Herfstbloeier hemelsleutel met vlinder

Herfstbloeiers

Voor meer kleur en blije beestjes in je tuin

Een levend(ig)e tuin, ook in de herfst!

Herfstbloeier hemelsleutel met vlinder

In de lente en zomer gonsde je tuin (hopelijk) van insecten die zich tegoed deden aan de nectar en het stuifmeel. Voor zichzelf en hun nageslacht. En zo hebben ze en passant ook je planten bevrucht en voor een goede oogst gezorgd. Maar ook in de herfst zijn er nog volop wilde bijen, vlinders en andere beestjes op zoek naar voedsel. Help ze een handje bij het in stand houden van hun soorten, met bloemen die tot diep in het najaar voor voedsel zorgen. 

Een bijkomend voordeel van voldoende bloeiers in de herfst is dat het heerlijk nazomeren blijft in je tuin. September en oktober leveren vaak nog een aantal prachtige dagen op. En zeg nou zelf: ook in november kun je met een dikke trui en een kop koffie nog heerlijk genieten van de kleuren van het afgelopen seizoen. Dus laat die nabloeiers lekker staan en geniet er zo lang mogelijk van. De beestjes zullen je dankbaar zijn!

Herfst: het vergeten plantseizoen

Wist je dat de herfst het beste moment is om planten in je tuin te (ver)plaatsen? Dus heb je nog lege plekken in je tuin, dan is dit hét moment om een nieuwe plant aan te schaffen. Je kan kiezen voor een mooie herfstbloeier. Zo heb je in elk seizoen kleur in je tuin en ondersteun je de biodiversiteit. Koop wel altijd biologische planten, bollen of zaden. Dan weet je zeker dat het onbespoten is en gezond voor het leven op jouw tuin. Kijk hier voor onze biologische verkoopadressen

 
 

Herfstbloeiers top 10:

 

20220922_160953.jpg#1 Klimop

Wist je dat klimop in de herfst een belangrijke bron van voedsel is voor veel insecten? De bloeiperiode van klimop ligt van september tot in december en produceert dan ontzettend veel nectar. Daarnaast dient de klimop in de winter als schuilplaats. En de besjes die in februari/maart verschijnen zijn een belangrijke voedingsbron voor vogels. Voorwaarden om tot bloei te kunnen komen zijn wel dat de klimop voldoende zon krijgt én dat hij niet vroegtijdig wordt gesnoeid. En dat laatste gebeurt vaak wél, omdat de plant behoorlijk kan oprukken. Klimop wordt door ons ontzettend onderschat en misschien zelfs gezien als een vervelende plant. Maar gezien de vele voordelen voor de natuur is het misschien wel te overwegen om ook de klimop een rijkelijke plek te gunnen in jouw tuin. Misschien als natuurlijke schutting?

 

russell-moore-tbdtaVoPXUE-unsplash.jpg#2 Geranium Rozanne: Ooievaarsbek

Geranium ‘Rozanne’ is de langst bloeiende blauwe geranium. Deze bloeit van mei tot de eerste nachtvorst! Hij bloeit met een zee aan mooie schotelvormige blauw, paarse bloemen. De nectar van de ooievaarsbek is een bron van voedsel voor hommels en wilde bijen. Het is een vaste plant die winterhard is. Als bodembedekker houdt hij onkruid op afstand. Handig! 
 

 

 

Hemelsleutel - c-vanheest-UMbHgodK304-unsplash.jpg#3 Hemelsleutel (sedum spectabile)

Wist je dat vetplanten ook een bron van nectar kunnen zijn? Hemelsleutel is een vetplant waarvan de grote bloemen bestaan uit vele stervormige individuele bloemen. Ze staan op stevige, dikke stengels en zorgen ervoor dat deze vaste plant als geheel er krachtig uitziet. De bloemen geven in het najaar ontzettend veel stuifmeel en nectar. Het is een vaste plant die winterhard is. Hij bloeit van september tot in oktober en is een rijke voedingsbron voor hommels, bijen én vlinders.

© Foto: C. van Heest

hebe-g6268815b7_1920.jpg#4 Struikveronica (Hebe) 

Dit is een kleine heester die in september en oktober bloeit. De trossige bloemen kleuren wit, lavendelblauw paars of roze. Er zijn ontzettend veel varianten! De bloemen bevatten veel nectar en trekken dus veel bijen, hommels en vlinders aan. De struik staat het liefst op een beschutte plek in een koele omgeving, en gedijt dan ook het beste in de halfschaduw. Wanneer je de uitgebloeide bloemen wegknipt verleng je de bloeiperiode. De plant is groenblijvend maar niet altijd winterhard. Bij flinke vorst (-10 °C) heeft de plant wel wat bescherming nodig. 

 

Herfstaster - rebecca-asryan-e5TWulfDEqs-unsplash.jpg#5 Herfstaster

De naam zegt het al, deze aster bloeit voornamelijk in de herfstperiode; de bloeitijd is van september tot en met oktober. De kleur is lichtblauw tot lila paars en ze lijken een beetje op margrietjes. Het is een vaste plant die trouw elk jaar terug komt en winterhard is.

Ze worden in deze periode vaak in supermarkten aangeboden maar wij willen iedereen aanraden om planten voor je tuin bij biologische kwekers te kopen, zodat je zeker weet dat het gezonde, onbespoten planten zijn. Zeker wanneer je deze planten plaatst ten behoefte van de hongerige insecten in jouw tuin. 

zilverkaars_full.jpg#6 Zilverkaars (Cimicifuga of Actaea)

Dit is een plant met lange witte aren in de vorm van een kaars. De bloei valt in de periode  september tot en met oktober. De stelen met bloemen kunnen wel 160 cm hoog worden. Vlinders en bijen weten deze bloem erg te waarderen.  Bij voorkeur staat de Actaea op een vochtige, humusrijke grond en krijgt het een beetje schaduw. Het is een gracieuze, statige najaarsbloeier, zo met die hoge stelen die boven het loof uitsteken. En hij geurt ook nog eens heerlijk naar vanille.

 

 

Ijzerhard - peacock-butterfly-g77e856886_1920.jpg#7 IJzerhard (Verbena bonariensis)

Heeft schermen van lichtpaarse bloemetjes op fiere hoge stengels. De bloei begint in de zomer en loopt tot ver in de herfst. Hommels, vlinders en bijen zijn dol op de bloemetjes. Hij houdt van een zonnige plek met goed doorlatende grond.  Het is een tweejarige plant die zichzelf gemakkelijk uitzaait, je zal er dus lang plezier van hebben. 
Laat uitgebloeide bloemen lekker zitten, ze zien er mooi uit en er kunnen insecten zoals spinnetjes in wonen. 
Kleine vos, dagpauwoog en andere vlinders zijn er gek op. 
Een andere soort Verbena rigida, blijft veel compacter en lager en trekt ook veel vlinders aan. 
 

 heather-gc8cd000dc_1920.jpg#8 Heideplanten (Calluna vulgaris)

Wie kent niet die paarse glooiende heidevelden op de Veluwe? Insecten vliegen dan af en aan. De struikheide bloeit van augustus tot november in de kleuren roze, rood, paars en wit. Voor hommels en vlinders is het een belangrijke nectarplant. Hij doet het goed op een zure grond en hij kan goed tegen droogte. Ook in de winter behoudt de heide haar dan groene blad. Ze worden niet zo hoog (25 centimeter) dus zijn zeer geschikt als bodembedekker. Deze plant is bestand tegen zoute wind en kan dus worden gebruikt in tuinen aan de kust. 
 
 

yarrow-gbd5b04614_1920.jpg#9 Duizendblad

Duizendblad heeft een ontzettend lange bloeitijd; vanaf de langste dag in juni tot ver in november. De bloem bestaat uit meerdere bloemhoofdjes die samen een breed scherm vormen. De kleur is vaak wit, maar hij bestaat ook in ander kleurige soorten zoals zacht geel, roze en rood. De plant is een belangrijke voedingsbron voor veel wilde bijen, zweefvliegen en vlinders. De plant kan goed tegen droogte en de volle zon. Het is een vaste plant die zichzelf onder de grond vermeerderd. 

 
 

Ontwerp zonder titel (41).png#10 Herfststijloos (Colchium autumnale)

Zoals de naam al doet vermoeden is dit een herfstbloeier bij uitstek! De naam stijloos betekent 'zonder blad' omdat de bloem op een steel staat zonder loof. Deze plant versiert weiden, akkers én tuinen met bleke, mauvekleurige bloemen die sterk lijken op krokussen. De bloeitijd is van september tot november. Je plant de bollen van de herfststijloos in augustus - september. Ze verwilderen, dus zaaien zich uit in je tuin waardoor ze elk jaar terug zullen komen. Andere herfstbloeiende bloembollen zijn; cyclaam en safraankrokus.
Let op: zeer giftig, mag niet worden gegeten door dieren.  

© Foto: M. Huijsmans

Tuinklusjes in de herfst
Het vergeten plantseizoen!
Alle beestjes helpen!
Plaagdieren op natuurlijke manier bestrijden
Check onze lijst:
Biologische kwekers en tuinwinkels!
Biodiversiteit
Creƫer een levende tuin

Altijd op de hoogte?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met groentips en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als een van de eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen, leuke weetjes en allerlei activiteiten?

Word supporter van AVVN en ontvang elk seizoen De Tuinliefhebber

Het tijdschrift over samen natuurlijk tuinieren!