Petanque sport en spel AVVN

Meerwaarde van tuinparken vergroten

Nodig de buurt uit door te voorzien in sporten en spelen

Delen

Sport & Spel

Petanque sport en spel AVVN

Vaak is er op een tuinencomplex voldoende ruimte om op een stuk van het algemene deel ruimte te maken voor iets dat iedereen leuk vindt: sporten en spelen. Zo zie je best vaak een jeu de boules baan. Het kan ook een tafeltennistafel zijn. Of een speelweide voor de buurtjeugd. Lees hier over diverse manieren om jullie buurtbewoners op een sportieve manier uit te nodigen op jullie tuinencomplex.

 

Sport

Basketbalveldje

Een officieel basketbal­ veld mag wel, maar hoeft niet, zolang er niet echt in wedstrijdverband gespeeld wordt. Meestal kan volstaan worden met één basket voor werpoefeningen. Benodigd zijn dan een staander, een bord en een ring met korfnet. Het multiplexbord dient bevestigd te zijn aan de verzinkt stalen staander.

Volleybal

Kan voor basketbal nog een 'half ‘veld aangelegd worden, voor volleybal is een echt veld nodig van 9 bij 18 meter. Er moet in de buurt een plaats zijn om het net op te bergen. Daarom is het verstandig om het veld niet ver van het verenigingsgebouw te projecteren. De palen voor het net kunnen gefundeerd worden. Eventueel kan een palenset ook uitneembaar zijn. Het is niet ongebruikelijk dat in de zomer in sommige dorpen of wijken een 'straat­ volleybaltoernooi' plaats vindt. Een ideale kans om zoiets op het tuinenpark plaats te laten vinden. Een variant op het gewone volleybalspel is 'beachvolleybal', dat door twee ploegen van ieder twee spelers op zand (vrij van schelpen en stenen) gespeeld wordt.

Tafeltennis

Een spelletje tafeltennis (of ping pong zo je wilt) in de open lucht spelen en na afloop de tafel gewoon buiten laten staan. Dat kan, als de tafel bijvoorbeeld op een sierbetonnen sokkel staat en het tafelblad van beton of gepolijste natuursteen is. Het netje is van geperforeerd staalplaat gemaakt dat wel bestand moet zijn tegen vandalisme en roestvorming. De afmetingen van een tafeltennistafel zijn 274 cm bij 152.5 cm. Er zijn ook tafels in de handel waarmee zes spelers tegelijk of in paren met een of meer balletjes kunnen spelen.

Street Workout

Street Workout heeft ernom aan populariteit gewonnen. In de buitenlucht, alleen of in groepjes, sporten. Een tuinenpark vormt een prachtig decor voor deze vorm van sporten. Hiermee worden ook jongere bezoekers aangetrokken. Op een ondergrond van bijvoorbeeld zand plaats je de toestellen. Het beheer en onderhoud is gelijk aan die van speeltoestellen.

Wandelclubs

In heel veel gemeenten worden avond­vierdaagsen georganiseerd. Er zijn ook plaatselijke wandelverenigingen die tochten organiseren ter voorbereiding van grote evenementen, zoals de Nijmeegse Vierdaagse. Is het geen leuke onderbreking als de wandelroute voor deze langeafstandlopers over het tuinenpark loopt?

Dammen en schaken

Dammen en schaken zijn denksporten, die niet per definitie binnenshuis gespeeld hoeven te worden. Maar hoe krijg je mensen nou zo ver dat ze schaakbord en stukken, tafel en stoelen meenemen naar het tuinenpark? Door ze alvast veel sjouwwerk uit handen te nemen en een schaak- en of damtafel met zitjes in het sport- en spelassortiment van het tuinen­park op te nemen. Behalve een zitsetje, waar het tafelblad ter grootte is van het speelbord, kan ook een grote ronde gepolijste betonnen tafel overdacht worden die op een voet staat. Naar keuze kan een blad voor schaken of dammen ingelegd worden.

Voor wie het groot aan wil pakken is er ook gelegenheid tot de inrichting van een maxi-dam of schaakveld Dat kan heel makkelijk door middel van de aanleg van bijvoorbeeld rode en gele tegels volgens het schaak of dambordpatroon. Een schaakveld bestaat uit 8 bij 8 vlakken; een dambord officieel uit 10 bij 10 vlakken.

Jeu de boules

Kenners hebben het meestal over pétanque, een spel wat steeds meer populariteit krijgt, ook onder jongeren. In Amsterdam en Utrecht heb je nu ware Jeu de boules barretjes.

Pétanque wordt gespeeld met een aantal metalen ballen (boules) en een klein houten balletje (butje). Niet verplicht maar wel erg handig is een meetlat en een tellertje voor de punten. Vrijwel altijd wordt het in teamvorm gespeeld, maar men kan het ook met z'n tweeën doen. Het kan op verschillende soorten terrein worden gespeeld, maar de beste opper­vlakte wordt gevormd door los gestort en licht aangewalst fijn grind of een fijne steenslag.

Een goede drainage is wel gewenst. Het terrein hoeft niet perfect vlak te zijn: onregelmatigheden vormen een essentieel onderdeel van het spel. 

Bij voorkeur moet het wedstrijdterrein worden omringd door een pad van 1.80 meter breed, zodat het ook voor mensen met een rolstoel bereikbaar is.

Spel

Speeltoestellen.jpg

Speelweide

In de dynamiek tussen volwassen en kinderen moet er voldoende 'speelruimte' zijn. De ideale situatie is een grote ruimte waar van alles en nog wat te beleven is voor kinderen. Waar het spannend spelen is en waar ze de hele woensdagmiddag in door kunnen brengen. Waar een avonturenbosje is met niveauverschillen, bijvoorbeeld een zandheuvel. In het bosje kunnen ze spelen en ravotten. Op de speelweide -met hier en daar zitjes voor de ouders- staan diverse speeltoestellen waarop de kinderen zich heerlijk kunnen uitleven. Feit is echter dat tienduizenden kinderen per jaar zich onder doktersbehandeling moeten laten stellen, vanwege letsel die ze op die speeltoestellen hebben opgelopen. Vaak betreft het een val op een harde ondergrond. Veiligheidsvoorzieningen zijn dan ook van het grootste belang.

Regels omtrent speelwerktuigen

Het openbare karakter, of recreatief medegebruik van een tuinpark zorgt ervoor dat mensen van buitenaf het park bezoeken en vanzelfsprekend zullen kinderen/bezoekers van buitenaf graag gebruik maken van voorzieningen op het park. Het risico op letselschade is gedekt middels de aansprakelijkheidsverzekering die door AVVN voor alle aangesloten verenigingen is afgesloten. Er wordt van de vereniging wel verwacht en gevraagd dat er wordt gelet op veiligheidsaspecten en -maatregelen.

Dat vloeit voort uit het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS). Vooral van belang zijn de verplichtingen ten aanzien van de beheerder. Er zijn geen specifieke regels voor tuinverenigingen, maar wel voor beheerders. Omdat de speeltuin zich niet bevindt in het privédomein maar in de (semi)openbare ruimte is de vereniging beheerder en gelden er verplichtingen en regels voor het bestuur:

  • Zijn de speeltoestellen al voor 26 maart 1997 in gebruik, dan hoeven ze niet gecertificeerd te zijn. Je moet dan wel er zorg voor dragen dat het speeltoestel veilig is.
  • Zijn de speeltoestellen na 26 maart 1997 in gebruik genomen, dan moeten ze gecertificeerd zijn. De leverancier moet een dergelijk certificaat overhandigen of overhandigd hebben.
  • De speeltoestellen moeten deugdelijk gemonteerd en veilig geïnstalleerd zijn. Er moet een goede val dempende ondergrond zijn.
  • De speeltoestellen moeten periodiek preventief onderhouden worden. Vanzelfsprekend moeten reparaties tijdig en goed uitgevoerd worden.
  • De beheerder moet zelf regelmatig inspecties uitoefenen of dit uitbesteden.
  • Er moet per speeltoestel een logboek worden bijgehouden, waarin onder meer de inspecties, onderhoud en reparaties zijn opgenomen. Als het goed is wordt een logboek bij het speeltoestel geleverd. Anders moet er een aangemaakt worden.

Wat een vereniging verder kan doen, is bij de gemeente navragen of er bepaalde speelregels gelden die door de gemeente gebruikt worden (op borden) bij speeltuinen of in openbare parken. Het kan nooit kwaad om bezoekers daar extra op te attenderen. De verzekeraar verwacht geen fulltime toezicht vanuit de vereniging bij openbare sport- en spelvoorzieningen, aangezien dat primair valt onder de verantwoordelijkheid van ouders/begeleiders van kinderen. Permanent toezicht vanuit de vereniging kan niet worden verlangd. Voorwaarde is wel dat er geen geld wordt gevraagd voor het gebruik van de genoemde voorzieningen want dan vervalt het openbare karakter en daarmee ook de dekking op de verzekering.

Samenvattend:

Als je als vereniging zorgt voor een veilige situatie, verkleint dit de kans op een ongeval en daarmee de kans dat je als vereniging daarin schuld treft en daarvoor met succes aansprakelijk wordt gesteld. Maak daarom een goede inschatting van de risico’s, dat voorkomt een hoop gedoe en leed.

Openbaar groen in eigen beheer
Drie inspirerende voorbeelden
Arbeidsomstandigheden en Veiligheid
Lidmaatschap voor samen tuinieren
Doe mee met AVVN!
Word vrijwilliger