Daktuin

Plat dak? Maak een daktuin!

Door Paul van Bodegraven Daktuin

Ruimte is beperkt in Nederland en zeker midden in de stad is een tuin niet altijd vanzelfsprekend. Als je een goed begaanbaar, stevig dak hebt, kun je daar je groene vingers aan het werk zetten. Waar moet je aan denken bij een daktuin?

Om een veilige daktuin aan te leggen, moet je wel wat zaken goed op een rijtje zetten. Allereerst: is je dak goed toegankelijk? Als je te veel moeite moet doen om er te komen, ga er waarschijnlijk weinig gebruik van maken. Ten tweede: is het dak stevig genoeg? Potten, grond en planten, het weegt allemaal behoorlijk wat. Onderzoek eerst of de constructie van je dak zodanig is dat je er veilig een tuintje kunt aanleggen en kunt zitten. Eventueel kun je het dak van tevoren laten verstevigen.

Potten of vloer

Waar de een tevreden is met een serie bakken en potten, kiest een ander voor een groene vloer op het dak. Allebei kan natuurlijk ook. Om lekkage te voorkomen moet onder een groene vloer of border op je dak wel beschermfolie en een drainagelaag aangelegd worden. Plus een laag substraat om de planten in vast te zetten. Ook als je een waterbergend dak met vetkruid, mossen en andere planten wilt aanleggen, zijn beschermfolie, drainage en substraat noodzakelijk.

Ligging

Kijk bij de keuze voor planten op je dak goed naar de ligging.  Sommige daken hebben vrijwel de hele dag zon, anderen juist veel schaduw. Ook als je tuin vol op de wind licht, of als je bijvoorbeeld met zilte lucht te maken hebt omdat je vlak bij de zee woont, is het belangrijk je keuze voor de planten daar goed op af te stemmen.

Veilig

Wat hoog staat, kan hard vallen. Veiligheid staat voorop bij je daktuin. Voor jezelf natuurlijk, maar zeker ook voor anderen. Je wilt niet dat jouw bloeiende bak van driehoog naar beneden valt, op de stoep of op een voorbijganger. Zorg er dus voor dat grote objecten, zoals plantenbakken voor de afscheiding, goed verankerd zijn. Bij kleinere bloempotten zorg je voor lage, zwaardere bakken, die niet veel wind vangen. Of bind potten bijvoorbeeld met ijzerdraad vast aan een hek. Tuinmeubilair berg je sowieso altijd op als je weg gaat, anders kun je dat de volgende dag op het dak van de buurman gaan zoeken, of beneden op straat.

 

Leestip: Groen in de stad

groen in de stad.jpg

Kun je elke buitenruimte in de stad omtoveren tot een rustige groene plek? Volgens de auteurs van dit boek wel. Voorbeelden met praktische en technische informatie, plattegronden, plantenlijsten en tips, zodat je zelf aan de slag kunt. Het boek is al wat ouder, maar nog steeds goed bruikbaar.

Was €29,90, nu voor €9,90 verkrijgbaar (online).

Groen in de stad
Inspirerende ideeën voor stads- en daktuinen
Bart Croes en Pieter Croes

ISBN 9789020996920

Delen

Altijd op de hoogte?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met groentips en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als een van de eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen, leuke weetjes en allerlei activiteiten?

Word supporter van AVVN en ontvang elk seizoen De Tuinliefhebber

Het tijdschrift over samen natuurlijk tuinieren!