Wespen
In de zomer gaan wespen op zoek naar voedsel voor hun nest. Hierdoor krijgen wij tuinders wat meer last van deze insecten. Echter gaat niet elke soort wesp achter je limonade aan en zijn wespen ook heel nuttig voor de tuin! Als je ze dan toch wil weren, denk dan aan natuurvriendelijke manieren en gebruik geen gif!
Wespen hebben over het algemeen een slechte reputatie. Zeker tijdens warme zomerdagen wanneer iedereen buiten zit met drankjes en hapjes hebben we last van ze. Ze kunnen dan ook erg opdringerig zijn. Wespensteken doen erg veel pijn en als je allergisch bent is het ook nog eens gevaarlijk om ze om je heen te hebben. Ondanks hun soms opdringerig gedrag, zijn wespen heel erg nuttig voor onze natuur.
Soorten wespen
Hebben we last van alle wespen? Nee, de wesp die op onze zoetigheden jaagt is de sociale wesp. De meeste wespen leven echter solitair. De solitaire wespen zijn carnivoren en zullen voornamelijk insecten eten. Deze wespen hoeven wij niet van onze zoete drankjes te weren.
Sociale wespen leven samen in één nest. Bekende soorten zijn de Duitse wesp (Vespula germanica) en de gewone wesp (Vespula vulgaris). In tegenstelling tot solitaire wespen zullen sociale wespen wél steken, vooral als ze je als een bedreiging voor het nest zien. Dat is waarom je een wesp nooit moet irriteren of proberen te pijn doen. Ze zullen zich zeker proberen te verdedigen!
Nut van de wesp
- Wespen zijn fantastische ongediertebestrijders. Tussen april en september speuren ze je tuin af naar rupsen, larven en heel wat andere ‘vervelende’ insecten zoals vliegen, muggen en dazen. Een gemiddeld wespennest eet tot zo’n 4.000 tot 5.000 kilogram insecten per jaar.1
- Daarnaast eten wespen nectar van planten. Ze bezoeken plant na plant en nemen dan stuifmeel mee. Zo helpen ze mee in de bestuiving van fruit en groente.
- Wespen zijn een belangrijke voedselbron voor heel wat andere dieren. Vogels zoals de wespendief, vliegenvanger en gierzwaluw lusten graag wespen. Maar ook spinnen, kikkers en libellen hebben wespen op het menu staan.
Help mee met onderzoek van Naturalis naar wespenvallen
Het onderzoeksinstituut van Naturalis doet van 17 augustus t/m 8 september 2024 een landelijke proef naar een alternatief voor de veelgebruikte zoete wespenvallen.
Wespen op natuurvriendelijke wijze weren
Er zijn heel wat natuurvriendelijke manieren om wespen op afstand te houden:
- Geur: Onderzoek uit 20122 heeft uitgewezen dat verschillende etherische oliën heel effectief zijn in het weg houden van wespen. Geuren die o.a. goed werken zijn: citroengras, azijn, kruidnagel, geranium, rozemarijn, lavendel en munt. Je kan deze oliën verdampen in een geurverdamper, als wierook branden of door de ruimte sprayen. Een bakje met azijn en kruidnagel werkt ook goed. Barbecue in de tuin? Leg dan een takje rozemarijn op de plaat.
Let op: parfum kan de wespen juist aantrekken.
- Glinstering: Wespen houden niet van glinsterende dingen. Je kan een spiegel, iets bekleed met aluminiumfolie, cd of waterzak ophangen.
- Voedselbakje: Verzamel wat rottend fruit en leg dit in een ver hoekje van de tuin. Wespen zijn gek op rottend fruit en laten hierdoor waarschijnlijk je drankje met rust.
- Hang een nep wespennest op. Wespen zijn territoriaal. Als ze denken dat er een ander wespennest in de buurt is zullen ze niet lang blijven hangen.
Wespennesten
Een wespennest herken je aan de ronde vorm, de grijzige kleur en het papierachtige materiaal. Soms zit het nest verstopt en valt het nest op door de hoeveelheid vliegende wespen. Je kunt beter uit de buurt van een wespennest blijven; als de wespen jou als een bedreiging zien, kunnen ze gaan steken.
Hangt er een nest op een onhandige plek, ben je allergisch of heb je last van (agressieve) wespen? Ga dan niet zelf het wespennest verplaatsen. Maak er een melding van bij het bestuur van jouw tuinvereniging. Schakel een professional in. Ga na of deze het wespennest op een ecologische wijze kan verwijderen of verplaatsen. Verdelg het wespennest nooit met gif! Dit is schadelijk voor andere insecten, dieren en planten.
Voetnoten:
1: Bron: Velt.nu
2; https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/ps.3411