Aardappelziekte
6 februari 2024

Vermijden van aardappelziekte (Phytophthora infestans)

Aardappelziekte

Phytophthora infestans staat ook wel bekend als de aardappelziekte, maar het tast ook tomatenplanten aan. Door de schimmelziekte kan je een hele oogst verliezen. Zeker bij warm weer verplaatst de schimmel zich razendsnel via de lucht. In 2023 greep de ziekte groot om zich heen. Ook dit jaar wordt er verwacht dat Phytophthora een groot probleem zal vormen. Extra oplettendheid is geboden. Gezien de ernstige schade en de snelle verspreiding geldt er bij aardappelziekte een bestrijdingsplicht. 

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk wil je liever niet dat deze schimmel zijn intrede doet in je moestuin! Het is zonde van al je harde werk en de bestrijdingsmiddelen zijn schadelijk voor de bodem en het dierenleven. Dat willen we natuurlijk vermijden.
Dit kan je doen:

  • Dek hopen met uitgegroeide aardappelplanten af met plastic of voer het af.
  • Gooi aangetast loof niet op de composthoop maar voer deze in een gesloten plasticzak af.
  • Gebruik NAK-gekeurd pootgoed.
  • Teel niet vaker dan eens in de vier jaar aardappelen of tomaten op hetzelfde stuk grond.
  • Kies voor het telen van een vroeg gewas.
  • Controleer regelmatig op infecties.

Herkennen

Het is belangrijk dat je de aardappelziekte zo snel mogelijk herkent. Controleer de bladeren op de aardappelplant op bruine/zwarte vlekken. Op de knollen veroorzaakt deze schimmel roestbruine, iets ingezonken vlekken. 

Onderkant blad (4000 x 1365 px) (4500 x 1365 px).png

 

 

 

 

 Bestrijding is verplicht!

Vanwege de ernstige schade en de snelle verspreiding geldt bij aardappelziekte een bestrijdingsplicht. De Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen (NAK) controleert jaarlijks op het naleven van de wetgeving. Hier vallen volkstuinen ook onder! Wanneer de bestrijding onvoldoende is, kan er een boete worden opgelegd.

 

Update:

Teeltseizoen 2023 liet zien dat een hoge infectiedruk van Phytophthora een bedreiging vormt voor een rendabele aardappelteelt in Nederland. Taskforce Phytophthora zet zich in om de aardappelteelt voor 2024 zoveel mogelijk te beschermen. Het vergt gezamenlijke inzet om de beruchte ‘aardappelziekte’ dit jaar succesvol te beheersen. 
De taskforce heeft extra informatie gedeeld die nuttig is om door te nemen. 

Delen