Tuinwijck Groningen

Meerwaarde van tuinparken vergroten

Ben je op zoek naar een manier om je tuinpark nog waardevoller te maken? Liefst onvervangbaar? Via recreatief medegebruik ga je de verbinding aan met omwonenden.

Recreatief medegebruik

Tuinwijck Groningen

Foto: Tuinwijck Groningen

Laat anderen meeprofiteren van het groen in het tuinpark. Zo oogst je waardering en verkrijgt het tuinpark meerwaarde. Dat verstevigt je positie. Daarmee haal je koren van de molen van politici en planologen die denken dat het samen tuinieren (te) veel ruimte in beslag neemt. Dat er onvoldoende mensen gebruik van maken. Dat de tuinen daarom maar verplaatst moeten worden naar de rand van stad of dorp.

Het gebeurt al

Je ziet nu al dat het samen tuinieren zich prima leent voor recreatief medegebruik. Op veel plekken zijn bezoekers van harte welkom. Niet op de (volks)tuinen zelf, maar wel op de paden, om bijvoorbeeld eens een lekkere wandeling door het groen te maken. Voorbeelden vind je in Nederland en in het buitenland.

Samen genieten

Een tuinpark of een buurtmoestuin is een streling voor het oog. Gedurende het héle jaar kun je veel moois zien. Ieder seizoen heeft zijn charme: ontluikende bolgewassen in de lente, bloeiende bloemen, kruiden en rijke groentetuinen in de zomer, vogels die in de herfst op zoek zijn naar bessen in de heesters en in de winter berijpte of met sneeuw bedekte planten. Het is een verrijking als ook andere mensen uit de buurt daarvan kunnen meegenieten. Doe de poort open en zorg voor een gastvrije atmosfeer. Plaats een welkomstbord, desgewenst met spelregels: honden aan de lijn, niet in de tuinen komen en geen toegang tussen zonsondergang tot zonsopgang.

2016_AVVN (238).JPG

Voor jong en oud

Tuinenparken maken deel uit van de samenleving. De tuinders zijn geen gesloten en in zichzelf gekeerde groep, maar organiseren vaak van alles voor mensen uit de buurt. Van senioren tot kinderen

Natuur maakt je slimmer

Natuur in de buurt: dat wil iedereen. Echt lekker leven doe je tussen het groen. Het samen tuinieren biedt veel groen dat met visie en goede wil uit kan groeien tot een waardevol natuurgebied in de wijk met bijvoorbeeld thematuinen (heemtuin, vlindertuin, vogeltuin). Hier liggen ook kansen voor natuureducatie en praktijkbiologie voor scholen. Misschien kan het gemeenschappelijk groen zelfs een Keurmerk krijgen.

Sport en spel

Vaak genoeg is er op het algemene deel voldoende ruimte voor sporten en spelen. Iets dat iedereen leuk vindt. We kennen allemaal wel de jeu de boules baan. Maar wat te denken van een tafeltennistafel? Of een speelweide voor de buurtkinderen?

Samen tuinieren
met senioren en jongeren
Vergroot je meerwaarde
Met sporten en spelen
Tuinparken
met Keurmerk Natuurlijk Tuinieren
Altijd wat te beleven
in thematuinen