Ook moet de zuurgraad (de pH-waarde) van de grond in orde zijn. Die ligt idealiter tussen de 6 en de 7. Is de pH-waarde te hoog (kalkrijk) of te laag (zuur), dan nemen de planten geen of onvoldoende voedingsstoffen op.
Er zijn planten die liever op een iets zure bodem groeien, dat noemen we zuurminnende planten. Voorbeelden zijn onder andere: Azalea, rhododendron, heide, hazelaar, hortensia, magnolia en de meeste coniferen.
Planten die liever op een kalkrijke bodem staan zijn onder andere: Buxus, vlinderstruik, lavendel, clematis, blauwe regen en seringen.
Kalk helpt verzuring van de grond tegen te gaan en kan dus een te lage PH waarde omhoog krijgen. Wacht wel een maand na het strooien van kalk met het bemesten van de grond. Wanneer (stikstofrijke) mest in aanraking komt met kalk komt er ammoniak vrij.
De grond verzuren is veel lastiger. Dit gebeurt langzamerhand door het groeien van je planten, de regen en door het toevoegen van stalmest.
Compost
Compost ontstaat door de vertering van plantaardig materiaal. Dit is de milieuvriendelijkste bemesting, vooral omdat je voedingsstoffen (plantenresten) uit de tuin hergebruikt (gebruik dus geen bestrijdingsmiddelen in je tuin, zo komt het ook niet in je compost terecht). Bodemorganismen leven van afgestorven plantenwortels en andere plantenresten. Hierbij komen voedingsstoffen en mineralen vrij voor je planten.
Compost houdt het bodemleven met nuttige bacteriën in evenwicht en gaat ziekteverwekkers tegen. Lees hier hoe je zelf compost kan maken van tuin- en keukenafval.
Biologische mest
Mest is een andere manier om voedingsstoffen terug te geven aan de bodem. In de biologische veeteelt is het preventief gebruik van geneesmiddelen, antibiotica en hormonen verboden. In de gangbare veeteelt is dit wél toegestaan. Deze geneesmiddelen, antibiotica en hormonen zijn terug te vinden in de mest. Hoe schadelijk dit precies is voor je tuingrond en je gewassen kunnen wij niet zeggen. Dat kan liggen aan de gebruikte middelen, aan de gewassen (voor een gewas dat rauw wordt gegeten ligt dat wellicht anders dan voor een gewas dat flink wordt verhit), aan de hoeveelheid mest, aan de tijd die de mest heeft gekregen om te verteren, aan de omstandigheden waaronder de mest wordt opgebracht enz. Ook geldt: Hoe gezonder en fitter de koe, hoe beter de kwaliteit van de mest.
Als je natuurlijk tuiniert en je wilt niet het risico wil lopen dat deze stoffen op je tuin deel gaan uitmaken van de kringloop? Dan kun je het beste kiezen voor biologische mest.
Waarom mag je geen verse mest gebruiken?
Verse mest is mest die recent uit de stal is gehaald. Deze mest bevat ammoniak en is daarom te scherp: het verbrandt de planten. Mest moet minimaal één jaar liggen. Dan is het min of meer verteerd en is de scherpte eraf. Dan kun je het prima gebruiken.
Kunstmest
We raden het gebruik van kunstmest af. Dit is omdat er via kunstmest veel direct oplosbare voedingsstoffen in één keer toegediend worden. Hierdoor kan de concentratie aan opgeloste stoffen in de bodem sterk schommelen. Dit kan het bodemleven verstoren. Wat organische mest doet; die geeft voedingsstoffen aan het bodemleven. Die zorgt er dan op zijn beurt weer voor dat de planten in voedsel worden voorzien. Dit zorgt voor een langere, duurzame aanvoer van voedingsstoffen aan je planten.