filip-urban-ffJ8Qa0VQU0-unsplash

Voor jong en oud

Delen

Tuinieren kan bij elke leeftijd

Tuinieren voor jong en oud

Tuinenparken maken deel uit van de samenleving. De tuinders zijn geen gesloten en in zichzelf gekeerde groep, maar organiseren vaak van alles voor mensen uit de buurt. Bijvoorbeeld voor senioren uit een nabijgelegen verpleeghuis, of juist voor kinderen zoals naschoolse opvang of kindertuintjes. 

Instuif

Als het tuinenpark de beschikking heeft over een (vrij) ruim clubgebouw kan deze ter beschikking worden gesteld als sociale ontmoetingsplaats. Zeker wanneer er in de buurt van het tuinenpark veel seniorenwoningen, verzorgingstehuizen staan. De wandeling naar het tuinenpark houdt lichaam en geest jong.

Er kan niet alleen volstaan worden met openstelling van het clubgebouw. Denk ook aan diverse voorzieningen zoals spelletjes, boeken en misschien een biljart. De verwarming is bij vochtig of koud weer aan en de koffiebar is open. Houd rekening met goede bereik­baarheid en toegankelijkheid van het clubgebouw voor mensen die slecht ter been zijn en voor rolstoelers. Een gehandicaptentoilet is onmisbaar. 

Het idee over een instuif is niet uitsluitend van toepassing op senioren, maar kan voor veel meer doel­groepen toepasbaar zijn. Aan de andere kant is het ook heel goed mogelijk een activiteit of voorziening te organiseren die 'door de doelgroepen' heen loopt.

2016_AVVN (93).jpgVerhoogde moestuinbakken

Verhoogde moestuinbakken zijn een leuke manier om ouderen mensen weer aan het tuinieren te krijgen. Maak eventueel een uitsparing voor de rolstoel, zodat mensen 'middenin' de bak kunnen werken en overal bij kunnen. Oudere mensen die slecht ter been zijn komen vaak niet meer toe aan het werken in de tuin. Deze verhoogde moestuinbakken zijn voor de welwillende tuinder een mooie uitkomst. 

Knutselwerkplaats

Neem bijvoorbeeld een knutselwerkplaats in overweging. Over het algemeen is op een tuinenpark veel én veelsoortig gereedschap aanwezig. Soms ook apparatuur die men als particulier niet zal aanschaffen. Een freesmachine of een lasapparaat bijvoorbeeld. 

Het tuinenpark stelt materiaal maar vooral ruimte beschikbaar waar geknutseld kan worden. Het kan heel ruim gezien worden, variërend van een plaats waar men een nieuw wiel op de fiets kan zetten tot de plek waar je altijd terecht kunt om dat éne schroevendraaiertje te gebruiken dat je net nodig hebt maar waar niemand je aan kon helpen.

Externe hobbyverenigingen

De wijkvereniging, buurtcommissie, de speeltuinvereniging, de afdeling van een ouderenbond, allemaal zouden ze in aanmerking kunnen komen om bij gebrek aan eigen ruimte voor vergaderingen en manifestaties van het verenigingsgebouw gebruik te maken. Denk ook aan EHBO-lessen, aan een cursus, aan een ruil­beurs of aan een show van de plaatselijke sierduivenclub.

Kinderopvang

We hebben het hier over het leveren van voorzieningen voor buitenschoolse dan wel naschoolse opvang. Denk hierbij aan moestuintjes onderhouden, lessen zaaien of oogsten en knutselen.
Als het tuinenpark een uitgebreid aantal op kinderen gerichte recreatieve en educatieve voorzieningen telt, loont het wellicht de moeite om nadere informatie over kinderopvang­mogelijkheden aan te vragen.

Kindertuintjes

Een andere mogelijkheid is het aanleggen van kleine kindertuintjes. Hier kunnen kinderen, samen met hun ouders, een tuin onderhouden. Eventueel voor een bedrag per maand of jaar. Organiseer daarbij leuke, leerzame activiteiten over bijvoorbeeld moestuinieren, natuurlijk tuinieren, de bodem en de biodiversiteit. Zo leren de kinderen, én de ouders, meer over de natuur en waar voedsel vandaan komt. 

Openbaar groen in eigen beheer
Drie inspirerende voorbeelden
De Torentuin
Van bouwkavel tot buurttuin
Lidmaatschap voor samen tuinieren
Doe mee met AVVN!
Word vrijwilliger