Algemeen
Gier is een vloeibare meststof die je zelf kan maken. De basis is een van onderstaande planten en water. Dit laat je enige tijd gisten. Hierdoor komen er voedingsstoffen en andere werkzame stoffen vrij. Het gaat wel ontzettend stinken, dus hou daar rekening mee. Plantengier is, afhankelijk van welke plant je gebruikt, rijk aan stikstof (N), calcium (Ca), kalium (K) en ijzer (Fe). Ook bevat het bio-stimulanten die onder andere helpen bij het verstevigen van de celwand. Hierdoor zal de plant minder snel worden aangetast.
Plantenaftreksel of -gier dragen bij aan de vorming van hormonen die de plant ondersteunen bij het groeiproces. Door zo nu en dan plantengier toe te voegen aan je planten zorg je ervoor dat je sterke en weerbare planten creëert. Het liefst begin je met het gebruik van plantengier voordat de plant is aangetast. Zorg hiervoor voor een gezond bodemleven, voldoende bemesting en de aanwezigheid van natuurlijke vijanden van plaagdieren.
Verschillende soorten gier
Planten die in aanmerking komen om als gier te worden verwerkt zijn onder andere brandnetel, smeerwortel, heermoes (kattenstaarten in de volksmond), duizendblad, knoflook en kamille.
- Brandnetelgier: bevat veel stikstof (N). Brandnetelgier maakt je planten sterker, minder vatbaar voor ziektes en minder aantrekkelijk voor luizen. Gebruik voor de gier jonge brandnetels of verse toppen.
- Smeerwortelgier: Smeerwortel is een invasieve plant en als gier een geweldige meststof voor jouw tuin! Deze gier is rijk aan voedingsstoffel zoals kalium (K), stikstof (N) en fosfor (P). Draag wel handschoenen bij het plukken van smeerwortel, deze kan huidirritaties veroorzaken.
- Heermoesgier: Heermoes is een hardnekkig onkruid wat je kan gebruiken als plantenversterker. Heermoesgier is rijk aan kiezelzuur en silicaten. Dit versterkt de celwand en stimuleert de groei van planten. Ook helpt heermoesgier of -thee goed tegen schimmelziekten.
- Duizendbladgier: Duizendblad is rijk aan voedingsstoffen en is een goede plant om op de composthoop te gooien of om gier van te maken.
Hoe maak je gier?
- Neem een kilogram verse plantentoppen of 150 gram gedroogde planten (gebruik geen planten voor je gier die al zaad hebben gezet, want zo verspreid je onkruidzaden door jouw tuin).
- Stop ze in een jute zak, panty of ander netje.
- Vul een emmer of ton met 10 liter (regen)water. Gebruik liever geen vat van metaal.
- Dompel het netje met bladeren onder water. Je kan een baksteen gebruiken om de planten onder water te houden.
- Je kan eventueel 100 gram suiker toevoegen om het gisten te versnellen.
- Dek de emmer toe en laat minstens twee weken staan.
- Roer dagelijks om.
- Het water zal donkerder worden en zal gaan schuimen. Het zal ook aardig beginnen te stinken!
- Als je geen belletjes meer ziet is de gier klaar!
- Zeef de gier (door een doek) en bewaar in een afsluitbare emmer of fles.
- De plantenpulp kun je op de composthoop gooien.
De temperatuur heeft invloed op hoe snel de gier klaar is. Bij lage temperaturen duurt het langer en bij warmere periodes zal het goedje eerder gaan gisten. Kijk dus elke dag bij het roeren van je gier naar de status.
Plantenaftreksel of -thee:
Je kan ook een eenvoudig aftreksel maken. Deze is al na 24 uur klaar. Een aftreksel of thee van kamille of heermoes werkt preventief tegen allerlei (bodem)schimmelziektes en meeldauw. Beide kun je zowel op de bodem als op het blad sproeien. Knoflookthee werkt ook tegen meeldauw. Gebruik 5 fijngehakte bollen knoflook en giet hier één liter heet water over. Laat 24 uur trekken en giet af. Voeg daarna 3 liter water toe om te verdunnen. Spuit over aangetaste planten heen, herhaal dit enkele dagen.
- Voor het verdelgen van plagen (rupsen, vliegen, slakken, luizen e.d.) kan je beter gebruik maken van natuurlijke vijanden. Zie hiervoor onze pagina over plaagdieren. Ook helpt het om het bodemleven niet te verstoren (dus niet te spitten) en je planten voldoende te bemesten zodat ze zich zelf kunnen weren tegen ziektes. Teveel sterke geuren (door de gier) verstoren de insecten en jagen misschien ook de nuttige insecten weg.
Toepassing
Zoals hierboven beschreven kan je een licht aftreksel van kamille en heermoes direct op het blad sproeien. Bij plantengier moet je dat niet doen, dat is veel te sterk en kan het blad juist aantasten. De gier giet je op de bodem, bij je planten.
Plantengier, welke soort je ook gebruikt, wordt nooit in pure vorm aan de plant gegeven. De stoffen die vrijkomen zijn zo geconcentreerd dat ze nadelig kunnen zijn voor je planten en in extreme gevallen zelfs de wortels kunnen verbranden. Lees hier hoe je de plantengier gebruikt in jouw tuin:
- Leng voor het gebruik bij volwassen planten één liter gier aan met tien liter water
- Voor het gebruik bij jonge planten leng je één liter gier aan met twintig liter water
- Verdeel de gier aan de voet van de plant, niet op de bladeren. Een flinke geut per plant zorgt voor een constante voorraad voedsel, wat door de plant in dank wordt afgenomen.
- Bemest om de twee weken of zeker één keer per maand met plantengier.
- Gebruik de gier van maart tot september. In deze periode kunnen planten extra voeding gebruiken.
We wensen je veel plezier en succes met het maken van je eigen plantengier!
Wil je je ervaringen met ons delen? Dit kan via Facebook, Instagram, of mail naar info@avvn.nl