Natuurlijk tuinieren-lente-volkstuin©Marieke de Ge

Natuurlijk tuinieren

Als je weet hoe je de natuur kunt helpen, kan ook jouw tuin prachtig bloeien en groeien. Geheel op eigen (natuur)kracht.

Natuurlijk tuinieren-lente-volkstuin©Marieke de Ge

Foto:©Marieke de Geus

Natuurlijk tuinieren. Dat is tuinieren met de natuur. Dat is zorgen voor biodiversiteit, zoveel mogelijk soorten bij en door elkaar, waardoor een natuurlijk evenwicht ontstaat en bestrijding van ziekten en plagen niet nodig is. Met de juiste planten, inrichting en onderhoud creëer je een kleurrijke en levendige tuin. Groen waar iedereen het hele jaar van geniet: planten, dieren en jij.

Aan de slag met natuurlijk tuinieren

Als je weet hoe je de natuur kunt helpen en een duwtje in de juiste richting geeft, kan ook jouw tuin prachtig bloeien en groeien. Geheel op eigen (natuur)kracht. Lees wat de basisprincipes zijn van natuurlijk tuinieren en waar je op moet letten als je planten uitzoekt, een moestuin wilt aanleggen en een teeltplan opstelt.

Per seizoen delen we tuintips:

 

Biologische producten

Je denkt er misschien niet direct aan maar ook tuinplanten, bloemen en zaden die je in reguliere tuincentra of winkelcentra koopt zijn bespoten met bestrijdingsmiddelen. Deze middelen worden gebruikt om plagen weg te houden bij de plant, zodat deze er gezond en fraai uit ziet voor de consument. Maar deze planten zijn dus niet goed voor het dierenleven. Daarom is het belangrijk dat je planten voor je tuin koopt bij ecologische of biologische kwekers of winkels. Wij houden hier een lijst bij met biologische verkoopadressen

De bodem

Alle leven begint in de bodem. Bodemleven = plantjes = insecten = insecteneters: de bodem is letterlijk een rijke voedingsbodem voor alles wat groeit, bloeit en leeft. Wat heeft de bodem nodig dat hij optimaal zijn werk kan doen voor natuur, tuin en mens? En wat kun jij doen om de bodem een handje te helpen? Verdiep je in grondsoorten, bodemwerking, bemesting en composteren. Je doet je bodem en je tuin er een groot plezier mee. 

Bemestingsadvies nodig?

Of je nu komkommergewassen kweekt of vooral knolgroenten, een gezonde en vruchtbare bodem is altijd essentieel. Als de bodem in goede conditie is, kunnen in je moestuin sterke planten groeien zonder ziekten en plagen. Laat daarom je tuingrond regelmatig testen.
AVVN biedt een bemestingsadvies dat is afgestemd op de voedingsbehoefte van jouw grond. In drie eenvoudige stappen kun je een advies op maat aanvragen.

Moestuin: je eigen voedsel verbouwen

Wil je verse groenten en fruit eten? Van lokale teelt? Begin een moestuin. Veel gewassen groeien gewoon op onze eigen bodem en met een beetje oefening, geduld en onze tips, heb je zo een heerlijke oogst. Net begonnen? Met deze makkelijke gewassen is het gegarandeerd een succes!

Siertuin: het hele jaar kleur in je tuin

Bloemen, voorzien niet alleen in kleur en gezelligheid, maar ook in voedsel voor de dieren in jouw tuin. Vlinders en bijen gebruiken bloemen voor nectar én stuifmeel. De bloemen van inheemse wilde planten zijn echte superfood voor deze insecten. Wist je dat onze doodgewone paardenbloem op nummer 1 staat als meest bezochte bloem voor wilde bijen? Als je wilt weten hoe je het hele jaar door kan genieten van bloemen in je tuin, lees dan het blog van 'bloemenbaas' Anneke van der Werff. Zij weet als geen ander hoe je van je eigen tuin een bloemenzee kunt maken. Voor de biodiversiteit in je tuin is het van belang dat je ook zorgt voor herfstbloeiende en winterbloeiende planten. Zo is er ook na de zomer nog voldoende voedsel te vinden, en dat hebben de insecten hard nodig! 

Biodiversiteit

Een tuin kan een paradijs zijn voor flora en fauna. Hoe? Door onder andere het kiezen van de juiste plantensoorten en rekening te houden met alles wat leeft in jouw stukje groen. Van wilde bijen tot regenwormen, vlinders en vogels. Lees hier hoe je met enkele tips de biodiversiteit in je tuin kan verbeteren. Zet de natuurlijke vijanden in om plaagdieren op een natuurlijke manier aan te pakken. En ontdek wat de voordelen zijn van een levendige tuin vol dieren

Brochure Natuurlijk Tuinieren met AVVN

Willen jullie alvast aan de slag met natuurlijk tuinieren? In deze brochure zie je dat natuurlijk tuinieren best eenvoudig is en dat kleine aanpassingen in bijvoorbeeld de plantkeuze al een enorme winst betekenen voor vlinders, hommels, lieveheersbeestjes, mussen, egels, kikkers en ga zo maar door.

De brochure bevat praktische tips en informatie. Deze is te downloaden binnen het besloten ledennet van AVVN.

  • Nog geen account? Vraag deze HIER aan. 
Brochure Natuurlijk Tuinieren voorpagina

Permacultuur

Permacultuur beperkt zich allang niet meer tot de kleinschalige zelfvoorzienende landbouw van weleer; het toepassingsgebied is veel breder: waterbeheer, herstel van landschappen, huisvesting, energiebeheer én de tuin. In een serie van drie artikelen duikt De Tuinliefhebber in de wereld van de Permacultuur. Wat is het? Wat kun je ermee in de tuin? En wat zijn de voor- en nadelen? 

De spannende tuin

Geen rechte paadjes en strakke bedden. Een natuurlijke tuin kan een spannende tuin zijn. Met scharrelhoekjes, stapelmuurtjes, windschermen van planten en een erfafscheiding van bloeiende heesters.

Tuinieren kan altijd en overal

Heb je weinig ruimte voor een tuin, zoals een balkon of (krappe) nieuwbouwtuin met veel tegels? Niet getreurd! Wij geven tips over hoe je ook hier een groene oase van kan maken. Je kan bijvoorbeeld aan de voorkant van je huis een geveltuin aanleggen, op een plat dak een daktuin. Ook kan je de gemeente vragen of je een boomspiegel of onbestemd rommelhoekje mag beheren. En in het vroege voorjaar kan je alvast beginnen in de vensterbank

Duurzame schildertips

Hout is een prachtig duurzaam en ecologisch bouwmateriaal voor in de moestuin. Wellicht heb je een schuurtje om je tuinmaterialen in op te bergen of een houten plantenbak voor het optimaal benutten van een kleinere tuin. Voor het beschermen van het hout dringt zich dan ook de vraag op: wat is een milieuvriendelijke keuze? Is het verstandig om het hout te beitsen of te verven en welk product is het meest geschikt? We geven hier meer inzicht en tips voor het duurzaam verven in de moestuin.

Natuurlijk tuinieren met keurmerk

In tuinparken, gemeenschapstuinen en buurttuin kunnen groene oases ontstaan. Zeker in de gemeenschappelijke gedeelten waar al veel planten, heesters, bloemen en bomen groeien. De uitgangspunten voor natuurlijke vrijplaatsen zijn er. Met de juiste begeleiding kan de ecologische waarde van het groen met sprongen stijgen. Het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren van AVVN maakt dat mogelijk. Het is een tweejarig advies- en begeleidingsproject voor gemeenschappelijk groen.

Tuinieren zonder gif en zonder kunstmest

Natuurlijk tuinieren en chemische bestrijdingsmiddelen gaan niet samen. Die verstoren het natuurlijk systeem. De aandacht ligt op het voorkomen van ziekten en plagen door teeltmaatregelen en plantenkeuze. Als er al bestreden moet worden, dan kan dat met biologische middelen. Als er bemest moet worden, dan met organische mest of compost.

Benieuwd welke middelen je kunt gebruiken? Download de AVVN-advieslijst toegestane middelen.

Je eigen groente en fruit telen
begin met moestuinieren
Wilde bijen in je tuin
Hoe help je ze nou Ă©cht?
Maak iets unieks uit eigen tuin
Hamer planten op papier en doek
Biodiversiteit
Creëer een levende tuin

Altijd op de hoogte?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met groentips en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als een van de eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen, leuke weetjes en allerlei activiteiten?

Word supporter van AVVN en ontvang elk seizoen De Tuinliefhebber

Het tijdschrift over samen natuurlijk tuinieren!