Aan de slag met natuurlijk tuinieren
Als je weet hoe je de natuur kunt helpen en een duwtje in de juiste richting geeft, kan ook jouw tuin prachtig bloeien en groeien. Geheel op eigen (natuur)kracht. Lees wat de basisprincipes zijn van natuurlijk tuinieren en waar je op moet letten als je planten uitzoekt, een moestuin wilt aanleggen en een teeltplan opstelt.
Per seizoen delen we tuintips:
Biologische producten
Je denkt er misschien niet direct aan maar ook tuinplanten, bloemen en zaden die je in reguliere tuincentra of winkelcentra koopt zijn bespoten met bestrijdingsmiddelen. Deze middelen worden gebruikt om plagen weg te houden bij de plant, zodat deze er gezond en fraai uit ziet voor de consument. Maar deze planten zijn dus niet goed voor het dierenleven. Daarom is het belangrijk dat je planten voor je tuin koopt bij ecologische of biologische kwekers of winkels. Wij houden hier een lijst bij met biologische verkoopadressen.
De bodem
Alle leven begint in de bodem. Bodemleven = plantjes = insecten = insecteneters: de bodem is letterlijk een rijke voedingsbodem voor alles wat groeit, bloeit en leeft. Wat heeft de bodem nodig dat hij optimaal zijn werk kan doen voor natuur, tuin en mens? En wat kun jij doen om de bodem een handje te helpen? Verdiep je in grondsoorten, bodemwerking, bemesting en composteren. Je doet je bodem en je tuin er een groot plezier mee.
Bemestingsadvies nodig?
Of je nu komkommergewassen kweekt of vooral knolgroenten, een gezonde en vruchtbare bodem is altijd essentieel. Als de bodem in goede conditie is, kunnen in je moestuin sterke planten groeien zonder ziekten en plagen. Laat daarom je tuingrond regelmatig testen.
AVVN biedt een bemestingsadvies dat is afgestemd op de voedingsbehoefte van jouw grond. In drie eenvoudige stappen kun je een advies op maat aanvragen.
Moestuin: je eigen voedsel verbouwen
Wil je verse groenten en fruit eten? Van lokale teelt? Begin een moestuin. Veel gewassen groeien gewoon op onze eigen bodem en met een beetje oefening, geduld en onze tips, heb je zo een heerlijke oogst. Net begonnen? Met deze makkelijke gewassen is het gegarandeerd een succes!
Siertuin: het hele jaar kleur in je tuin
Bloemen, voorzien niet alleen in kleur en gezelligheid, maar ook in voedsel voor de dieren in jouw tuin. Vlinders en bijen gebruiken bloemen voor nectar én stuifmeel. De bloemen van inheemse wilde planten zijn echte superfood voor deze insecten. Wist je dat onze doodgewone paardenbloem op nummer 1 staat als meest bezochte bloem voor wilde bijen? Als je wilt weten hoe je het hele jaar door kan genieten van bloemen in je tuin, lees dan het blog van 'bloemenbaas' Anneke van der Werff. Zij weet als geen ander hoe je van je eigen tuin een bloemenzee kunt maken. Voor de biodiversiteit in je tuin is het van belang dat je ook zorgt voor herfstbloeiende en winterbloeiende planten. Zo is er ook na de zomer nog voldoende voedsel te vinden, en dat hebben de insecten hard nodig!
Biodiversiteit
Een tuin kan een paradijs zijn voor flora en fauna. Hoe? Door onder andere het kiezen van de juiste plantensoorten en rekening te houden met alles wat leeft in jouw stukje groen. Van wilde bijen tot regenwormen, vlinders en vogels. Lees hier hoe je met enkele tips de biodiversiteit in je tuin kan verbeteren. Zet de natuurlijke vijanden in om plaagdieren op een natuurlijke manier aan te pakken. En ontdek wat de voordelen zijn van een levendige tuin vol dieren.
Ziekten en plagen
Schimmel, opgegeten plantjes, luizen, donkere plekken en verschrompelde bloemknoppen. Het is niet leuk om je met liefde verzorgde planten weg te zien kwijnen. Gelukkig is er het nodige tegen te doen, ook zonder meteen naar het gif te grijpen. De oplossing; zorg voor sterke, weerbare planten en herstel de natuurlijke balans! Lees hier meer over diverse ziekten & plagen.
Permacultuur
Permacultuur beperkt zich allang niet meer tot de kleinschalige zelfvoorzienende landbouw van weleer; het toepassingsgebied is veel breder: waterbeheer, herstel van landschappen, huisvesting, energiebeheer én de tuin. In een serie van drie artikelen duikt De Tuinliefhebber in de wereld van de Permacultuur. Wat is het? Wat kun je ermee in de tuin? En wat zijn de voor- en nadelen?
Buurtgroen
Nederland versteent steeds meer. Gelukkig kun je op verschillende manieren aan je portie groen komen. Neem nou een buurttuin, geveltuin, boomspiegel of ander gemeenschappelijk groen. Meer groen in de buurt is goed voor de sociale verbinding, de biodiversiteit & voor de klimaatadaptatie. Wij stellen verschillende buurt initiatieven aan jullie voor die de buurt een stukje groener en meer betrokken maken.
Heb je weinig ruimte voor een tuin, zoals een balkon of (krappe) nieuwbouwtuin met veel tegels? Niet getreurd! Wij geven tips over hoe je ook hier een groene oase van kan maken. Je kan bijvoorbeeld aan de voorkant van je huis een geveltuin aanleggen, op een plat dak een daktuin. Ook kan je de gemeente vragen of je een boomspiegel of onbestemd rommelhoekje mag beheren. En in het vroege voorjaar kan je alvast beginnen in de vensterbank.
Duurzame schildertips
Hout is een prachtig duurzaam en ecologisch bouwmateriaal voor in de moestuin. Wellicht heb je een schuurtje om je tuinmaterialen in op te bergen of een houten plantenbak voor het optimaal benutten van een kleinere tuin. Voor het beschermen van het hout dringt zich dan ook de vraag op: wat is een milieuvriendelijke keuze? Is het verstandig om het hout te beitsen of te verven en welk product is het meest geschikt? We geven hier meer inzicht en tips voor het duurzaam verven in de moestuin.
Natuurlijk tuinieren met keurmerk
In tuinparken, gemeenschapstuinen en buurttuin kunnen groene oases ontstaan. Zeker in de gemeenschappelijke gedeelten waar al veel planten, heesters, bloemen en bomen groeien. De uitgangspunten voor natuurlijke vrijplaatsen zijn er. Met de juiste begeleiding kan de ecologische waarde van het groen met sprongen stijgen. Het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren van AVVN maakt dat mogelijk. Het is een tweejarig advies- en begeleidingsproject voor gemeenschappelijk groen.
Tuinieren zonder gif en zonder kunstmest
Natuurlijk tuinieren en chemische bestrijdingsmiddelen gaan niet samen. Die verstoren het natuurlijk systeem. De aandacht ligt op het voorkomen van ziekten en plagen door teeltmaatregelen en plantenkeuze. Als er al bestreden moet worden, dan kan dat met biologische middelen. Als er bemest moet worden, dan met organische mest of compost.
De spannende tuin
Geen rechte paadjes en strakke bedden. Een natuurlijke tuin kan een spannende tuin zijn. Met scharrelhoekjes, stapelmuurtjes, windschermen van planten en een erfafscheiding van bloeiende heesters.