Recepten-moestuin-markus-spiske-unsplash

Zaaien, oogsten en koken

scones met zeekraal - recept - zomer - zilt

Heb je smaak van het moestuinieren te pakken, grote kans dat je daarna ook lekker aan de slag gaat in de keuken. Onze tuinliefhebbers en foodbloggers delen graag hun keukengeheimen met je, zoals Marleen van Es en De meisjes van de moestuin en de koks van Zilt.  

Nieuwsgierig? Probeer alle seizoensrecepten in je eigen keuken.

Lente

Lentepasta met raapstelen en doperwten

Recept-lentepasta-raapstelen-doperwten-Meisjes-van-de-moestuin-middel.jpgRaapstelen luiden het nieuwe eetseizoen in. Klaar met de stamppotjes, knollen en kool. Tijd voor nieuw groen blad! De lente komt eraan! Raapstelen zijn fris, knapperig en licht pittig. Je kunt ze op veel manieren gebruiken in de keuken: maak er een gebonden soepje mee, gebruik ze in een hartige taart of verwerk ze in een heerlijke pasta met doperwten.

Trek gekregen? Maak snel deze heerlijke lentepasta.

 

Quinoasalade met shiso

Sishu-salade-De-Tuinliefhebber-lente2021©Marleen-van-Es-AVVN-uitgelicht.jpg
Shiso (Perilla frutescens) is een Aziatisch kruid. Het behoort tot de muntfamilie en heeft de looks van brandnetel. De rode blaadjes zijn, al dan niet ingemaakt, lekker door salade en de quinoa of couscous. Deze salade zet je binnen 15 minuten op tafel en is heerlijk als lunch- of voorgerecht. Of serveer de salade tijdens een picknick in tuin: aanrader!
Ook eens proberen?


Zomer

Scones met zeekraal

scones-met-zeekraal-recept-Zilt-klein.jpg

Planten en zout: meestal geen goede combinatie. Toch gaan ze noodgedwongen steeds vaker samen, vanwege de verzilting van de bodem. Gelukkig bestaan er heerlijke zilte soorten, die je ook zelf kunt leren kweken, oogsten en verwerken tot een heerlijke maal. Zoals zeekraal. Via Zilt, een samenwerkingproject van enkele Texelse ondernemers en IVN Natuureducatie, leer je meer over deze bijzondere zilte groente. Kijk op ivn.nl/zilt voor kweektips en maak daarna deze heerlijke scones met zeekraal.

 

Courgette confit

courgette-confit-recept-marleen-van-es-De-Tuinliefhebberzomer2021-klein.jpg

We kennen allemaal wel het moment dat je plotseling met overweldigende hoeveelheid courgettes zit. Dit recept om ze langer te bewaren is dan ideaal. Het bakken van de dunne plakjes kost wel wat tijd maar het is niet moeilijk. Confit is een Franse bewaarmethode in (eigen) vet of olie. Je kent het vast wel van Confit de canard. De plakjes courgette zijn lekker met kaas en olijven. Of op geroosterd brood met parmezaan. Probeer het zelf eens.

Herfst

Taco’s met zwarte bonen en kiwi salsa

kiwisalsa-liggend-klein-recept-marleen-van-es-De-Tuinliefhebber-herfst-2021.jpg

Kiwi’s plukken in de volkstuin? Dat kan zeker. De exotische klimmer blijkt het in de tuin verrassend goed te doen. Onze tuinliefhebber en foodblogger Marleen maakt met haar eigengekweekte kiwi's de meest heerlijke salsa's. Kiwi zorgt in een salsa voor een fris en fruitig effect. Het is lekker bij een bonensalade of gegrilde kip, maar je kunt het ook als topping gebruiken bij dit tacorecept. Nieuwsgierig?

Winter

Risotto met radicchio

De-Tuinliefhebber-winter-2021-risotto-radicchio-Marleen-van-Es-klein.jpg
Door radicchio kort te bakken verdwijnt de bittere smaak. Gecombineerd met een scheutje rode wijn is het een heerlijke toevoeging aan deze makkelijke risotto. Wist je trouwens dat het helemaal niet nodig is om risotto tijdens het koken te blijven roeren? Continu roeren mag wel, maar de risotto wordt net zo lekker als je hem 20 minuten met rust laat. Probeer het zelf eens!

 

 

 

Altijd op de hoogte?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met groentips en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als een van de eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen, leuke weetjes en allerlei activiteiten?

Word supporter van AVVN en ontvang elk seizoen De Tuinliefhebber

Het tijdschrift over samen natuurlijk tuinieren!