plantenborder langs schutting - nieuwbouwtuin - fo

Een nieuwbouwtuin inrichten? Dat kan in 5 stappen

Door Nicolien de Rooij plantenborder langs schutting - nieuwbouwtuin - fo

Een nieuwbouwtuin aanleggen kent vele uitdagingen. Hoe deel je hem in, wat is voor jou belangrijk? Waar begin je en hoe houd je het betaalbaar? Dit stappenplan helpt je op weg.

 

Stap 1: Leg een tijdelijk terras aan en maak een plan
Als je op je tijdelijke terras gaat zitten met een schetsboek, zie en voel je wat je tuin nodig heeft. Op de zonnige plek komt de moestuin, bij de zithoek geurende bloemen, enzovoort. Houd rekening met de wensen van familieleden en maak een lijst met dingen die meteen moeten worden aangepakt en een lijst met dingen die kunnen wachten.

Stap 2: Kies de erfafscheiding
Bakent nog niks je tuingrens af? Overleg met je buren wat voor jullie beiden werkt: visueel en financieel. Met een wat hogere haag geef je de tuin in één klap een groene look. Kies bijvoorbeeld glansmispel, schijnhulst, steeneik, liguster, olijfwilg of laurierkers. Tegen een open hekwerk of schutting op de erfgrens kunnen bijvoorbeeld Toscaanse en Chinese jasmijn, klimop, klimhortensia, kamperfoelie en clematis klimmen. Willen je buren niet dat er een groene spriet aan hun kant verschijnt? Kies dan voor panelen zonder openingen.

Stap 3 Leg het definitieve terras aan
Hoe minder verharding, hoe beter het is voor de biodiversiteit en het afvoeren van regenwater. Kies daarnaast voor kleine tegels (dan zijn er meer voegen waardoor hemelwater weg kan), waterdoorlatende mortel of waterdoorlatende tegels.
Als je beschut zit op je terras, geeft dat een geborgen gevoel. Ga de hoogte in met je planten: kies een geurende sering, een druif die langs een pergola slingert, of een kiwi die met zijn gigantische bladeren een muur wegwerkt. Met een parasol erbij zit je heerlijk afgeschermd.

Stap 4 Verbeter de bodem
Het succes van een tuin valt of staat met de kwaliteit van de grond. Schoon deze op en onderzoek voordat je gaat beplanten wat voor bodem je in je tuin hebt, want elke plant heeft zijn eigen voorkeuren. In het tuincentrum vind je allerlei zakken met aarde, van olijfbomengrond tot bemeste tuinaarde. Probeer altijd de biologische variant te nemen. Die grond is vrij van pesticiden en kunstmeststoffen en verstoort de balans in je bodem niet. Wil je de grond verrijken? Werk er dan een laag compost doorheen. Of strooi er koemestkorrels op. De voedingsstoffen spoelen tijdens een regenbui in de grond.

Stap 5 Beplant de tuin
Het kan lastig zijn om uit te zoeken welke planten leuk met elkaar combineren en op dezelfde plek in de tuin kunnen staan. Wil je steeds iets bloeiends hebben, dan wordt de puzzel nog lastiger. Raadpleeg boeken en vraag een kweker om advies. En overweeg zeker een boom te nemen. Die biedt privacy, geeft je tuin diepte, verkoelt in de zomer én trekt vogels aan.

Meer weten?

Geluk-zit-in-een-groen-hoekje---COVER---klein.jpgIn de zomereditie (2022) van De Tuinliefhebber lees je de tuinervaringen en tips van Lisa, die met haar gezin van Amsterdam naar een nieuwbouwwijk in Voorburg verhuisde. Wil je De Tuinliefhebber voortaan ook thuis ontvangen, meld je dan nu aan als supporter van AVVN.

Geluk zit in een groen hoekje
Deze tips en het interview met Lisa komen uit het boek Geluk zit in een groen hoekje van Suzanne de Boer en Nicolien de Rooij. Daarin staan ook praktische ideeën voor balkon, geveltuin en terras.

ISBN 9789050118347, KNNV uitgeverij.

Delen

Altijd op de hoogte?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met groentips en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als een van de eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen, leuke weetjes en allerlei activiteiten?

Word supporter van AVVN en ontvang elk seizoen De Tuinliefhebber

Het tijdschrift over samen natuurlijk tuinieren!