Het gebeurt al
Je ziet nu al dat het samen tuinieren zich prima leent voor recreatief medegebruik. Op veel plekken zijn bezoekers van harte welkom. Niet op de (volks)tuinen zelf, maar wel op de paden, om bijvoorbeeld eens een lekkere wandeling door het groen te maken. Voorbeelden vind je in Nederland en in het buitenland.
Samen genieten
Een tuinpark of een buurtmoestuin is een streling voor het oog. Gedurende het héle jaar kun je veel moois zien. Ieder seizoen heeft zijn charme: ontluikende bolgewassen in de lente, bloeiende bloemen, kruiden en rijke groentetuinen in de zomer, vogels die in de herfst op zoek zijn naar bessen in de heesters en in de winter berijpte of met sneeuw bedekte planten. Het is een verrijking als ook andere mensen uit de buurt daarvan kunnen meegenieten. Doe de poort open en zorg voor een gastvrije atmosfeer. Plaats een welkomstbord, desgewenst met spelregels: honden aan de lijn, niet in de tuinen komen en geen toegang tussen zonsondergang tot zonsopgang.
Voor jong en oud
Tuinenparken maken deel uit van de samenleving. De tuinders zijn geen gesloten en in zichzelf gekeerde groep, maar organiseren vaak van alles voor mensen uit de buurt. Van senioren tot kinderen.
Natuur maakt je slimmer
Natuur in de buurt: dat wil iedereen. Echt lekker leven doe je tussen het groen. Het samen tuinieren biedt veel groen dat met visie en goede wil uit kan groeien tot een waardevol natuurgebied in de wijk met bijvoorbeeld thematuinen (heemtuin, vlindertuin, vogeltuin). Hier liggen ook kansen voor natuureducatie en praktijkbiologie voor scholen. Misschien kan het gemeenschappelijk groen zelfs een Keurmerk krijgen.
Sport en spel
Vaak genoeg is er op het algemene deel voldoende ruimte voor sporten en spelen. Iets dat iedereen leuk vindt. We kennen allemaal wel de jeu de boules baan. Maar wat te denken van een tafeltennistafel? Of een speelweide voor de buurtkinderen?