Vensterbank Thomas Duiker

Zin om te beginnen? Gebruik je vensterbank!

Door Paul van Bodengraven geveltuin wilde planten

Het voorjaar staat voor de deur, je vingers jeuken! Dat komt goed uit, want je kunt – ook als het buiten nog wat fris is – altijd al aan de slag in de vensterbank, met een (verwarmde) kweekbak. 

“In de vensterbank kun je eigenlijk al in januari aan de slag”, zegt Kim Nelissen van moesmeisje.nl. “Het belangrijkste is dat je kiest voor een lichte, zonnige plek. Is dat in een ruimte waar de kamertemperatuur rond de twintig graden is, dan kan dat in een gewone kweekbak of in losse kweekpotjes. Zelf heb ik groenten staan in mijn slaapkamer, in een lichte vensterbank, maar daar is het koud. Daar gebruik ik een verwarmde bak. 

Van zaaien … 
Op haar slaapkamervensterbank kweekt Kim paprika’s, aubergines en pepers. “Dat zijn planten die van warmte houden, dus daar gebruik ik een verwarmde kweekbak voor”, vertelt ze. “Die zorgt voor een stabiele temperatuur van twintig graden. Een investering van zo’n honderd euro, maar daar heb je veel plezier van.” Bij gebrek aan ruimte in haar tuin, blijven de paprika- en peperplanten het hele jaar in de vensterbank staan. “Je moet wel af en toe tegen de stengels tikken, om het bestuivingsproces te stimuleren, anders heb je geen vruchtjes. Buiten zorgt de wind daarvoor.” 

Paprika zelf kweken - Tuinieren in de vensterbank - TL lente 2022 - Kim Nelissen (1).JPG

… tot overwinteren
De meeste mensen gooien hun paprika- en peperplanten aan het einde van het seizoen weg. “Zonde, want je kunt ze ook laten overwinteren en in maart snoeien”, vertelt Kim. “Ik heb al drie jaar dezelfde peperplant, die doet het elk jaar weer.” Sowieso is het leuk om de vensterbank niet alleen te gebruiken om voor te zaaien. “Je kunt er jaar rond gewassen laten groeien. Denk bijvoorbeeld aan keukenkruiden en kleine soorten tomaten. Zolang het maar licht en warm genoeg is. Sla kun je juist beter op een wat kouder plekje zetten.

Verzorging 
Omdat de lucht in huis aanzienlijk droger is dan buiten, vraagt een vensterbanktuintje wel wat extra aandacht. “Zaaisels zijn gebaat bij vochtige grond. Jonge plantjes kun je het best besproeien met een plantenspuit”, aldus Kim. “Door de droge lucht heb je binnen ook sneller last van luizen of spint (mijtenplaag). Het is belangrijk om de planten vochtig te houden met de plantenspuit en ze met enige regelmaat een keer helemaal af te spoelen, bijvoorbeeld in de douche. Heb je toch last van beestjes in de planten, dan is een mengsel van groene zeep en water in de plantenspuit meestal voldoende om ze te bestrijden.” 

Zo krijg je een goede vensterbankoogst: Een zonnige, lichte plek is essentieel voor vruchtgroenten. 

  • Bladgroenten, zoals sla, staan liever niet de hele dag in de felle zon.   
  • Gebruik op een donkere plek een groeilamp. 
  • Gebruik op een koude plek een thermo-bak. 
  • Na zes weken is de voeding uit de potgrond verdwenen; ‘bijvoeren’ doe je het beste met vloeibare voeding.

 

Meer tips van Kim Nelissen:

Logo-Moesmeisje-Cirkel-270px.png
Op haar website en blog
moesmeisje.nl geeft Kim Nelissen praktische tips om je (kleine) moestuin tot een succes te maken. Ook vind je lekkere recepten met groenten uit eigen tuin. Voor specifieke vensterbanktips kijk je onder ‘Potten en bakken’.  

 

 

Delen

Altijd op de hoogte?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met groentips en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als een van de eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen, leuke weetjes en allerlei activiteiten?

Word supporter van AVVN en ontvang elk seizoen De Tuinliefhebber

Het tijdschrift over samen natuurlijk tuinieren!