Geveltuin

Tuinieren kan altijd en overal

geveltuin wilde planten

Of je nu geen of weinig plek hebt voor een tuin, met deze tips en voorbeelden is het mogelijk om zelfs op kleine oppervlakten een stukje groen of (moes)tuin voor jezelf te creëren.

Kim Nelissen - Tuinieren in de vensterbank - TL lente 2022 - Thomas Duiker (Dyve Media).jpg

Zin om te beginnen? Gebruik je vensterbank!

Het voorjaar staat voor de deur, je vingers jeukenDat komt goed uit, want je kunt – ook als het buiten nog wat fris is – altijd al aan de slag in de vensterbank, met een (verwarmde) kweekbak. 'Moesmeisje' Kim Nelissen geeft praktische tips.

 

 

 

boomspiegel Kim Utrecht foto door Cerian ggfoto.JPGBoomspiegel in de straat? Bloemen erin!

In Nederland staan in de bebouwde kom maar liefst 1 miljoen bomen. De gemeente zorgt er meestal voor dat rond de stam ruimte wordt vrijgelaten – de boomspiegel –  zodat de boom regenwater kan opnemen. Zo’n saai stukje leent zich prima om je woonomgeving te vergroenen.

 

Nieuwe-tuin-Lisa-plantenborder-nieuwbouwtuin-Suzanne-de-Boer.jpgEen nieuwbouwtuin inrichten? Dat kan in 5 stappen

Een nieuwbouwtuin aanleggen kent vele uitdagingen. Hoe deel je hem in, wat is voor jou belangrijk? Waar begin je en hoe houd je het betaalbaar? Dit stappenplan van Nicolien de Rooij helpt je op weg.

 

 

Natuurrijke-tuin-Kortenhoef-MSD-20150423-329654.jpgEen geveltuin: geen kale voorkant meer!

Een huis met een aangrenzende stoep hoeft niet uitsluitend grijs te zijn. Wip er een paar tegels uit en maak een geveltuin met wilde planten. Hoe je dat goed doet, legt Martin Stevens uit. Hij kweekt zelf wilde planten en schreef er een boek over.

 

shutterstock_417458974.jpgPlat dak? Maak een daktuin!

Ruimte is beperkt in Nederland en zeker midden in de stad is een tuin niet altijd vanzelfsprekend. Als je een goed begaanbaar, stevig dak hebt, kun je daar je groene vingers aan het werk zetten. Waar moet je aan denken bij een daktuin?

 

Rommelhoekjes 001.JPG

Rommelhoekjes? Handen uit de mouwen!

Je kent ze wel, van die onbestemde stukjes gemeentegrond, waar niemand iets aan lijkt te doen. Op zijn best komt er één keer per jaar een maaimachine die de boel kort houdt. De oplossing: zelfbeheer! Adopteer een stukje grond bij jou in de buurt en maak er wat moois van!

 

 

Delen

Altijd op de hoogte?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met groentips en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als een van de eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen, leuke weetjes en allerlei activiteiten?

Word supporter van AVVN en ontvang elk seizoen De Tuinliefhebber

Het tijdschrift over samen natuurlijk tuinieren!