17-semaine-pour-les-alternatives-aux-pesticides smaller
3 maart 2022

Pesticide Action week

Pesticide Action Week

Tijdens de eerste tien dagen van de lente, 20 tot en met 30 maart, vindt de internationale Pesticide Action Week plaats. Dit is ook de week waarin het spuiten van bestrijdingsmiddelen weer van start gaat. Een goed moment om van ons te laten horen. Wij willen samen met andere groenorganisaties laten zien dat het ook zonder gif kan!

Waarom vinden wij dit belangrijk?

Nederland is in de EU koploper in het gebruik van voor mens en milieu veelal giftige stoffen. De lente is het moment dat het spuiten van pesticiden wordt hervat. Deze actieweek laat Europa zien dat veel organisaties en burgers af willen van giftige chemicaliën. Elk jaar organiseren honderden burgers, verenigingen, boeren en gemeentes een breed scala aan evenementen. Zoals workshops, rondleidingen, filmvertoningen, kooklessen met biologische groente en veel meer. 

Kijk voor het hele aanbod op de website van de Pesticide Action Week

Niet alleen in de landbouw, maar ook de tuin kan er veel impact gemaakt worden. Een tuin is een klein ecosyteem. En wanneer er balans is zijn het kleine oases waar de natuur kan floreren. Daarom willen wij in deze week extra aandacht besteden aan het verhogen van de biodiversiteit en de alternatieven van bestrijdingsmiddelen op de tuin. 

Hoe kan je helpen? Tips:

 • Stop met het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen op de tuin. Mocht je toch plaagdieren of onkruid willen bestrijden, gebruik dan ecologische middelen of zet natuurlijke vijanden in.
  • Tips hoe je dit kunt aanpakken vind je op onze Plaagdieren pagina.
 • Gebruik biologische planten, zaden, aarde en compost. Planten die je koopt bij winkelcentra en tuincentra bevatten veelal schadelijke middelen, ook als er 'Bee-friendly' op staat.
  Zie onderaan onze kortingen voor AVVN leden voor enkele biologische aanbieders.
 • Gebruik geen kunstmest, maar biologische compost. Of nog beter; maak je eigen compost
 • Plant inheemse nectarplanten als voer voor bijen, vlinders en hommels. 
  Goede opties zijn biologische echinacea, klaproos, klimop, lavendel, look-zonder-look, paardebloem, phacelia, tijm, vlinderstruik, zonnehoed en veel meer.
 • Ben je al bekend met natuurlijk tuinieren? Geweldig! Dit is het moment om je kennkis te delen. Organiseer een workshop, doe een challenge met je vrienden of collega's, houd een filmavond of deel je tips en foto's op social media.
  • Post je iets op Social media? Gebruik dan #PesticideActionWeek
  • Hulp nodig? Volg het stappenplan in onderstaande Organizer Guide.

Organizer Guide knop.jpg

 

AVVN Activiteit:

Gifvrij tuinieren lezing 30 maart.pngWebinar Gifvrij tuinieren - Suze Peters

Op 30 maart van 19:00 - 20:30 uur organiseert AVVN voor haar leden een gratis lezing, gegeven door Suze Peters. Je kent haar wellicht van het Onkruidboek en Plaagdierenboek.

Tijdens dit praktische webinar legt Suze kort uit wat het gifgebruik betekent voor de omgeving, mens en dier. Daarna focust ze op het geven van alternatieve oplossingen als je toch onkruid of plaagdieren wilt bestrijden. Tijdens de Q&A kunnen mensen vragen stellen. 

Button aanmelden lezing.jpg

 
Kortingsacties:

% (1600 x 600 px) (1600 x 150 px) (1600 x 300 px) (1).png

Omdat we in deze actieweek extra veel aandacht besteden aan natuurlijk, gifvrij tuinieren willen we onze leden een extra steuntje in de rug geven om de lente goed van start te laten gaan. 

Gifvrij tuinieren betekent niet alleen dat je geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Al is dat al heel mooi! Het begint al bij het uitkiezen van biologische zaden, planten & tuinaarde.
We hebben wat mooie producten voor jullie uitgekozen die met respect voor de natuur zijn geproduceerd.

-> Alle kortingscodes vind je terug op het Ledennet, in het netwerk Natuurlijk Tuinieren

 • De Bolster zaden
  De Bolster is een familiebedrijf met passie voor biologische zaden. Zaden voor groenten, bloemen, kruiden, groenbemesters en kiemgroenten. De Bolster bezit over een Skal & EKO certificaat, wat betekent dat hun zaden écht biologisch zijn. 
  De Bolster heeft een ruim assortiment aan zaden voor de moestuin en de siertuin, neem een kijkje op hun website!
  Wil je de bijen en vlinders naar je tuin lokken? Kijk dan bij de selectie van bloemen voor bijen en vlinders, voor bloemen boordevol stuifmeel.

  • Korting: 5% op alle artikelen in de webshop in de periode: 20-30 maart.

 • Planten van Natural Bulbs
  Vooral bekend om zijn biologische bloembollen, maar Natural Bulbs heeft ook een mooie selectie biologische vaste planten met ecologisch bodemleven. Wil je de biodiversiteit in je tuin versterken? Kies dan voor nectarplanten. Zo voed je de bijen, hommels en vlinders in je tuin! 
  Neem bijvoorbeeld de Vlinderstruik, of een van de bijenfavorieten; aster, echinacea, ereprijslavendel, of salvia. Voor je het weet heb je een gezellig zoemende tuin!
  • Korting: tot 30 maart ontvang je als lid van AVVN €5,- korting op je bestelling, vanaf een totale waarde van €25,- aan vaste planten. 

   Dit zijn de categorieën waar de kortingsactie voor geldt:
   • Vaste Planten
    Een mooi assortiment biologisch geteelde vaste planten in een ruime pot (meestal 1,5 liter aarde in 12,5cm pot) met volop bodemleven voor een goede start in het voorjaar.
   • Overige planten
    Overige soorten knollen en plantenwortels (zonder pot) uit Bio teelt. 

 • Bio Kultura
  Laat het bodemleven voor je werken! Onder de grond is het een drukte van belang van beestjes, schimmels en bacteriën. En het enige wat jij hoeft te doen is dit mooie netwerk stimuleren voor een gezonde tuin met mooie planten en een goede opbrengst.
  De producten van Bio Kultura dragen bij aan een gezond bodemleven. Ze hebben deze ontwikkeld op hun biologische Kwekerij Van Houtum in Doorn. Zij gebruiken hierbij geen bloed-, veren-, en beendermeel of GFT compost. Alleen mest uit de biologische veehouderij. 
  De producten van Bio-Kultura:
  • Korting: 5% voor AVVN-leden op onderstaande producten, van 20 maart tot 31 mei 2022.
   • Potgrond: biedt planten een gezonde basis en bestaat uit organische grondstoffen. Ook geschikt voor zaaien en stekken.
   • Tuinaarde-compost: is geschikt voor het vullen van grote bakken, ophogen of bijvullen van de tuin of de border. Ook te gebruiken als jaarlijkse compost op de kleigrond.
   • Mestcompost: kan worden gebruikt als basisbemesting voor een heel jaar.

-> Alle kortingscodes vind je terug op het Ledennet, in het netwerk Natuurlijk Tuinieren

Wel aangesloten bij AVVN maar nog geen toegang tot ons besloten ledennet?

Wij sturen je de inloggegevens per mail.

Delen