Natuurlijk tuinieren-lente-volkstuin©Marieke de Ge

Natuurlijk tuinieren

Als je weet hoe je de natuur kunt helpen, kan ook jouw tuin prachtig bloeien en groeien. Geheel op eigen (natuur)kracht.

Natuurlijk tuinieren-lente-volkstuin©Marieke de Ge

Foto:©Marieke de Geus

Natuurlijk tuinieren. Dat is tuinieren met de natuur. Dat is zorgen voor biodiversiteit, zoveel mogelijk soorten bij en door elkaar, waardoor een natuurlijk evenwicht ontstaat en bestrijding van ziekten en plagen niet nodig is. Met de juiste planten, inrichting en onderhoud creëer je een kleurrijke en levendige tuin. Groen waar iedereen het hele jaar van geniet: planten, dieren en jij.

Aan de slag met natuurlijk tuinieren

Als je weet hoe je de natuur kunt helpen en een duwtje in de juiste richting geeft, kan ook jouw tuin prachtig bloeien en groeien. Geheel op eigen (natuur)kracht. Lees wat de basisprincipes zijn van natuurlijk tuinieren en waar je op moet letten als je planten uitzoekt, een moestuin wilt aanleggen en een teeltplan opstelt.

Per seizoen zullen we tuintips met jullie delen:

De bodem

Alle leven begint in de bodem. Bodemleven = plantjes = insecten = insecteneters: de bodem is letterlijk een rijke voedingsbodem voor alles wat groeit, bloeit en leeft. Wat heeft de bodem nodig dat hij optimaal zijn werk kan doen voor natuur, tuin en mens? En wat kun jij doen om de bodem een handje te helpen? Verdiep je in grondsoorten, bodemwerking, bemesting en composteren. Je doet je bodem en je tuin er een groot plezier mee.

Bemestingsadvies nodig?

Of je nu komkommergewassen kweekt of vooral knolgroenten, een gezonde en vruchtbare bodem is altijd essentieel. Als de bodem in goede conditie is, kunnen in je moestuin sterke planten groeien zonder ziekten en plagen. Laat daarom je tuingrond regelmatig testen.
AVVN biedt een bemestingsadvies dat is afgestemd op de voedingsbehoefte van jouw grond. In drie eenvoudige stappen kun je een advies op maat aanvragen.

Moestuin: je eigen voedsel verbouwen

Wil je verse groenten en fruit eten? Van lokale teelt? Begin een moestuin. Veel gewassen groeien gewoon op onze eigen bodem en met een beetje oefening, geduld en onze tips, heb je zo een heerlijke oogst.

Biodiversiteit

Een tuin kan een paradijs zijn voor flora en fauna. Hoe? Door onder andere het kiezen van de juiste plantensoorten en rekening te houden met alles wat leeft in jouw stukje groen. Van kruipers als regenwormen tot aan fladderaas zoals vlinders en vogels.

De spannende tuin

Geen rechte paadjes en strakke bedden. Een natuurlijke tuin kan een spannende tuin zijn. Met scharrelhoekjes, stapelmuurtjes, windschermen van planten en een erfafscheiding van bloeiende heesters.

Natuurlijk tuinieren met keurmerk

In tuinparken, gemeenschapstuinen en buurttuin kunnen groene oases ontstaan. Zeker in de gemeenschappelijke gedeelten waar al veel planten, heesters, bloemen en bomen groeien. De uitgangspunten voor natuurlijke vrijplaatsen zijn er. Met de juiste begeleiding kan de ecologische waarde van het groen met sprongen stijgen. Het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren van AVVN maakt dat mogelijk. Het is een tweejarig advies- en begeleidingsproject voor gemeenschappelijk groen.

Tientallen tuinparken hebben inmiddels het Keurmerk. Ook iets voor jouw tuinpark of gemeenschapstuin?

Tuinieren zonder gif en zonder kunstmest

Natuurlijk tuinieren en chemische bestrijdingsmiddelen gaan niet samen. Die verstoren het natuurlijk systeem. De aandacht ligt op het voorkomen van ziekten en plagen door teeltmaatregelen en plantenkeuze. Als er al bestreden moet worden, dan kan dat met biologische middelen. Als er bemest moet worden, dan met organische mest of compost.

Benieuwd welke middelen je kunt gebruiken? Download de AVVN-advieslijst toegestane middelen.

Altijd op de hoogte?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met groentips en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als een van de eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen, leuke weetjes en allerlei activiteiten?

Word supporter van AVVN en ontvang elk seizoen De Tuinliefhebber

Het tijdschrift over samen natuurlijk tuinieren!