7. Niet Maaien2
1 mei 2024

Maai Mei Niet

Kopie van Nieuwsbrief news item foto 540x400

Door het maaien een paar keer over te slaan kun je bijen en andere insecten in je tuin een handje helpen. Zo kunnen er bloemen bloeien die hen van broodnodige nectar voorzien. Tijdens 'Maai Mei Niet' zetten we samen grasveldjes en gazons in heel Nederland in bloei voor de bijen. Zo toveren we saaie grasmatten om tot bijenoases vol bloemen. Dus doe mee, laat je grasmaaier staan en creëer een gedekte tafel voor deze vrolijke zoemers! 

Maai Mei Niet
No Mow May begon in het Verenigd Koninkrijk. Daar leerden ze al snel dat je op deze eenvoudige manier tot wel 10x meer bijen kunt aantrekken. In de afgelopen jaren is een groot deel van de insecten verdwenen. Als we op dezelfde manier doorgaan, blijven er binnen korte tijd geen insecten meer over. De grasmaaier grotendeels in de schuur laten staan, levert een belangrijke bijdrage aan behoud en versterking van de biodiversiteit in Nederland. Daarom willen de BijenstichtingFlora van NederlandStichting Steenbreek en Velt samen met professionals en inwoners naar een ander maaibeheer waarin minder vaak wordt gemaaid. 

Als je meedoet aan de actie 'Maai Mei Niet' laat je in Mei de grasmaaier staan. Zo krijg je een grasveld vol bloemen en blije bijen. Ze geven ook tips hoe je creatief kunt maaien zodat er ruimte over blijft voor weelderige wilde stukjes in de tuin. 

Paardenbloem als superfood
Wist je dat de paardenbloem het vaakst wordt bezocht door de meest verschillende soorten wilde bijen? De Universiteit van Wageningen (WUR) heeft een overzicht gemaakt van welke planten worden bezocht door hoeveel soorten bijen. Zo zijn ze erachter gekomen welke planten het meest nuttig zijn voor zoveel mogelijk bijen.

Deze meest bezochte planten zijn onze 'gewone' inheemse soorten. Voor veel mensen vallen deze planten in de categorie 'onkruid'. Door deze algemene plantensoorten te laten staan of aan te planten kun je wilde bijen helpen. Want ook het aanbod van algemene bloemen gaat achteruit. Verlies inheemse 'gewone' planten dus niet uit het oog in je tuin. 

Wilde bijen lokken

De wilde bij heeft het zwaar in Nederland. Maar liefst 181 van de 359 soorten wilde bijen staan op de rode lijst. Deze bijen worden met uitsterven bedreigd. Wil je weten welke inheemse plantensoorten belangrijke zijn voor het voortbestaan voor wilde bijen? En hoe kun je zorgen voor nestgelegenheid in jouw tuin?

Bloemenmengsels voor het gazon
Wil je ook een bloeiende bloemenweide vol leven van insecten, bijen en vlinders? Er bestaan speciale zadenmengels voor het gazon. Kies dan voor inheemse en biologische zadenmengsels. Cruydt-Hoeck heeft een mooi aanbod. Je vindt meer biologische verkoopadressen op onze website. 

Het geheim
Het geheim van een bloemenweide is verschraling van de grond. Een strak gazon moet je af en toe bemesten; wil je juist bloemen de ruimte geven, dan gebruik je juist geen mest. Hoe minder voedingsstoffen in de grond, hoe meer bloemen er zullen bloeien! Gebruik qua zaden een mengsel van biologische inheemse zaden en meng eenjarig en meerjarig bloemzaad door elkaar, zodat je ook in het eerste jaar al bloemen krijgt. 

Kopie van Kopie van  Nieuwsbrief banner (900 x 120 px) (1600 x 240 px) (1600 x 210 px) (1600 x 300 px) (1600 x 400 px) (2).png

Bronnen:

Delen