nieuwsoverzicht avvn

Nieuwsberichten AVVN

nieuwsoverzicht avvn

Op deze pagina vind je een overzicht van alle nieuwsberichten van AVVN. Berichten over onze belangrijkste thema's samen tuinieren, natuurlijk tuinieren en uitbreiding en behoud van groen in de bebouwde omgeving.  

Pers

Wil je als journalist een artikel schrijven of een item maken over samen tuinieren of natuurlijk tuinieren? Wij helpen je graag aan de juiste informatie. Neem contact met ons.

Nieuwsbrief ontvangen?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met allerlei groentips en nieuwtjes.
Afmelden voor onze nieuwsbrief kun je gemakkelijk zelf online doen, via een link onderaan de nieuwsbrief.

 

 

Laatste nieuws

 • Volkstuinvereniging Westerduin 50 jaar!

  Zaterdag 14 mei vierde Volkstuinvereniging Westerduin haar gouden jubileum: 50 jaar alweer! Het was een prachtige dag en de vereniging was gezellig druk met bezoekers. En dat met maar 19 tuintjes!    

 • AVVN op EenVandaag: Iedereen heeft recht op een volkstuin

  AVVN voorzitter Ruud Grondel staat EenVandaag te woord over het tekort aan volkstuinen. Door corona en de behoefte om gezonder te leven neemt de behoefte aan een tuin toe. Maar in de afgelopen twintig jaar nam de oppervlakte van volkstuinen gestaag af. AVVN stelt: "Het recht op volkstuinen zou wettelijk beschermd moeten worden".

 • Kersvers Keurmerk komt eraan

  Iedereen kent het wel, van horen zeggen of lezen, of omdat je club eraan meedoet: het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren van AVVN, oftewel ‘het Keurmerk’. Hét begeleidingsproject om meer natuur op het tuinpark te halen en te beheren. Het is inmiddels 27 jaar oud en dat is best wel op leeftijd voor een keurmerk. Tijd voor een grondige herziening!

 • Pesticide Action week

  Tijdens de eerste tien dagen van de lente, 20 tot en met 30 maart, vindt de internationale Pesticide Action Week plaats. Dit is ook de week waarin het spuiten van bestrijdingsmiddelen weer van start gaat. Een goed moment om van ons te laten horen. Wij willen samen met andere groenorganisaties laten zien dat het ook zonder gif kan!

 • Zadenruil website uit de lucht!

  Helaas hebben wij in de nacht van donderdag 17 op vrijdag 18 februari te maken gehad met een hack van de website De Nationale Proeftuin. We hebben de website voor onbepaalde tijd uit de lucht gehaald. 

 • AVVN in Stadswerk magazine

  In Stadswerk magazine #1 van 2022 verscheen een artikel van Joke van den Ban over de Fruitmot. Het gehele artikel vind je in de komende lente-editie van De Tuinliefhebber. 

 • Internationaal tijdschrift volkstuinieren - februari 2022

  AVVN is lid van de internationale organisatie voor volkstuinieren, Fédération Internationale des Jardins Familiaux a.s.b.l. De federatie geeft elke paar maanden een digitaal tijdschrift uit genaamd Hyphen. 

 • Rotterdam wil wethouder Volkstuinen

  De gemeente Rotterdam wil in de volgende raadsperiode een aparte beleidsafdeling Volkstuinen om op die manier het toezicht te verbeteren. Uit het rapport van bureau Beke blijkt dat er op enkele Rotterdamse volkstuincomplexen sprake is van overlast, illegale bewoning en criminele activiteiten. Echter op 70% van de volkstuinen staat het goed met de leefbaarheid en veiligheid.

 • Akkoord voor Amsterdamse volkstuinen

  In december 2020 kwam het Amsterdams volkstuinwezen in opstand tegen plannen van de gemeente, ze wilden onder andere de huur verhogen met 800%. Nu is er een akkoord getekend door beide partijen met veel perspectief.

 • Webinar 'Iedereen heeft recht op een groene leefomgeving' nu online

  Groen verdient meer aandacht, omdat het kan bijdragen om problemen op het gebied van klimaatadaptatie aan te pakken en om de biodiversiteit te versterken, daarom werd 4 november het webinar 'Iedereen heeft recht op een groene leefomgeving' voor 165 gemeenteraadsleden uitgezonden. 

 • Drie stippen voor Tuinvereniging Cronesteyn!

  In het weekend van 31 oktober 2021 werd onthuld hoeveel 'stippen' Tuinvereniging Cronesteyn in Leiden had behaald bij de keuring van het Keurmerk Natuurlijk Tuinieren. Tevens viert de vereniging dit jaar hun veertigjarig bestaan!     

 • Derde stip voor Volkstuinvereniging Briljant in Utrecht

  Vrijdag 8 oktober reikte Ans Hobbelink, bestuurslid van AVVN, de derde stip van het Keurmerk Natuurlijk Tuinieren uit aan Volkstuinvereniging Briljant in Utrecht!

 • Internationaal tijdschrift volkstuinieren - oktober 2021

  AVVN is lid van de internationale organisatie voor volkstuinieren, Fédération Internationale des Jardins Familiaux a.s.b.l. De federatie geeft elke paar maanden een digitaal tijdschrift uit genaamd Hyphen. 

 • 21 jonge en vernieuwende boeren vragen aandacht voor gezonde landbouwbodems en overhandigen manifest

  Dinsdag 21 september, op de eerste herfstdag, vragen 21 jonge boeren en boerinnen aandacht voor een gezonde bodem en biodiversiteit. Zij onderschrijven het “Samen voor Grond” manifest, samen met AVVN!

 • Hoogste onderscheiding keurmerk voor Tuinpark Nieuw Vredelust

  Zondag 22 augustus overhandigde voorzitter Ruud Grondel van AVVN aan voorzitter Erica Schoen van Tuinpark Nieuw Vredelust het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren!      

 • Internationaal tijdschrift volkstuinieren - juni 2021

  AVVN is lid van de internationale organisatie voor volkstuinieren, Fédération Internationale des Jardins Familiaux a.s.b.l. De federatie geeft elke paar maanden een digitaal tijdschrift uit genaamd Hyphen. In de editie van juni 2021 staat het onderwerp 'trots' centraal. Verschillende internationale volkstuinorganisaties vertellen vol trots over hun projecten.

 • Bestuursverslag 2020

  Nog steeds en alweer in 2020: De groene ruimte in het verstedelijkt gebied staat onder druk. Soms dreigt kaalslag. Er is druk op volkstuinparken en plaatsen voor samen tuinieren. Soms dreigt verplaatsing en inleveren van tuinen. Of je wordt anders tegen gewerkt: kortlopende gebruiksovereenkomsten. Onzekerheid over de toekomst.

 • Manifest: iedereen heeft recht op een groene leefomgeving!

  Dat vindt AVVN samen natuurlijk tuinieren. Groen verdient meer aandacht, omdat het kan bijdragen om problemen op het gebied van klimaatadaptatie aan te pakken en om de biodiversiteit te versterken. AVVN roept daarom gemeentelijke politieke partijen met klem op aandacht te besteden aan een groene leefomgeving in hun verkiezingsprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Samen met zeven andere natuur- en tuinorganisaties heeft AVVN een manifest opgesteld. In dit manifest bieden zij ondersteuning aan om een groene leefomgeving – in de private en publieke ruimte – in de partijprogramma’s handen en voeten te geven.

 • Internationaal tijdschrift volkstuinieren - februari 2021

  AVVN is lid van de internationale organisatie voor volkstuinieren, Fédération Internationale des Jardins Familiaux a.s.b.l. De federatie geeft elke paar maanden een digitaal tijdschrift uit genaamd Hyphen. In de editie van februari 2021 speciale aandacht voor Het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren en de samenwerking met het Deltaplan voor Biodiversiteitsherstel in Nederland. 

Volg AVVN en mis geen enkele groentip!

In de afgelopen jaren is driekwart van de insecten verdwenen. Jij kunt daar iets aan bijdragen, namelijk door niets te doen! De hele maand mei laten we het gazon groeien en maaien we minder om vogels en insecten meer leefomgeving te geven. 

Luister vanaf nu elke week naar een aflevering van De Groentjes. Een portret over natuurlijke volkstuin Tuinwijck in Groningen. Kom tot rust en ontmoet leuke mensen, maar vooral; hoor hoe de volkstuin klinkt! 🐝🧑‍🌾🎶

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van groentips, weetjes en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je dan nu in! 

Tuinliefhebbers en bloggers Amber en Reny, ook wel bekend als De meisjes van de moestuin, delen hun heerlijke lenterecept: pasta met raapstelen en doperwten 👌!