Samen tuinieren in georganiseerd verband
Je doet het met je partner, je kinderen, de buren of andere tuin- en groenliefhebbers. Samen tuinieren is een sociaal gebeuren. Elkaar ontmoeten, leren kennen en samenwerken in de buurt, doe je het beste in een tuin. Tuinieren verbindt, is goed voor ieders gezondheid en verbetert het humeur.
Samen grond in beheer
Soms tuinier je in een klein gezelschap, maar vaak genoeg vorm je met enkele tientallen of honderden tuinliefhebbers een sociale groep. Gezamenlijk heb je de grond in beheer: de tuinen zelf, maar ook de algemene ruimte rondom de tuinen. Voor elke plek waar je samen tuiniert, geldt: het moet goed zijn geregeld.
Hulp bij het organiseren
Dat regelen en organiseren doen initiatiefnemers, of als je een vereniging vormt, het bestuur. Vrijwilligers die de verantwoordelijkheid op zich nemen voor het reilen en zeilen in de vereniging en op het tuinpark. Daar komt best veel bij kijken. Je hebt te maken met allerlei wetten en regels van de overheid. Met onderhoudsvraagstukken. Verzekeringen en vergunningen. Soms is het lastig om door de bomen het bos te zien. Dan is het een geruststellende gedachte dat je als vrijwilliger bij AVVN terecht kunt voor informatie, toelichting en advies op maat. Bekijk alvast onze (besloten) pagina 'Besturen van een vereniging', hier vind je al veel informatie. Kom je er dan nog steeds niet uit? Neem dan contact met ons op.
AVVN: de ervaren regelneef
Wat nou als er iets gebeurt waar je geen rekening mee hebt gehouden? Als donkere wolken opdoemen die je tuinen bedreigen? Een bestemmingsplanwijziging met bouwplannen op je tuinpark. Of de gemeente wil de huur opzeggen. Iets waar je helemaal geen ervaring mee hebt. Dan ben je bij AVVN aan het juiste adres. Dit soort kwesties zijn ons dagelijks werk.
Samen tuinieren met plezier
In vrede en harmonie samen tuinieren, dat willen we allemaal. We staan onze clubs met raad en daad bij om ervoor te zorgen dat iedereen met plezier naar de tuin gaat en meedoet met gezamenlijke activiteiten. En zich vanzelfsprekend aan de afspraken houdt die jullie met elkaar hebben gemaakt. We bieden ook uitkomst als er toch gedoe komt met tuinders of leden.
Meerwaarde van tuinparken vergroten
Ben je op zoek naar een manier om je tuinpark nog waardevoller te maken? Liefst onvervangbaar? Via recreatief medegebruik ga je de verbinding aan met omwonenden. Zo kan je jong en oud uitnodigen in jullie tuinenpark. jullie kunnen sporten en spellen faciliteren of mensen inspireren met leerzame thematuinen. Met deelname aan ons project Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren creëer je een groene oase in de verstedelijkte woestijn. Tuinen die een paradijs zijn voor flora en fauna, die een duidelijke bijdrage leveren aan biodiversiteitsherstel en waarvan iedereen kan (mee)genieten. Een buurttuin of tuinpark krijgt op die manier veel goodwill en een belangrijke toegevoegde maatschappelijke waarde.
Nodig een wethouder uit op jullie tuinpark
Ook wanneer er geen opzegging of verplaatsing dreigt; het is altijd nuttig om goede contacten te hebben bij de gemeente. Onbekend maakt toch vaak onbemind. Dus, nodig een wethouder - of raadslid - uit op jullie volkstuinpark om te laten zien wat jullie allemaal doen op het gebied van biodiversiteit, buurtparticipatie, educatie of sociale betrokkenheid. Om jullie te inspireren en een stukje op weg te helpen hebben we een voorbeeld brief opgesteld met daarin wat onderwerpen om te behandelen en tips. Deze brief kunnen jullie gebruiken als startpunt van een brief aan jullie wethouder volkstuinen.
Groen in de buurt
Nederland versteend steeds meer. Gelukkig kan je op verschillende manieren aan je portie groen komen. Neem nou een buurttuin, geveltuin, boomspiegel of ander gemeenschappelijk groen. Meer groen in de buurt is goed voor de sociale verbinding, de biodiversiteit & voor de klimaatadaptatie. Wij stellen verschillende buurt initiatieven aan jullie voor die de buurt een stukje groener en meer betrokken maken.
Speciaal voor leden
Handige informatie voor bestuursleden
Verzekeringen voor verenigingen
Natuurlijk tuinieren met keurmerk
Statuten en reglementen
Hulp nodig?
Bestuursleden, initiatiefnemers, kartrekkers van tuinverenigingen tot groenprojecten kunnen terecht bij AVVN voor steun en begeleiding. AVVN helpt bij het vakkundig organiseren van samen tuinieren. Nog geen lid? Voor elke type organisatie bieden wij een lidmaatschap aan.