is nog onbekend hoe de nieuwe overeenkomsten er uit gaan zien.

 • Grijs wordt groen; geef kleur aan jouw buurt!

  Tuin- en landschapsontwerper Piet Oudolf ontvangt de Sikkens Prize 2022 voor zijn prachtige kleurrijke tuinen. Wereldwijd transformeert hij vergrijsde plekken tot groene oases die tot de verbeelding spreken. Laat je inspireren door Piet Oudolf en bedenk welke plek bij jou in de buurt groen verdient. Doe mee aan Grijs wordt Groen en maak kans op financiering van jouw vergroeningsproject!

 • 12 & 13 Oktober: Studiereis naar Knokke-Heist

  De gemeente Knokke-Heist in Vlaanderen gebruikt al jaren geen pesticiden in de openbare ruimte. Sinds 2021 hebben zij ook een verbod op het gebruik in tuinen ingesteld. Tijdens deze studiereis gaan we onderzoeken hoe ook Nederlandse gemeenten kunnen zorgen voor kwalitatief goed groen zonder dat pesticiden gebruikt worden. 

 • Bestuursverslag 2021

  Het bestuursverslag 2021 is op onze ALV afgelopen juni aangenomen. In dit bestuursverslag blikken we terug op het afgelopen jaar. We laten zien waar we zaadjes hebben geplant en wat we in gang hebben gezet. Ook tonen we de resultaten van onze tussenkomst, inspanningen en bemoeienissen.

 • Volkstuinvereniging Jan Vroegop bestaat 75 jaar!

  Vorig jaar bestond Volkstuinvereniging Jan Vroegop al 75 jaar, maar door corona hebben ze het pas dit jaar kunnen vieren. Ze hebben groots uitgepakt met een druk bezochte Open tuin dag, een jubileum boek en tal van activiteiten. 

 • Internationaal tijdschrift volkstuinieren - juni 2022

  AVVN is lid van de internationale organisatie voor volkstuinieren, Fédération Internationale des Jardins Familiaux a.s.b.l. De federatie geeft elke paar maanden een digitaal tijdschrift uit genaamd Hyphen. 

 • ATV Zonnegaarde organiseerde Ecotuindag

  Velt organiseert elk jaar de Ecotuindagen, waarin honderden privétuinen en tuincomplexen meedoen om hun ecologische paradijsje te delen met het publiek. Dit jaar deed ATV Zonnegaarde ook mee, een verborgen parel in Den Haag. 

 • Tuinpark Ons Buiten 100 jaar! Bezoek de wandelexpositie.

  Dit jaar bestaat Tuinpark Ons Buiten 100 jaar, van harte gefeliciteerd!   Ter ere van deze mooie mijlpaal organiserden ze op zondag 12 juni de Open Parkdag en Tuinkunst met dit jaar een extra feestelijk en uitgebreid programma!    

 • Volkstuinvereniging Westerduin 50 jaar!

  Zaterdag 14 mei vierde Volkstuinvereniging Westerduin haar gouden jubileum: 50 jaar alweer! Het was een prachtige dag en de vereniging was gezellig druk met bezoekers. En dat met maar 19 tuintjes!    

 • AVVN en volkstuinen in het nieuws

  De belangstelling voor volkstuinen stond de afgelopen tijd flink in de schijnwerper. Door corona en de behoefte om gezonder te leven neemt de behoefte aan een tuin toe. Maar in de afgelopen twintig jaar nam de oppervlakte van volkstuinen gestaag af. Keer op keer maakt AVVN zich in de politiek en in de media hard voor het behoud en uitbreiding van volkstuinen. Ruud Grondel: “Gemeenten en Rijk, doe er wat aan, geef mensen de kans op een volkstuin”.

 • Kersvers Keurmerk komt eraan

  Iedereen kent het wel, van horen zeggen of lezen, of omdat je club eraan meedoet: het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren van AVVN, oftewel ‘het Keurmerk’. Hét begeleidingsproject om meer natuur op het tuinpark te halen en te beheren. Het is inmiddels 27 jaar oud en dat is best wel op leeftijd voor een keurmerk. Tijd voor een grondige herziening!

 • Pesticide Action week

  Tijdens de eerste tien dagen van de lente, 20 tot en met 30 maart, vindt de internationale Pesticide Action Week plaats. Dit is ook de week waarin het spuiten van bestrijdingsmiddelen weer van start gaat. Een goed moment om van ons te laten horen. Wij willen samen met andere groenorganisaties laten zien dat het ook zonder gif kan!

 • Zadenruil website uit de lucht!

  Helaas hebben wij in de nacht van donderdag 17 op vrijdag 18 februari te maken gehad met een hack van de website De Nationale Proeftuin. We hebben de website voor onbepaalde tijd uit de lucht gehaald. 

 • AVVN in Stadswerk magazine

  In Stadswerk magazine #1 van 2022 verscheen een artikel van Joke van den Ban over de Fruitmot. Het gehele artikel vind je in de komende lente-editie van De Tuinliefhebber. 

 • Internationaal tijdschrift volkstuinieren - februari 2022

  AVVN is lid van de internationale organisatie voor volkstuinieren, Fédération Internationale des Jardins Familiaux a.s.b.l. De federatie geeft elke paar maanden een digitaal tijdschrift uit genaamd Hyphen. 

 • Rotterdam wil wethouder Volkstuinen

  De gemeente Rotterdam wil in de volgende raadsperiode een aparte beleidsafdeling Volkstuinen om op die manier het toezicht te verbeteren. Uit het rapport van bureau Beke blijkt dat er op enkele Rotterdamse volkstuincomplexen sprake is van overlast, illegale bewoning en criminele activiteiten. Echter op 70% van de volkstuinen staat het goed met de leefbaarheid en veiligheid.

 • Akkoord voor Amsterdamse volkstuinen

  In december 2020 kwam het Amsterdams volkstuinwezen in opstand tegen plannen van de gemeente, ze wilden onder andere de huur verhogen met 800%. Nu is er een akkoord getekend door beide partijen met veel perspectief.

 • Webinar 'Iedereen heeft recht op een groene leefomgeving' nu online

  Groen verdient meer aandacht, omdat het kan bijdragen om problemen op het gebied van klimaatadaptatie aan te pakken en om de biodiversiteit te versterken, daarom werd 4 november het webinar 'Iedereen heeft recht op een groene leefomgeving' voor 165 gemeenteraadsleden uitgezonden. 

 • Drie stippen voor Tuinvereniging Cronesteyn!

  In het weekend van 31 oktober 2021 werd onthuld hoeveel 'stippen' Tuinvereniging Cronesteyn in Leiden had behaald bij de keuring van het Keurmerk Natuurlijk Tuinieren. Tevens viert de vereniging dit jaar hun veertigjarig bestaan!     

 • Derde stip voor Volkstuinvereniging Briljant in Utrecht

  Vrijdag 8 oktober reikte Ans Hobbelink, bestuurslid van AVVN, de derde stip van het Keurmerk Natuurlijk Tuinieren uit aan Volkstuinvereniging Briljant in Utrecht!

 • Internationaal tijdschrift volkstuinieren - oktober 2021

  AVVN is lid van de internationale organisatie voor volkstuinieren, Fédération Internationale des Jardins Familiaux a.s.b.l. De federatie geeft elke paar maanden een digitaal tijdschrift uit genaamd Hyphen. 

 • 21 jonge en vernieuwende boeren vragen aandacht voor gezonde landbouwbodems en overhandigen manifest

  Dinsdag 21 september, op de eerste herfstdag, vragen 21 jonge boeren en boerinnen aandacht voor een gezonde bodem en biodiversiteit. Zij onderschrijven het “Samen voor Grond” manifest, samen met AVVN!

 • Hoogste onderscheiding keurmerk voor Tuinpark Nieuw Vredelust

  Zondag 22 augustus overhandigde voorzitter Ruud Grondel van AVVN aan voorzitter Erica Schoen van Tuinpark Nieuw Vredelust het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren!      

 • Internationaal tijdschrift volkstuinieren - juni 2021

  AVVN is lid van de internationale organisatie voor volkstuinieren, Fédération Internationale des Jardins Familiaux a.s.b.l. De federatie geeft elke paar maanden een digitaal tijdschrift uit genaamd Hyphen. In de editie van juni 2021 staat het onderwerp 'trots' centraal. Verschillende internationale volkstuinorganisaties vertellen vol trots over hun projecten.

 • Bestuursverslag 2020

  Nog steeds en alweer in 2020: De groene ruimte in het verstedelijkt gebied staat onder druk. Soms dreigt kaalslag. Er is druk op volkstuinparken en plaatsen voor samen tuinieren. Soms dreigt verplaatsing en inleveren van tuinen. Of je wordt anders tegen gewerkt: kortlopende gebruiksovereenkomsten. Onzekerheid over de toekomst.

 • Manifest: iedereen heeft recht op een groene leefomgeving!

  Dat vindt AVVN samen natuurlijk tuinieren. Groen verdient meer aandacht, omdat het kan bijdragen om problemen op het gebied van klimaatadaptatie aan te pakken en om de biodiversiteit te versterken. AVVN roept daarom gemeentelijke politieke partijen met klem op aandacht te besteden aan een groene leefomgeving in hun verkiezingsprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Samen met zeven andere natuur- en tuinorganisaties heeft AVVN een manifest opgesteld. In dit manifest bieden zij ondersteuning aan om een groene leefomgeving – in de private en publieke ruimte – in de partijprogramma’s handen en voeten te geven.

 • Internationaal tijdschrift volkstuinieren - februari 2021

  AVVN is lid van de internationale organisatie voor volkstuinieren, Fédération Internationale des Jardins Familiaux a.s.b.l. De federatie geeft elke paar maanden een digitaal tijdschrift uit genaamd Hyphen. In de editie van februari 2021 speciale aandacht voor Het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren en de samenwerking met het Deltaplan voor Biodiversiteitsherstel in Nederland. 

Volg AVVN en mis geen enkele groentip!

Paginagrote reportage in De Volkskrant over de druk op volkstuinparken. Nu ligt Ons Genot uit Utrecht onder vuur. De vereniging roert zich en AVVN biedt hulp en ondersteuning. Volg op facebook ook ons verenigingsnieuws!

Hoe zorg je voor actieve leden voor je tuinvereniging?🌱 Die vraag stelden bestuursleden van acht tuinverenigingen zich tijdens een themabijeenkomst rondom vrijwilligers, op ons kantoor in Utrecht.

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van groentips, weetjes en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je in!

Wanneer je net begint met moestuinieren is het fijn om te beginnen met wat makkelijke groente. Neem nou de tomaat. Heerlijk om te eten en leuk om te zien groeien! Maar welke past bij jou?