Banner hero recensie (1920 x 1000 px) (1920 x 680 px) (5)

PFAS via regenwormen in eieren hobbykippen

Kippen Ben Moreland

De hoge concentraties PFAS in eieren van hobbykippen in Zuid-Holland en de gemeente Altena in Noord-Brabant lijken via regenwormen te komen. Dat staat in onderzoek dat is uitgevoerd in de omgeving van de Chemours-fabriek in Dordrecht.

In het onderzoek werd eerst gekeken naar een duidelijk verband tussen het PFAS-gehalte in de bodem en in de eieren van de hobbykippen. Toen dat niet werd gevonden, is aanvullend onderzoek gedaan naar mogelijke besmettingsbronnen, zoals soorten voer, medicijnen, water, grond, bodembedekking en regenwormen. Hieruit bleken regenwormen, die door de kippen worden opgegeten, een belangrijke PFAS-bron in de eieren te zijn.

Volgens de onderzoekers hoopt PFAS uit de grond zich op in regenwormen. Via de kippen belanden die hoge concentraties vervolgens in eieren. Dit is niet alleen een lokaal probleem in de buurt van Chemours. In de hele wereld zit PFAS in de grond door jarenlange uitstoot van deze stoffen. Daardoor kan dit overal tot verhoogde concentraties in eieren leiden, aldus de experts.

Volgens de onderzoekers kan hiermee het grootste deel van de PFAS in de eieren verklaard worden. Dat nog onbekende bronnen ook bijdragen aan de aanwezigheid van PFAS in de eieren, wordt niet uitgesloten. Het RIVM voert verder onderzoek uit op landelijk niveau naar de aanwezigheid van PFAS in eieren.

Bron: NOS artikel van maandag 7 oktober

Kippen houden in een ren
Het helpt om je kippen op een andere ondergrond te houden, zoals een afgesloten ren met een harde bodem, zodat ze geen toegang hebben tot regenwormen. Dit kan de kans op PFAS in hun eieren verkleinen. Maar PFAS kunnen ook op andere manieren in het milieu komen. Daarom is het niet helemaal zeker dat de eieren vrij van PFAS zijn. We weten bijvoorbeeld niet of andere diertjes die door kippen gegeten worden (spinnen, slakken) PFAS bevatten, en of er nog andere bronnen zijn.

Kippenvoer
In dit onderzoek is er geen PFAS in kippenvoer gevonden, maar dat geldt misschien niet voor al het voer in Nederland. Hoewel regenwormen in dit onderzoek de belangrijkste bron bleken te zijn, komen PFAS op allerlei plekken voor, zoals in de grond waarin groenten groeien, of in water. Ook in groenten uit de supermarkt en volkstuinen komen geringe hoeveelheden PFAS voor.

Advies blijft
Nog steeds geldt het advies eieren uit de supermarkt te eten, omdat daar gemiddeld véél minder PFAS in zit dan in het schoonste ei van een hobbykip.

 

Bron: GGDzhz.nl

 

Testen van eieren
Je kunt je eieren, moestuingroente- en grond laten testen op de aanwezigheid van PFAS. Echter zijn er op dit moment nog geen risicowaarden bekend om deze uitslagen mee te vergelijken. De verwachting is dat hier binnen enkele maanden meer duidelijk over zal zijn.

 

 

PFAS: wat weten we?

Per- en polyfluoralkylstoffen, in de volksmond beter bekend als PFAS, houden de gemoederen in Nederland flink bezig. Op deze pagina zullen we jullie (moes)tuinders zo goed mogelijk proberen te informeren over PFAS. 

Kopie van Vacature (1920 x 800 px)  (540 x 400 px)

Delen