samen-tuinieren-keurmerk-natuurlijk-tuinieren-lieveheersbeestje-©austin-ban-unsplash

Natuurlijk tuinieren met keurmerk

Het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren van AVVN biedt de juiste advisering en begeleiding om de ecologische waarde van gemeenschappelijk groen te vergroten.

samen-tuinieren-keurmerk-natuurlijk-tuinieren-lieveheersbeestje-©austin-ban-unsplash-klein

Tuinparken en andere plekken waar je samen tuiniert, bieden volop mogelijkheden voor meer natuur in de bebouwde omgeving. In de tuinen en gemeenschappelijke gedeelten groeien en bloeien al veel planten, heesters, bloemen en bomen. De uitgangspunten voor natuurlijke vrijplaatsen zijn er. Met de juiste begeleiding kan de ecologische waarde van het groen met sprongen stijgen. Het kunnen ware paradijsjes voor flora en fauna worden. Groen waar iedereen van geniet: planten, dieren, jij en al je buren.

Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren

Al sinds 1996 bieden wij als shared service het project Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren aan, “het Keurmerk” zoals het in de volksmond genoemd wordt. Daarin geven wij advies en begeleiding om de ecologische waarde van gemeenschappelijk groen te vergroten. We werken hierin samen met de vereniging voor veldbiologie KNNV en IVN Natuureducatie.

Het project duurt twee jaar en is met name bedoeld voor tuinverenigingen en andere groepen mensen die samen tuinieren of (binnen)tuinen of bijvoorbeeld wijkgroen onderhouden. Die gaan werken aan het creëren van een oase voor flora en fauna in een stad of wijk. Die biodiversiteit en klimaatadaptatie belangrijk vinden en die hun groen een functie willen geven voor natuur- en milieueducatie voor de tuinders, kinderen en omwonenden. En - bovenal – dat ze op een plek zijn waar het fijn vertoeven is. Echt lekker leven doe je tussen het groen, zo simpel is het 😊

Na die twee jaar wordt beoordeeld of de deelnemer het Keurmerk verdient en een schild krijgt uitgereikt. De drager van het Keurmerk voldoet aan belangrijke uitgangspunten van natuur- en milieuvriendelijk beheer en onderhoud.

Een nieuw keurmerk is aanstaande.

In 2022 ontwikkelen we een nieuwe opzet van het Keurmerk. Het blijft een adviserings- en begeleidingsproject en een onafhankelijk waarborg dat het gemeenschappelijk groen in harmonie met de natuur ingericht is en beheerd wordt.

Wat verandert is dat deelnemers meer ruimte krijgen om zelf doelen te bepalen en daarin resultaten te bereiken. Om een Keurmerk te behalen is het essentieel goed te scoren op 3 thema’s: Biodiversiteit, Milieu-Duurzaamheid-Klimaat en op “Samen”. Dat laatste omvat gezamenlijke processen die staan voor verbinding, een draagvlak en met elkaar de klus klaren. Het staat ook voor samenwerking met partners van buiten en voor inbedding in de omgeving.  

Met het nieuwe project, dat we Nationaal Keurmerk Samen Natuurlijk Tuinieren dopen, gaan we in 2022 met zogenoemde proeftuinen een try-out fase in.

Het huidige Keurmerk blijft voorlopig ook nog bestaan voor de 52 tuinparken en andere groeninitiatieven die het nu mogen dragen en voor de 3 die het binnenkort zullen halen. Op termijn komt er voor iedereen een nette overgangsregeling.

Heb je interesse?

Ben je als vereniging of beheerder van tuinen of stedelijk groen geïnteresseerd en wil je meer weten over het huidige en het toekomstige project? Neem gerust contact met ons op via 030 - 670 1331 of via info@avvn.nl.

Tuinparken
met Keurmerk Natuurlijk Tuinieren
Alle beestjes helpen!
Plaagdieren op natuurlijke manier bestrijden