Water geven
Tijdens warme en droge periodes is het verleidelijk om elke dag een beetje water aan je planten te geven. Geef je vaste planten echter niet elke dag water. Als je water geeft; doe dan liever in één keer veel water in plaats van steeds kleine beetjes. Zo ontwikkelen de wortels van planten zich naar beneden, zoekend naar water.
Voor de moestuin is dit nét iets anders, daar zijn planten vaak maar één jaar in de moestuin dus zijn hun wortels minder diep. Geef dan in de ochtend of de avond water, zodat de zon het niet kan verdampen.
Het gazon zal door de hitte vergelen en droog worden. Dit betekent echter niet dat het gras dood is. Onder de grond leeft het gras door. Het zal weer groen opkomen zodra er regelmatig een regenbui valt. Dus je hoeft het gras niet elke dag water te geven.
Geef het liefst direct op de aarde water te geven in plaats van te sproeien. Zo verspil je minder water en komt het direct op de plek waar het nodig is.
Heb jij al een regenton? We krijgen in Nederland, en in de rest van de wereld, steeds meer te maken met stortbuien. Die plotselinge overvloed aan water kan je opsparen, zodat je deze in droge periodes kan gebruiken voor de planten in je tuin.
Onkruid bijhouden
Nu de zon schijnt en er af en toe een plens water over de planten heen gaat doen de planten het goed. Niet alleen jouw bloemen en groente, maar ook onkruid profineert hier van. Hou het onkruid in de tuin daarom ook in de zomermaanden bij, voordat je planten overwoekert worden.
Zaaien en planten
Moestuin
Je kunt in juli nog bladgroenten zaaien om zo van augustus tot en met oktober te kunnen oogsten. Denk bijvoorbeeld aan sla, rode biet, spinazie, paksoi en andijvie. Wil je spinazie in het late voorjaar of de zomer telen? Gebruik dan een rondzadige soort. Deze groeien langzamer en schieten minder snel door bij warm weer dan de scherpzadige. Algemene tips over zaaien vind je hier.
Tweejarig zaad
Het zaad van tweejarige kan je na de bloei direct zaaien zodat je al vroeg in het komende voorjaar weer mooie bloemen hebt. Tweejarige planten hebben een aanloopje nodig voordat ze in bloei schieten. Als je dit zaad in de zomer zaait, geniet je volgend jaar vroeg van de eerste bloemen. En natuurlijk van bijen en vlinders! Dit kan je onder andere doen bij stokrozen, teunisbloem, duizendschoon, papaver, vingerhoedskruid & judaspenning. Dit jaar vormt de plant alleen nog maar enkele bladrozetten. Pas in de volgende lente zal de plant bloemen geven. Het leuke aan tweejarige platen is dat ze vaak vroeger bloeien dan eenjarige planten. Zo geniet je in de lente al van IJslandse papaver, vergeet-mij-nietjes en muurbloempjes.
Herfsttijloos & herfstkrokus
Bloembollen voor herfstbloeiers kan je in de zomer planten. Herfststijlloos lijkt op de krokus. Ze bloeit in de nazomer en de vroege herfst en is bladloos. In het voorjaar verschijnt alleen het loof. Dus als je de bollen plant op een plek waar niet wordt gemaaid zal de plant zich vermeerderen. Plant de bollen van herfststijlloos op een plek in de halfschaduw. Dan zullen ze in een najaar mooi bloeien. Ze komen ook mooi tot hun recht in potten en bakken.
Er bestaan ook diverse herfstkrokussen, zoals safraan krokus. De meeldraden van deze krokus zijn de safraan stengels. De bloemen bloeien in oktober/november en zijn beschikbaar in verschillende kleuren maar de meest bekende zijn paars en wit.
Plukken, snoeien en knippen
Maak een mooi zomers boeket! Je kan rijke zomerbloeiers knippen, zodat ze nieuwe bloemen blijven vormen. Dit werkt prima bij tuingeranium, ridderspoor, vrouwenmantel en korenbloem en eenjarige bloemen.
Sommige planten kan je ook veel verder terugsnoeien om kans te maken op een tweede bloei. Dit kan je bijvoorbeeld doen bij de klimroos. Deze kan je tot tien centimeter van de hoofdstam terugsnoeien als een tros of tak volledig is uitgebloeid. Kattenkruid en salvia kan je tot net boven de grond terugsnoeien om ze door te laten bloeien tot het eind van de zomer.
Klimplanten
Naast de klimroos snoei je ook de blauwe regen in juli of augustus. Deze sterke groeier heeft twee snoeibeurten per jaar nodig om wildgroei te voorkomen. Ook ramblerrozen mag je na de bloei flink uitdunnen.
Heb je een druif? Dan kan je de eenjarige scheuten in de zomer terugsnoeien zodat er meer energie gaat naar de rijping van de druiventrossen. Vijf trossen per strekkende meter is meer dan genoeg in ons klimaat. Hoe eerder je de overige trossen wegknipt hoe beter.
Op de moestuin
Dit terugsnoeien werkt ook bij aardbeien. Verwijder de uitlopers zodat de plant alle energie kan steken in het maken en laten rijpen van de al bestaande vruchten. Ook kan je de bovenkant van tomatenplanten afknippen zodat de plant stopt met het aanmaken van nieuwe trossen. Ook de zijscheuten uit de bladoksels kan je verwijderen (dieven), deze kosten de plant anders onnodig veel energie.
Let op: snoei niet tijdens een hittegolf of extreem hete dagen.
Voeden
Veel planten in de tuin hebben in de zomer behoefte aan extra voeding (behalve bonen, erwten, peultjes en andere vlinderbloemigen). Dit omdat ze veel energie stoppen in het aanmaken van bloemen en vruchten. Zo kunnen rozenstruiken wel wat voeding gebruiken. Maar snoei ze vantevoren voordat je ze voedt. Zomerbloeiers, kuipplanten en de border hebben ook behoefte aan bemesting in juni/juli. Zo bloeien de zomerbloeiers extra lang door. Strooi dus nog wat compost of biologische mestcompost tussen je planten. Lees hier alles over het maken van je eigen compost!
Heb je te weinig plek voor een compostbak of kan je niet wachten met het maken van je eigen plantenvoeding? Je kan je etensresten ook fermenteren met behulp van Bokashi. Dit is een Japanse methode waarmij je je etensresten fermenteert met behulp van effectieve micro-organismen. Na twee weken zijn de keukenresten klaar om in de tuin te gebruiken als bodembooster.
Oogsten
Juli is één van de eerste grote oogstmaanden. Er valt zoveel te oogsten dat het bijna niet op te noemen is. Een paar voorbeelden; aardbijen, aardappelen, courgettes, sperziebonen, peultjes, tuinbonen, worteltjes, kruiden, zomerkooltjes, sla en andijvie.
Zijn de bladeren van de aardappels geel? Dan is het tijd om te oogsten. Oogst bessen op een zonnige morgen als de dauw is opgedroogd. Zorg ervoor dat je voldoende vrieszakjes klaar hebt liggen om een overschot in te vriezen. Je kan een overschot aan zomergroente ook inmaken. Blancheer Prei en Kool altijd eerst een paar minuten voordat je ze in de vriezer legt.
Laat na de oogst de wortels van bonen, sugarsnaps, peultjes en andere vlinderbloemigen in de grond zitten. Aan de wortels zitten witte stikstofbolletjes die andere planten nodig hebben voor de aanmak van eiwitten.
Voorkom meeldauw
Meeldauw is een parasiterende schimmelziekte, te herkennen aan de wittegrijze stippen op de bladeren. Door meeldauw kunnen de bladeren en soms de hele plant afsterven. Vooral in de zomer, tijdens warme en droge dagen is de kans op meeldauw het groots. Knip daarom aangetaste plantendelen af. Breng een mulchlaag aan rondom de voet van de plant en sproei geen water over het blad, maar geef water bij de voet van de plant.
Vogels helpen, ook in de zomer!
Na het bouwen van een nest, het leggen en uitbroeden van de eieren en groot brengen van de kuikens, bereiden vogels zich in de zomer alweer voor op de winter. In het seizoen van overvloed eten ze hun buik rond. Zo verzamelen ze eiwitten die nodig zijn voor de rui (een nieuw verenpak) om de koude periode door te komen en om hun grote reis richting het zuiden te maken.
In de natuur is ’s zomers weliswaar voedsel te vinden, maar de terugloop van het aantal insecten blijft een probleem. Je helpt vogels dan ook enorm door bloeiende planten met nectarbloemen te planten, die insecten aantrekken. Ook met meelwormen en 4-seizoenenvogelvoer dat in de winkel verkrijgbaar is, doe je vogels een plezier. En vergeet alsjeblieft die schaal drinkwater niet. Door de opwarming en uitdroging is het lastig voor vogels om voldoende drinkwater te vinden.
Maak drinkplekjes voor insecten
Vliegen er in jouw tuin ook zoveel gezellige zoemende gasten? Bijen, hommels en vlinders hebben ook water nodig. Een ondiepe schaal gevuld met steentjes. stukjes hout en mos is een ideale drinkplek voor insecten.
Wanneer je een vijfer hebt kan je ervoor kiezen om waterplanten te planten die boven het water uitkomen, zoals lelies. Hier kunnen insecten op landen als ze willen drinken.
Omdraaien van de composthoop
Hierdoor komt er meer zuurstof bij de composterende massa, wat zorgt voor een goede vertering. Hier kan je een riek voor gebruiken. Als je twee compostbakken hebt kan je de ene bak in de andere overscheppen.
Gazon
Heb je een gazon? Maai deze dan in de zomer niet te kort. De instraling van de zon op de bodem droogt de aarde uit en geeft dorre plekken in het gras. Als je het gras maar een paar centimeter langer houdt hoef je minder water te geven. Wil je graag een dicht begroeid gazon? Voedt deze dan niet alleen in het voorjaar en de herfst, maar ook in de zomer.
Kuipplanten
Kuiplanten zijn van jou afhankelijk voor water en voeding, dus geef ze wat extra aandacht in de zomer. Waar je ook voor zou kunnen kiezen als je voldoende ruimte hebt in je tuin; is om kuipplanten in te graven in de tuin. Zo drogen ze minder snel uit en kunnen ze voeding uit de bodem halen.