Torentuin Zaltbommel herfstoogst

Torentuin in Zaltbommel

TorenTuin - vrijwilligers Pink en Lennart - Marriƫtte van Uijert.JPG

Buurtbewoners veranderen een braakliggend stuk grond – bestemd voor woningbouw – binnen de stadswallen van Zaltbommel tot een groene oase. Groen met een sociaal aspect; goed geworteld in de buurt. 

Van bouwkavel tot buurttuin

TorenTuin - vrijwilligers Pink en Lennart - Marriëtte van Uijert.JPG

De TorenTuin ligt onder de bekende Sint Maartenskerk toren van Zaltbommel, achter de huizen, tegen de stadsgracht en de resten van de oude stadsmuur. Buurt- en andere stadsbewoners tuinieren hier gezamenlijk. De geschiedenis van deze stadsoase, ook al is die nog maar acht jaar oud, is veelbewogen. Nog voor de eerste schop de grond in ging, was de toekomst al onzeker. Deze grond was namelijk gereserveerd voor woningbouw.

“Het was een lelijke plek”, vertelt vrijwilliger Pink Docters van Leeuwen die vanaf het prille begin betrokken is. “Brandnetels, bramen, bergen rotzooi, maar we zagen dat we er iets moois van konden maken.”

Samen met buurtbewoners maakten initiatiefnemer en landschapsarchitect Carien van Boxtel, het eerste ontwerp voor wat de Torentuin moest worden. De tuin moest bijdragen aan de sociale cohesie. Toen na enkele weken de compost, geschonken door een Bommels bedrijf, de aarde in kon kwam de hele buurt helpen. Zo kwam de Torentuin, door lokale hulp en inzet, steeds meer tot bloei. 

De Torentuin mag blijven

Dankzij alle positieve aandacht en enthousiasme van de vrijwilligers schrapt de gemeente de nieuwbouw plannen. De Torentuin mag blijven. Wethouder Adrie Bragt zegt daarover: "Het mooie aan de Torentuin is, dat het tot stand is gekomen als een actief burgerinitiatief. De tuin is niet alleen een pareltje in de stad, het is ook een plek met een sociale functie, een plek waar mensen samenwerken en waar bewoners elkaar ontmoeten. De Torentuin is van de buurt, van de gemeenschap. Mensen voelen zich er echt verantwoordelijk voor. Daar zijn we heel blij mee. Iets waarvoor is gevochten heeft meerwaarde." 

De kracht van samen

TorenTuin Zaltbommel -Facebook - kinderen - Carien van Boxtel.jpg

De Torentuin heeft zo'n 30 vrijwilligers. Twee keer per week werken ze met vijf mensen in de tuin. Het is een vrij toegankelijke tuin, maar door de sociale controle hebben ze amper last van vandalisme. De buurt houdt een oogje in het zeil. 
Door betrokken buurtbewoners is de Torentuin van tijdelijk tuin uitgegroeid naar een ware groene oase. Een plek waar mensen uit de buurt elkaar kunnen ontmoeten, kinderen kunnen spelen en leren over groente en waar iedereen die wil even tot rust kan komen.

© Beeldmateriaal van Marriëtte van Uijert & Carien van Boxtel

Dit artikel is een ingekorte versie van het artikel uit de Tuinliefhebber - Herfst 2021. 

Delen

Word supporter van AVVN en ontvang elk seizoen De Tuinliefhebber

Het tijdschrift over samen natuurlijk tuinieren!

Altijd op de hoogte?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met groentips en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als een van de eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen, leuke weetjes en allerlei activiteiten?