Wageningse buurttuin

Openbaar groen in eigen beheer

Enkhuizen

Nederland versteent. Uit recent onderzoek van milieuorganisatie Natuur & Milieu blijkt dat gemeentes in de openbare ruimte veel te weinig vierkante meters vrijmaken voor groen. Gelukkig kan het ook anders: drie inspirerende voorbeelden uit de praktijk.

Groene_daken_studenten_curio-Breda-TLzomer2022.jpgBreda: groene bergingsdaken

Eind 2020 kreeg Solveig van Mourik-van der Bruggen de sleutel van haar gezinswoning in de wijk Drie Hoefijzers Noord. Solveig: “Achter het stadstuintje en de berging zag ik een grote parkeerplaats met alleen maar steen. Om tegenwicht te bieden, wilde ik graag een groen dak op de berging van zes vierkante meter.” Ze peilde in de buurt het animo: van de 55 huishoudens wilden er 31 een groen dak. “We hebben gezamenlijk subsidie aangevraagd bij het Prins Bernhard Cultuurfonds en individueel bij de gemeente. Dat werd gehonoreerd. We hoefden zelf maar tweehonderd euro per dak bij te leggen.”

Een voorwaarde voor de toekenning van de subsidie is een sociale component. Solveig: “Vanwege corona kon het gezamenlijk aanleggen van de daken niet doorgaan. Daarom schakelden we het bedrijf Green Revolution in, met tien tweedejaars mbo-studenten van de opleiding Urban Green Development van Curio.” De studenten bedekten de daken met lichtgewicht cassettes met acht tot tien soorten sedum. Bijen, vlinders en vogels bezoeken het dak veel.

buurttuin JobEvert30mei2021-Wageningen-TLzomer2022.jpgWageningen: ecologisch groenbeheer

“In onze wijk Kortenoord zijn we op allerlei manieren met openbaar groen bezig”, vertelt Rob Janmaat. “Zo doen we onder meer aan ecologisch natuurbeheer. We hebben met de gemeente afgesproken dat ze minder maaien, zodat bloemen en planten vrij kunnen groeien. Daardoor komen spontane zaailingen op en ontstaan stukjes natuur die echt op deze plaats horen. Nu bloeien hier onder meer margriet, cichorei, kaardebol, weegbree, klaver en knoopkruid. En daar komen bijen, vlinders en vogels op af.” En dat is niet het enige groen in de wijk; in een aantrekkelijke buurttuin worden bijzondere, gekweekte soorten geplant. Rob: “Dit door de bewoners onderhouden groen geeft meer biodiversiteit en extra kleur aan de wijk.”

Enkhuizen.jpgEnkhuizen: fleurige lantaarnpalen

“Als ‘Groene Buren’ in Enkhuizen fleuren we al twee jaar onze nieuwbouwwijk op. We plaatsen bloembakken vol grote violen aan huizen en lantaarnpalen langs de straat”, vertelt Silvia Schavemaker. “De ronde bakken van gerecycled plastic kochten we met sponsorgeld van Stichting Ondernemersfonds Enkhuizen. Firma Ranzijn sponsort de potgrond. En andere bedrijven in en om Enkhuizen doneren onder meer bloembollen, biologische vaste planten en regentonnen. Dat is echt fantastisch!” De vrijwilligersgroep van bewoners onderhoudt de bakken en geeft ze in de zomer vaker water. Silvia: “Dit doen ze vanaf dit jaar met waterdragers die op de rug passen. Met een lange drukspuit vullen ze de reservoirs, heel handig tijdens warme zomers.”

© Beeldmateriaal:
Foto studenten op het dak roene daken: Mattijs van Dalen van Green Revolution
Foto buurttuin wageningen: John Peters
Foto Samen bollen planten in Enkhuizen: Groene Buren Enkhuizen

Tekst: Suzanne de Boer

Dit artikel is een ingekorte versie van het artikel uit de Tuinliefhebber - Zomer 2022. 

Delen

Word supporter van AVVN en ontvang elk seizoen De Tuinliefhebber

Het tijdschrift over samen natuurlijk tuinieren!

Altijd op de hoogte?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met groentips en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als een van de eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen, leuke weetjes en allerlei activiteiten?