Recept Courgette confit
Door
Marleen van Es
In haar Utrechtse volkstuin kweekt Marleen van Es - fotograaf, stylist, vormgever en foodblogger - graag groenten, fruit en kruiden die je niet makkelijk in de winkel kunt kopen. Voor De Tuinliefhebber kiest Marleen elk seizoen een speciale soort die extra aandacht verdient en kookt daarmee een heerlijke maal. Dit keer de courgette.
De courgette (cucurbita pepo), die we nu zo gewoon vinden, heeft er ruim twintig jaar over gedaan om ons te overtuigen van zijn waarde. Begin jaren zestig probeerden kwekers de courgette onder de naam Kussa aan de man te brengen. In een Libelle-kookboek uit 1969 vond ik nog een aantal Kussa-recepten: kussa op Indiase wijze en krokant gebakken kussa met basilicim bijvoorbeeld. Toch duurde het zeker nog tien jaar voordat de courgette een gangbare groente werd.
Inmiddels kun je een verscheidenheid aan zaden kopen. Van geel tot donkergroen en van geribbeld tot rond. Er bestaat zelfs een klimcourgette, ideaal voor kleine tuinen. Mijn favoriete courgette is de Costata Romanesco. Zo op het eerste gezicht lijkt er niets bijzonders aan, want hij is recht en donkergroen. De vorm is geribbeld. Gesneden in plakjes ziet dat er leuk uit. De bloemen blijven lang zitten en je kunt ze oogsten met een mini-courgette eraan, zoals je vaak op Italiaanse markten ziet. Deze soort is daarom een aanrader als je graag gerechten met de bloemen maakt. Maar het grootste pluspunt van de Costata is de meer uitgesproken smaak en juist dat mis je bij de gewone variant.
Courgette confit
We kennen allemaal wel het moment dat je plotseling met overweldigende hoeveelheid courgettes zit. Dit recept om ze langer te bewaren is dan ideaal. Het bakken van de dunne plakjes kost wel wat tijd maar het is niet moeilijk. Confit is een Franse bewaarmethode in (eigen) vet of olie. Je kent het vast wel van Confit de canard. De plakjes courgette zijn lekker met kaas en olijven. Of op geroosterd brood met parmezaan.
Bereidingstijd 30 minuten
Borrelhapje of lunchgerecht voor 4 personen
Vegan, vegetarisch en glutenvrij
Dit heb je nodig
• 2 tenen knoflook
• 1 gedroogde rode peper
• 100 ml olijfolie
• 2 courgettes
• zout
Zo maak je het
-
Steriliseer vooraf een pot van 500 ml. Plaats de pot in een grote pan. Schenk warm water in de pan en zorg dat de pot volledig onder water staat. Breng het water aan de kook en laat het 15 minuten koken. Haal de pot uit de pan en laat op zijn kop op een schone theedoek opdrogen.
-
Snijd knoflook in dunne plakjes en schaaf de courgettes in flinterdunne plakken. Met een mandoline gaat dat makkelijk.
-
Verwarm de olijfolie in een ruime koekenpan. Voeg de knoflook toe en het gedroogde rode pepertje toe. Laat de knoflook op middelhoog vuur lichtbruin worden.
-
Doe een deel van de courgette plakken in de pan en bak een minuut of 2 tot de plakken gaan krullen. Haal uit de pan en bak de rest van de courgette.
-
Bestrooi de plakken met zout en doe in een steriliseerde pot. Schenk de overgebleven olie erbij.
-
Bewaar de ongeopende pot maximaal 4 weken in de koelkast. Heb je de pot geopend, gebruik de courgette dan binnen 3-4 dagen.
Eet smakelijk!