AVVN en volkstuinen in het nieuws
De belangstelling voor volkstuinen stond de afgelopen tijd flink in de schijnwerper. Door corona en de behoefte om gezonder te leven neemt de behoefte aan een tuin toe. Maar in de afgelopen twintig jaar nam de oppervlakte van volkstuinen gestaag af. Keer op keer maakt AVVN zich in de politiek en in de media hard voor het behoud en uitbreiding van volkstuinen. Ruud Grondel: “Gemeenten en Rijk, doe er wat aan, geef mensen de kans op een volkstuin”.
AVVN op EenVandaag
"Het recht op het hebben van volkstuinen in de stad, dat is waar wij naar streven. Zoals in Engeland. Wanneer daar inwoners aan de gemeente aangeven dat ze behoefte hebben aan een volkstuin, moet de gemeenten die ruimte aanbieden. Zoals je ook recht hebt op onderwijs. Je hebt recht op een plek in het groen." Aldus Ruud Grondel.
Ook neemt EenVandaag een kijkje bij Volkstuinvereniging Streven naar Verbetering in Rotterdam, waar mensen van negentien verschillende Rotterdamse culturen met veel plezier samen tuinieren. Ze bestaan al sinds 1938 en door de jaren heeft heeft SNV steeds meer grond moeten afstaan. Zonde! Want een volkstuin is niet alleen van grote waarde voor de mensen die er tuinieren, maar ook voor de wijk en de biodiversiteit. Het zijn groene parels in de stad met een hoge ecologische waarde.
Bekijk hieronder het hele fragment van 16 mei op EenVandaag Even de stad uit: wachtlijsten volkstuinen enorm lang maar er zijn er steed minder.
Volkstuinen & AVVN in de media:
benieuwd waar wij en populariteit van de volkstuin nog meer in het nieuws zijn verschenen? Hieronder vind je een up-to-date lijst:
Wat kan jij als bestuurslid doen?
Dat de voordelen van de volkstuinen zo in de aandacht staan heeft grote voordelen voor onze positie in de lokale politiek. Ook jullie kunnen dit momentum in jullie eigen voordeel gebruiken! In veel gemeenten zijn de coalitieonderhandelingen nog steeds bezig. Maar ook los daarvan is het nu een goed moment om als tuinvereniging een gesprek aan te vragen met een wethouder en/of raadsleden. Het hebben van deze connecties is altijd goed om te hebben. Onbekend maakt toch vaak onbemind.
Gespreksonderwerpen kunnen zijn: Bij welke wethouder komt volkstuinen in de portefeuille (bij voorkeur bij iemand die groen gezind is)? Hoe denkt de gemeente om te gaan met de groeiende wachtlijsten? Zijn ze bij de gemeente op de hoogte van de vele voordelen die volkstuinen voor hun gemeente hebben? Zoals:
- Waar zie je nog mensen met zoveel verschillende achtergronden samenwerken en samen iets runnen?;
- De biodiversiteit krijgt een boost door al die verschillende bloemen, bomen en planten;
- Sociaal tuinieren bestrijdt eenzaamheid;
- Kinderen kunnen veilig spelen in de natuur en leren waar ons voedsel vandaan komt;
- Groen in de stad draagt bij aan een gezonde, fijne leefomgeving.
© Foto: Eigen Hof in Rotterdam door Francisca Flohr