Recept Kiwisalsa
Door
Marleen van Es
In haar Utrechtse volkstuin kweekt Marleen van Es - fotograaf, stylist, vormgever en foodblogger - graag groenten, fruit en kruiden die je niet makkelijk in de winkel kunt kopen. Voor De Tuinliefhebber kiest Marleen elk seizoen een speciale soort die extra aandacht verdient en kookt daarmee een heerlijke maal. Dit keer de kiwi.
Kiwi’s plukken in de volkstuin? Het was niet het eerste waar ik aan dacht bij het planten van fruitstruiken en -bomen. De exotische klimmer blijkt het in mijn tuin verrassend goed te doen. Het duurde wel een paar jaren, maar nu pluk ik emmers vol.
In de vorige eeuw is de kiwi door toedoen van de Nieuw-Zeelanders populair geworden. De oorsprong van de kiwi (Actinidia chinensis) ligt trouwens niet in Nieuw-Zeeland, maar in China. De Nieuw-Zeelanders veranderden de naam, van Chinese kruisbes in kiwi. Ze ontwikkelden verschillende soorten en exporteerden de kiwi’s over de hele wereld.
In de jaren tachtig was de kiwi in Nederland iets ‘nieuws’, maar hij is snel ingeburgerd. Zo snel zelfs dat we een schijfje kiwi op een gebakje alweer cliché vinden.
Kiwi in de tuin
Kiwi’s kun je goed in je eigen tuin laten groeien. Bij de kweker kun je kiezen tussen kiwi en kiwibes. De kiwibes heeft een gladde schil en is er ook in het rood! De meeste soorten zijn winterhard en sommige zijn zelfbestuivend, wat handig is als je niet veel plek hebt. Een zonnige plek tegen een muur of pergola is ideaal.
In november, voor de eerste nachtvorst, kun je kiwi’s plukken. Die zijn dan nog niet rijp. Bewaar ze binnen en laat ze verder rijpen. Dat kan enkele weken tot een paar maanden duren. Perfect fruit dus om lang te bewaren en de winter mee door te komen.
Kiwi combineert goed met kokos, aardbeien, sinaasappel en banaan. Hij is lekker om zo te eten en je kunt er desserts, taarten en cakes mee versieren. Je kunt een kiwi door je smoothie doen, maar er ook een soepje van maken.
Taco’s met zwarte bonen en kiwi salsa
Het ligt niet voor de hand, maar kiwi door een salsa geeft een fris en fruitig effect. Het is lekker bij een bonensalade of gegrilde kip, maar je kunt het ook als topping gebruiken bij dit tacorecept.
Bereidingstijd: 20 minuten
Lunch voor 4 of hoofdgerecht voor 2 personen
Vegan
Dit heb je nodig
bonenvulling
- 1 blik zwarte bonen à 400 gram
- 1 ui
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 tenen knoflook
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 tomaat
- zout en versgemalen zwarte peper
salsa
- 3 kiwi’s
- 1 salade-ui
- paar takjes verse koriander
- 1/2 limoen
- zout en versgemalen zwarte peper
en verder
- 1 avocado
- 1 jalapeño peper
- 1 limoen
- 6-8 kleine (maïs)tortilla’s of taco's
- verse koriander
Zo maak je het
-
Spoel de bonen af onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken in een vergiet.
-
Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
-
Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak de ui op middelhoog vuur zacht. Voeg knoflook, komijnzaad en gemalen koriander toe en bak kort mee.
-
Snijd de tomaat in stukjes en voeg samen met de zwarte bonen toe. Roer even door en laat de bonen warm worden. Breng op smaak met zout en peper.
-
Maak nu de salsa. Schil de kiwi’s en snijd ze in blokjes. Snijd de salade-ui in dunne ringen. Hak de verse koriander grof. Doe de kiwi, salade-ui en koriander in een kom en meng met het sap van een halve limoen. Breng op smaak met zout en peper.
-
Halveer de avocado, verwijder de pit en schil en snijd het vruchtvlees in plakjes.
-
Snijd de peper in ringen en snijd de limoen in parten.
-
Verwarm de tortilla’s kort in een koekenpan of magnetron.
-
Vul de tortilla’s met het bonenmengsel, de salsa en avocado en garneer met de peper en blaadjes koriander. Serveer met de partjes limoen zodat iedereen er naar smaak wat overheen kan druppelen.
Eet smakelijk!