Duurzame schildertips

Duurzame schildertips voor in de (moes-)tuin

Hout is een prachtig duurzaam en ecologisch bouwmateriaal voor in de moestuin. Wellicht heb je een schuurtje om je tuinmaterialen in op te bergen of een houten plantenbak voor het optimaal benutten van een kleinere tuin. Voor het beschermen van het hout dringt zich dan ook de vraag op: wat is een milieuvriendelijke keuze? Is het verstandig om het hout te beitsen of te verven en welk product is het meest geschikt? We geven hieronder meer inzicht en tips voor het duurzaam verven in de moestuin.

Waar moet je op letten bij het kopen van een duurzame verf voor in de moestuin?

De juiste verf voor de juiste toepassing

Een duurzame verfkeuze hangt af van de omstandigheden. De eigenschappen van materialen verschillen en dus ook de verf die erbij past. Het is goed om op grondstoffen en productie te letten, maar het is ook belangrijk om de juiste keuze voor uw project te maken. Leem is bijvoorbeeld een hele mooie duurzame beschermlaag voor binnen, maar niet geschikt voor de vocht van buiten. Oriënteer dus op de beste keuze voor specifiek uw project en wat daar het beste bij past.

Moose farg plantenbak.jpgGrondstoffen
Verf bevat diverse componenten en die kunnen vrijwel allemaal meer of minder duurzaam zijn. Kijk uit voor loze claims of greenwashing. De term duurzaamheid wordt al snel gegeven, het heeft immers geen vaste definitie. Over het algemeen wil je voornamelijk natuurlijke grondstoffen in je verf hebben.

Wel kan het zo zijn dat gifstoffen een functie hebben. Sommige maken de verf langer houdbaar of helpen te weren tegen schimmels. Ook deze stoffen zijn niet per definitie goed, het hangt weer af van jouw toepassing en wat er nodig is.

Watergedragen en vluchtige organische stoffen (VOS)
Klassieke verven bevatten veel oplosmiddelen die voor zowel de eigen gezondheid als het milieu geen vriendelijke keuze zijn. Gelukkig wordt er inmiddels veel meer water-gedragen verf gebruikt. Let echter goed op: ook waterverdunbare verf kan middelen bevatten die schadelijk zijn voor bijvoorbeeld het grondwater en de mens.

Tip: de hoeveelheid vluchtige organische stoffen (VOS) in een verf geeft de giftige stoffen die vrijkomen aan. De EU-norm is maximaal 130 gram per liter. Kies bij voorkeur een verf die onder de 30 gram per liter zit.

Afbreekbaarheid en microplastics
Traditionele verven zijn gemaakt op basis van fossiele aardolie. Deze veroorzaakt CO2 uitstoot en vervuiling. De olie vormt hele kleine plastic bolletjes die ervoor zorgen dat kleurstoffen hechten.

Microplastics zijn te herkennen aan de afkortingen PE, PET of HDPE. Fabrikanten zijn echter niet verplicht dit te vermelden dus het is lastig te verifiëren. Natuurlijke of plantaardige oliën zijn een milieuvriendelijker alternatief.

Duurzaam omgaan met verf

Net zoals voedselverspilling voornamelijk plaatsvindt bij de consument, is dit op verfgebied niet anders. Heel simpel gezegd is de duurzaamheid het hoogst wanneer je minder hoeft te verven. Je wil dus weinig verf nodig hebben per verfbeurt, en dat een verflaag zo lang mogelijk meegaat.

We geven je een aantal tips om zo milieuvriendelijk mogelijk te werk te gaan:

  1. Maak een weloverwogen besluit over de kleur zodat je niet over hoeft te verven omdat het toch niet je smaak is.
  2. Kies de verf die geschikt is voor jouw ondergrond en zorg voor een goede voorbewerking. Hierdoor kan de verf het beste hechten en blijft deze het langste zitten.
  3. Sommige verfsoorten hoeven niet afgeschuurd te worden bij het oververven, zoals bij de Zweedse houtverf. Hierdoor hoef je minder nieuwe lagen aan te brengen en breng je geen verfresten in het milieu.
  4. Niet alles hoeft geverfd te worden. Metalen, kunststoffen, maar ook veel hardhoutsoorten, kunnen prima zonder de bescherming van een verflaag. Voor minder duurzame houtsoorten als vuren, douglas en grenen kan een verflaag (of oliebehandeling) er wel voor zorgen dat ze langer meegaan.
  5. Veeg kwasten na het verven eerst af met bijv. tissue en laat deze uitdrogen. Daarna kunt u de tissue bij het restafval doen. U kunt het water waarmee u de kwasten vervolgens uitspoelt naar een milieustation brengen. Zo brengt u geen verfresten in de riolering.

 

Dit blog is geschreven in mede dankzij de input van Moose Färg.
Moose Färg levert duurzame houtverf uit Zweden die je tuinhuis en schutting een optimale houtbescherming geven. 

AVVN1.jpeg

Biodiversiteit
Creƫer een levende tuin
Tuinklusjes in de lente
Voeden, snoeien en laten verwilderen
nuttige medebewoners
Dieren in je tuin
Alle beestjes helpen!
Plaagdieren op natuurlijke manier bestrijden