Foto: Pixabay
Teken ook actief in herfst en winter
Teken zijn het hele jaar door actief, maar vooral van maart tot en met oktober. In de warmere maanden, met name in het voorjaar en de zomer, zijn ze het meest actief en lopen mensen het grootste risico op een tekenbeet. Toch kunnen teken ook in de herfst en winter toeslaan. Daarom is het belangrijk om het hele jaar door alert te blijven, vooral bij activiteiten in de natuur.
Verrassende ontdekking: Teek in de mouw...
Daphne de Boer uit Drachten deed een vervelende ontdekking na haar herfstwandeling in de Beetster zwaagse bossen. ''Er kroop een teek uit mijn mouw die zich eerst tegoed aan mijn bloed had gedaan.’’ In november kan je dus altijd nog een tekenbeet oplopen. ''Dus goed blijven opletten!’’, aldus Daphne. (Bron: Fenolijn Vroege Vogels)
Ondersteuning Overheid voor Lyme
Om de aanpak en behandeling van de ziekte van Lyme te verbeteren, stelt de overheid €2,5 miljoen beschikbaar voor de ontwikkeling van betrouwbaardere tests en snellere diagnoses. Meer dan een kwart van de lymepatiënten houdt langdurig klachten, zoals extreme vermoeidheid, zenuwpijn en concentratieproblemen. Dit leidt vaak tot ziekteverzuim en heeft een negatieve impact op sociale relaties. (Bron: Ministerie van Volksgezondheid)
Oorzaak Ziekte van Lyme
Lyme wordt meestal veroorzaakt door tekenbeten van besmette teken met de Borrelia bacterie. Ongeveer
25% is hiermee besmet. Gevolg: De spinachtige beestjes vormen een toenemende plaag voor de volksgezondheid. Laboratories Innatoss heeft berekend dat een gevorderde lymepatiënt de zorg ongeveer € 20.000 per jaar kost. (Bron: Diversen)
Lyme preventie
Voorkomen is beter dan genezen. Als je een teek ontdekt, is het belangrijk om deze snel en veilig te verwijderen. Knijp de teek nooit fijn, want dan is de kans groot dat zij mogelijk besmet bloed terug in de bloedbaan spuwt. Zij, omdat alleen de vrouwelijke teek bloed nodig heeft om haar larven te voeden. Gebruik bij het verwijderen liever geen scherpe pincetten of tekentangen, maar een tekenkaart. Deze platte kaart is eenvoudig mee te nemen, bijvoorbeeld in je portemonnee naast je (bank)pasjes — zo heb je hem altijd “bij de hand”. Ook de Lymevereniging adviseert het gebruik van deze veilige methode. Lees meer over de veilige tekenkaart op de website van Tekenkaart Nederland.