Strokenteeld landgoed Velhorst
28 juni 2023

CropMix – de transitie naar duurzame akkerbouw

CropMix strokenteelt

CropMix is een onderzoeksprogramma onder aanvoering van Wageningen University & Research (WUR). Een grote groep onderzoekers gaat de komende jaren onderzoek doen naar gewasdiversiteit en strokenteelt als duurzaam alternatief voor de huidige akkerbouwsystemen. Wij van AVVN doen mee met hun citizen science project.

Waarom dit onderzoek?

De Nederlandse landbouwsector staat voor grote uitdagingen. Neem het verlies van biodiversiteit, afhankelijkheid van gewasbeschermingsmiddelen en klimaatverandering, of de recente periode van lange droogte. Hoe zorgen we voor een duurzamer akkerbouwsysteem dat deze problemen aanpakt, maar tegelijkertijd rendabel is voor de akkerbouwer en betaalbaar eten produceert voor de consument? Dat onderzoekt CropMix, een vijfjarig onderzoeksprogramma onderdeel van de Nationale Wetenschaps Agenda, onder leiding van wetenschappers van Wageningen University & Research.CropMix-2023-300x277.png

 

Strokenteelt

Samen met 25 akkerbouwers en een grote groep onderzoekers uit verschillende vakgebieden, zoals ecologie, agronomie, economie en sociale wetenschappers, ketenpartners en maatschappelijke organisaties, werken we aan de transitie naar een meer op ecologie gebaseerde akkerbouw. Centraal staat meer gewasdiversiteit en specifiek strokenteelt, waarbij je meerdere gewassen naast elkaar teelt in smalle stroken. Dit zorgt niet alleen voor mooie plaatjes, maar vergroot de biodiversiteit op de akker, onderdrukt akkeronkruiden, ziekten, plagen en kan helpen bij natuurlijke plaagbestrijding. Het ene gewas kan bijvoorbeeld een natuurlijke vijand huisvesten van de plaag van het andere gewas.

Banner Hero (1).png

Strokenteelt op Boerderij van de Toekomst, Lelystad

Doe mee!

AVVN doet mee aan CropMix en komend jaar kunnen we jullie hulp gebruiken. Door in je eigen moestuin verschillende gewascombinaties te testen. Hieruit kunnen we nieuwe inzichten opdoen over wat wel en niet goed werkt bij het telen van diverse gewassen naast elkaar en de uitkomsten vergelijken met onze bevindingen op de boerderijen.

Meer informatie?

Bezoek de website van Cropmix of blijft op de hoogte door ze te volgen op Linkedin

Delen