Scones met zeekraal - recept - Zilt
5 mei 2022

Recept scones met zeekraal

Door Zilt Scones met zeekraal - Zilt - recept

Cover Zilt - kookboek.jpg

Planten en zout: meestal geen goede combinatie. Toch gaan ze noodgedwongen steeds vaker samen, vanwege de verzilting van de bodem. Gelukkig bestaan er heerlijke zilte soorten, die je ook zelf kunt leren kweken, oogsten en verwerken tot een heerlijke maal. Zoals zeekraal.

Via Zilt, een samenwerkingproject van enkele Texelse ondernemers en IVN Natuureducatie, leer je meer over deze bijzondere zilte groente. Kijk op ivn.nl/zilt voor kweektips en maak daarna deze heerlijke scones met zeekraal.scones-met-zeekraal-recept-Zilt-klein.jpg

Scones met zeekraal

Bijgerecht, nagerecht voor 10 -12 scones

Dit heb je nodig

 • 50 g zeekraal, klein gesneden
 • 100 g zachte boter
 • 250 g bloem
 • 8 g bakpoeder
 • snufje zout, niet te veel vanwege de kaas en zeekraal
 • 75 g gemalen oude kaas
 • 1 ei
 • 2 eetl. zure room, karnemelk of
 • volle kwark

Zo maak je het

 1. Verwarm de oven voor op 200 °C.

 2. Roerbak de zeekraal kort in een beetje van de boter.

 3. Bakpoeder met bloem in een kom doen en zout toevoegen. Vervolgens gaan boter, zeekraal en de geraspte kaas erbij. Met de handen, tussen de vingertoppen, het deeg verkruimelen.

 4. Bewaar de helft van het ei voor het bestrijken van de scones. Klop de rest van het ei los in een kom en voeg de twee eetlepels zuivel toe. Kneed het deeg met de handen door tot het een soepele bal is geworden en niet meer aan de handen plakt. Wanneer het deeg te droog is kan er nog een eetlepel zuivel toegevoegd worden.

 5. Bestuif een werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een grote lap van 1½ à 2 centimeter dik. Steek dan rondjes uit met een glas of steker, het deeg moet zo min mogelijk gekneed of ingedrukt worden anders rijzen de scones niet goed.

 6. Leg de scones op een met beboterd bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze dun met het overgebleven ei. Bak de scones in ongeveer 12 minuten gaar.

Eet smakelijk!

Meer zilte groenten proeven?

Sommige zilte groenten kun je prima zelf telen in potten. Dat doe je met behulp van Zilt, een samenwerkingproject van enkele Texelse ondernemers en IVN Natuureducatie. Dit project bestaat uit een kweekpakket, een online cursus en een kookboek.

Cover Zilt - kookboek.jpg
Annette van Ruitenburg, Ellen van Straten en Sabien Bosman
Zilt, 75 heerlijke recepten met Zilte groente, inclusief moestuin- en teelttips

€ 29,99,  ISBN 9789464040906

 

 

 

 

 

Delen

Altijd op de hoogte?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met groentips en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als een van de eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen, leuke weetjes en allerlei activiteiten?

Word supporter van AVVN en ontvang elk seizoen De Tuinliefhebber

Het tijdschrift over samen natuurlijk tuinieren!