Banner hero recensie (1920 x 1000 px) (1920 x 680 px) (5)

Eieren van hobbykippen bevatten PFAS

brooke-cagle-EenUxvVltMs-unsplash

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat de Per- en polyfluoralkylstoffen, in de volksmond beter bekend als PFAS, de gemoederen in Nederland flink bezig houden. Er zijn momenteel veel vragen rondom de aanwezigheid en risico's van PFAS in producten, grondwater en bodem. Nu blijkt uit onderzoek van De Nederlandse Voedsel- en Waren autoriteit dat er ook in sommige eieren van hobbykippen té hoge concentraties PFAS zitten. 

Er zijn al langer berichten over te hoge concentraties PFAS in eieren in de buurt van chemisch bedrijf Chemours in Dordrecht, waar de zogenoemde fluorpolymeren worden gemaakt. Maar na verder onderzoek door het RIVM en de GGD bleek een direct verband met de fabriek ongegrond. Zowel in de eieren in de buurt van de fabriek als verder weg is te veel PFOS aangetroffen, een PFAS-soort die - voor zover bekend - niet wordt uitgestoten door het  chemiebedrijf. Het is nog onbekend waar het hoge gehalte PFOS in de eieren vandaan komt. 

Landelijke steekproef

De NOS kwam drie maanden geleden met een eigen onderzoek en daaruit kwam naar voren dat ook ver buiten de regio Dordrecht op zes van de twaalf onderzochte locaties PFAS in eieren van hobbykippen werden gevonden. In Utrecht, Friesland en Limburg waren de concentraties hoger dan de EU verantwoord vindt. De oorzaak is nog steeds onbekend. 

Advies: eet niet alleen eieren van hobbykippen

Het Voedingscentrum adviseert om op te passen met het eten van eieren van hobbykippen. Mensen die eieren van hun eigen kippen willen eten, kunnen dat het beste afwisselen met eieren uit de supermarkt. De eieren uit de supermarkt worden regelmatig getest en hierbij zijn geen te hoge waarden aangetroffen. 

Handige links:

Delen