Suze Peters Bladkorf uit nieuwsbrief gehaald 2-12-21

Bladcompost maken

Suze Peters Bladkorf uit nieuwsbrief gehaald 2-12-21

Prachtig, zo'n gekleurd tapijt van bladeren op de grond! Maar soms is het ook wel wat onhandig; je terras of pad wordt glad, het oogt rommelig en de bladeren verstikken het gazon. Natuurlijk veeg je het dan liever aan de kant, maar wat kan je allemaal doen met dat afgevallen blad?

Voeding voor de bodem

pexels-kampus-production-7854124.jpg

Blad is een belangrijke voedselbron voor de bodem; in het bos vormen de bladeren een voedselrijke humuslaag. De blaadjes die in de herfst van de bomen en struiken vallen, worden door menig tuinbezitter aangepakt met hark en bladblazer om vervolgens hun weg te laten vinden in de afvalbak. Een gemiste kans, want herfstbladeren zijn een belangrijke voedselbron voor de bodem. De bladeren kunnen worden gebruikt als gratis compost: ze voeden en verbeteren de grond van de tuin. 

Bescherming

Daarnaast zorgt de bladlaag voor bodembescherming. Als alles wordt weggeblazen of aangeharkt kan de zon ongehinderd de bodem beschijnen en dat zorgt voor uitdroging en verlies van bodemleven.

Mulchen

De bladcompost kun je in de border tussen de planten leggen. Een vuistdikke laag beschermt en voedt de bodem. Dit bedekken met organisch materiaal heet mulchen. Mulchen is een manier om de bodemstructuur te verbeteren, de bodem te beschermen en zorgt ervoor dat er veel minder onkruid opkomt. Je kan hier ook gewone compost, stro of houtsnippers voor gebruiken. Een goed moment om te mulchen is in de winter. 

Bladcompost

Bladcompost is compost dat alleen maar uit (afgevallen) blad bestaat. De schimmels en bacteriën breken het blad af, waardoor hele pure compost ontstaat. Het is vooral geschikt als mulchlaag maar kan ook worden gebruikt als potgrond, zaaigrond en om door je grond te mengen als bodemverbeteraar. 

De herfst is hét moment om bladcompost te verzamelen. De vochtige omstandigheden werken ook mee. 

Wat heb je nodig?

  • Hark of bladzuiger
  • Vuilniszakken of andere grote plastic zakken

Zo doe je het:

  • Verzamel het blad bij voorkeur op een vochtige dag. 
  • Doe dit in een plastic zak of vuilniszak en stamp de bladeren stevig aan.
  • Maak onderin de zak enkele gaatjes
  • Zet de zak op een onopvallende plek in de tuin of schuur.
  • Pas het volgende jaar kan je de bladcompost als mulchlaag of bodemverbeteraar gebruiken. 
  • Wanneer je de zak twee jaar laat staan kun je de bladcompost als potgrond gebruiken.

Tips:

  • Niet alle bladsoorten composteren even snel. Linde verteert pijlsnel, gevolgd door populier, hazelaar, haagbeuk en esdoorn. Beuk en eik verteert veel trager, maar als je het fijnmaakt, bijvoorbeeld met een maaimachine, dan helpt dat enorm.
  • Je kan bladcompost ook maken in een ruif van gaas. Zet deze op een schaduwrijke plaats. Sla vier palen in de grond en span daartussen het gaas. Druk de bladeren goed aan of zorg ervoor dat het pak bladeren van bovenaf wordt verzwaard.

Winterse klus Wilma Knol - bladcompost.jpgBladcompost maken bij Volkstuinvereniging Eigen Hof in Rotterdam. Foto: Wilma Knol. 

Delen

Meer biodiversiteit in eigen tuin

Hoe meer er krioelt en bloeit hoe beter. Wil jij weten hoe jij zelf een levendige tuin krijgt? Kijk dan verder op onze pagina over biodiversiteit. Daar lees je wat jij kan doen om de dieren in je tuin een handje te helpen.