samen-tuinieren-keurmerk-natuurlijk-tuinieren-lieveheersbeestje-©austin-ban-unsplash

Natuurlijk tuinieren met keurmerk

Het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren van AVVN biedt de juiste advisering en begeleiding om de ecologische waarde van gemeenschappelijk groen te vergroten.

samen-tuinieren-keurmerk-natuurlijk-tuinieren-lieveheersbeestje-©austin-ban-unsplash-klein

Tuinparken en andere plekken waar je samen tuiniert, bieden volop mogelijkheden voor meer natuur in de bebouwde omgeving. In de tuinen en gemeenschappelijke gedeelten groeien en bloeien al veel planten, heesters, bloemen en bomen. De uitgangspunten voor natuurlijke vrijplaatsen zijn er. Met de juiste begeleiding kan de ecologische waarde van het groen met sprongen stijgen. Het kunnen ware paradijsjes voor flora en fauna worden. Groen waar iedereen van geniet: planten, dieren, jij en al je buren.

Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren

Al sinds 1996 bieden wij als shared service het project Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren aan, “het Keurmerk” zoals het in de volksmond genoemd wordt. Daarin geven wij advies en begeleiding om de ecologische waarde van gemeenschappelijk groen te vergroten. We werken hierin samen met de vereniging voor veldbiologie KNNV en IVN Natuureducatie.

Het Keurmerk is met name bedoeld voor tuinverenigingen en andere groepen mensen die samen tuinieren of (binnen)tuinen of bijvoorbeeld wijkgroen onderhouden. Die gaan werken aan het creëren van een oase voor flora en fauna in een stad of wijk. Die biodiversiteit en klimaatadaptatie belangrijk vinden en die hun groen een functie willen geven voor natuur- en milieueducatie voor de tuinders, kinderen en omwonenden. En - bovenal – dat ze op een plek zijn waar het fijn vertoeven is. Echt lekker leven doe je tussen het groen, zo simpel is het 😊

In 2024 zijn 55 tuinparken de trotse drager van het Keurmerk. Zij hebben het begeleidingsproject met mooi resultaat voltooid en hebben een Keurmerkschild uitgereikt gekregen. Hierop hét symbool van natuurlijk tuinieren: het Lieveheersbeestje. Met 1 tot en met 4 stippen. Al naar gelang de natuurvriendelijke staat en kwaliteit van het tuinpark.

Iedere 4 jaar (of zoveel eerder als zij dat wensen) krijgen zij een herbeoordeling of ze nog aan de uitgangspunten ten aanzien van natuurvriendelijke inrichting en onderhoud voldoen en of er misschien wel op vooruit gegaan zijn.  

Tuinparken met keurmerk

Na een uitgebreide beoordeling vanwege hun activiteiten in het kader van natuurlijk beheer en onderhoud van hun tuinenpark, mogen deze tuinenparken het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren voeren.

Keurmerk-Houder-ATV-Uithof-Den-Haag-4-stippen-foto-ATV-Uithof

Heb je interesse?

Het Keurmerk is op het ogenblik in transitie. Je als deelnemer voor het bestaande project aanmelden kan even niet. We zijn bezig het Keurmerk te moderniseren – met nieuwe invalshoeken waarbij ook de individuele tuinen betrokken worden. Als het Keurmerk eenmaal in zijn nieuwe jasje gestoken is, zijn de centrale thema’s Biodiversiteit, Duurzaamheid en Samen (gezamenlijk de schouders er onder).

We verwachten in de loop van 2024 met pilots te kunnen beginnen. Ben je als vereniging of beheerder van tuinen of stedelijk groen geïnteresseerd om daaraan deel te nemen? Neem dan contact met ons op via 030 - 670 1331 of via info@avvn.nl.

Tuinieren zonder gif en zonder kunstmest

Natuurlijk tuinieren en chemische bestrijdingsmiddelen gaan niet samen. Die verstoren het natuurlijk systeem. De aandacht ligt op het voorkomen van ziekten en plagen door teeltmaatregelen en plantenkeuze. Als er al bestreden moet worden, dan kan dat met biologische middelen. Als er bemest moet worden, dan met organische mest of compost.

Benieuwd welke middelen je binnen het Keurmerk kunt gebruiken? Download de AVVN-advieslijst toegestane middelen.

 

Meer weten over natuurlijk tuinieren? 

Bereid je in de tussentijd vast voor door je te verdiepen in onderstaande thema's:

Tuinieren met de natuur
Alle beestjes helpen!
Plaagdieren op natuurlijke manier bestrijden
Biodiversiteit
Creëer een levende tuin
nuttige medebewoners
Dieren in je tuin