Bloei-zomer-herfst-groot©AnnekevanderWerff.jpg

Zo maak je van jouw tuin een bloemenzee

Door Anneke van der Werff Bloei-zomer-herfst-groot©AnnekevanderWerff.jpg

Anneke-van-der-Werf-portret©AnnekevanderWerff.jpgEen tuin met bloeiende kleurenpracht - liefst het hele jaar door - en waar je zo lang mogelijk iets kunt plukken en boeketten mee kunt maken. Wie wil dat nou niet? Anneke van der Werff – ‘bloemenbaas’ van Landje van De Boer en auteur van Twaalf maanden bloemen plukken in eigen tuin – in ieder geval wel. Ze weet als geen ander hoe je van je eigen tuin een bloemenzee kunt maken. Ze deelt haar tips voor het zaaien van tweejarigen in juni en begin juli. Tweejarigen geven kleur aan de tuin in het vroege voorjaar als vaste planten nog niet in bloei zijn en de bomen kaal zijn.

 

Bloemenliefde

bloei in zomer en herfst.jpg

Zolang ik mij kan herinneren ben ik gek op bloemen. Vanaf piepjonge leeftijd plukte ik al madeliefjes, het speenkruid, de boter- en pinksterbloem uit het bloemrijke weiland achter ons ouderlijk huis. Als zesjarige mocht ik zaadjes in mijn kleine tuintje stoppen. Na een poosje verschenen prachtige goudsbloemen: ik was verrukt. Mijn liefde voor bloemen was geboren.

Op het Landje van De Boer in Overveen - waarvan ik een van de oprichters ben en ‘ bloemenbaas’ - , zetten we ons in om een groot deel van het jaar zoveel mogelijk te laten bloeien. Elk jaar geef ik de workshop ‘Maak van je tuin een bloemenzee’ waarin ik mijn kennis en ervaring deel. Er valt ontzettend veel te leren over planten, bomen en heesters, over biodiversiteit en de natuur. Het mooie is, je bent nooit uitgeleerd.

Tips voor het zaaien van tweejarigen in de (vroege) zomer

Als de voorjaarbloeiers in je tuin uitgebloeid zijn, kun je beginnen met het zaaien van tweejarigen.

1. Zaai tweejarigen: liefst vóór de langste dag, maar zeker voor half juli.

Enkele van mijn favoriete zijn:

  • Judaspenning (Lunaria annua)
  • IJslandse papaver (Papaver nudicaule)
  • Prikneusje (Lychnis coronaria)
  • Damastbloem (Hesperis matronalis)
  • IJzerhard ( Verbena bonarienses )
  • Vergeet-mij-nietje (Myosotis)

Voordat het winter wordt, groeien deze soorten uit tot stevige plantjes die volop zullen bloeien in de eerste helft van het volgend jaar.Toppen-van-de-Phlox-©AnnekevanderWerff.jpg

2) Top vaste planten: liefst voor de langste dag en vóórdat de plant in bloei is.
Top bijvoorbeeld de Phlox, de Helenium en de Veronicastrum. De meeste vaste planten kan je toppen. Het is slim om ieder jaar een paar te doen zodat je ziet wat het resultaat is (het verschil). Knip ongeveer een derde van de steel. Je zult zien dat de plant zich daarna meer vertakt en daardoor meer bloeit. Je kunt ook een deel van de stelen toppen. De niet-getopte stelen bloeien eerder dan de getopte stelen. Zo krijg je spreiding van de bloeitijd.

Laat eenjarigen zich uitzaaien

De langste bloeiers in de tuin zijn de eenjarigen. Die bloeien meestal vanaf juli en meestal tot laat in de herfst. Als je de eenjarigen de kans geeft om zich uit te zaaien en de jonge zaailingen niet weg schoffelt, heb je volgend jaar nog meer en eerder bloemen in je tuin.

Meer bloei zorgt voor meer biodiversiteit

Een tuin waar altijd iets bloeit, is niet alleen fijn voor jou, anderen doe je er ook een plezier mee. Hoe meer en langer er bloeiende planten in je tuin staan, hoe meer nectar er is voor vliegende beestjes. Einde van de herfst is de monnikskap en de herfstaster een voedingsbron voor insecten. Zelfs op het winterakonietje dat in januari al bloeit, heb ik bijtjes zien smikkelen van de nectar. En dat gaat door als je ook de uitgebloeide planten laat staan. Dan heb je zaaddozen voor de vogels en allerlei kruipende diertjes die zich verstoppen in de stelen, wat vervolgens ook weer voedsel geeft voor alles wat vliegt. De biodiversiteit in je tuin zal toenemen doordat je de bloeitijd verlengt en de uitgebloeide planten laat overwinteren.

Meer leren over bloemen in eigen tuin?Cover Boek Anneke van der Werff - twaalf maanden BLOEMEN PLUKKEN in eigen tuin.jpeg

Op de website van Landje van de Boer vind je informatie over workshops en andere activiteiten. Of lees het boek Twaalf maanden bloemen plukken in eigen tuin. Je kunt het bestellen bij Anneke via de e-mail.

Delen

Altijd op de hoogte?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met groentips en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als een van de eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen, leuke weetjes en allerlei activiteiten?

Word supporter van AVVN en ontvang elk seizoen De Tuinliefhebber

Het tijdschrift over samen natuurlijk tuinieren!