©Marieke de Geus - Volkstuinverhalen

Samen tuineren en natuurlijk tuinieren

De belangrijkste thema’s van AVVN

Natuurlijk tuinieren bij Volkstuinvereniging Amste

Iedereen bij ons heeft een passie voor tuinieren en groen doen. Wij stimuleren, informeren en inspireren je op allerlei manieren, zodat je optimaal kunt genieten van jouw groen. Elk seizoen ontvang je bijvoorbeeld De Tuinliefhebber en via ons online ledennet kun je tips en ervaringen uitwisselen met andere tuinliefhebbers.

Onze thema’s


Samen tuinieren
Samen tuinieren doe je met een groep(je) gelijkgestemden op een gedeeld stuk grond. Je gaat een verbinding aan en je maakt afspraken hoe je alles regelt en elkaar helpt. Dat samen tuinieren is iets waarin AVVN zich onderscheidt. Vergroot te meerwaarde door in te zetten op recreatief medegebruik, door het tuienpark open te stellen voor de buurt. 

Natuurlijk tuinieren
Dat je zo natuurlijk mogelijk wilt tuinieren is voor ons….natuurlijk 😉. Al onze voorlichting is daarop gericht. Waar het om draait is een gezond evenwicht tussen planten en dieren te bereiken. Zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Natuurlijk tuinieren kun je in je tuin doen, maar ook op het tuinpark.

Ook al tuinier je samen op natuurlijke wijze, iedereen doet het toch net weer anders. Alle diversiteit geeft een afwisselend en prettig beeld. De moestuin doet al heel lang mee en wordt alleen maar populairder. Moestuinieren bestaat in vele vormen. Het hangt er maar net vanaf welke groenten, kruiden of fruit je voorkeur hebben. Hou je ook van bloemen en vaste planten, dan kies je voor de eetbare siertuin. Of je gaat voor een echte siertuin, met elementen als een gazon, borders, heesters en een vijvertje.

Genieten van groen

Waar je voorkeur ook naar uit gaat, belangrijk is dat je geniet van je tuin. Tijdens de noeste arbeid, of tijdens het aangenaam verpozen daarna. Dat je tegen je zelf kunt zeggen dat je goed en lekker bezig bent. Dat je trots bent op wat je bereikt hebt of bereiken wilt. Een rijke gezonde oogst. Een klimaatvriendelijke tuin. Een tuin die gonst van het leven. Een vruchtbare bodem.

Tuinieren is rekening houden met relaties tussen planten, dieren en de abiotische omgeving en…met de mens. Je doet het om er energie van te krijgen, om er vrolijk van te worden, gezond bij te blijven, de wereld om je heen mooier te maken. En door samen te tuinieren deel je al die leuke dingen met elkaar.

Credits foto
Natuurlijk tuinieren bij Volkstuinvereniging Amstelglorie Amsterdam ©Volkstuinverhalen

Word supporter van AVVN en ontvang elk seizoen De Tuinliefhebber

Het tijdschrift over samen natuurlijk tuinieren!

Altijd op de hoogte?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met groentips en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als een van de eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen, leuke weetjes en allerlei activiteiten?