Sishu-salade-De-Tuinliefhebber-lente2021©Marleen-v
9 maart 2021

Recept Quinoasalade met shiso

Door Marleen van Es Sishu-salade-De-Tuinliefhebber-lente2021©Marleen-v

Marleen-van-Es-foodblogger-recepten-De-Tuinliefhebber-mini©AVVN.jpgIn haar Utrechtse volkstuin kweekt Marleen van Es - fotograaf, stylist, vormgever en foodblogger - graag groenten, fruit en kruiden die je niet makkelijk in de winkel kunt kopen. Voor De Tuinliefhebber kiest Marleen elk seizoen een speciale soort die extra aandacht verdient en kookt daarmee een heerlijke maal. Dit keer shiso.


 

 

 

Shiso (Perilla frutescens) is een Aziatisch kruid. Het behoort tot de muntfamilie en heeft de looks van brandnetel. De smaak is kruidig en complex en het heeft een bloemig aroma. Ik moest aan lychee denken toen ik het voor het eerst at. Het combineert goed met groente- en visgerechten.

Er zijn verschillende soorten shiso. De bekendste zijn groene shiso (Akajiso) en rode of paarse shiso (Aojiso). In Japan gebruiken ze het blad van de groene variant in sushi en sashimi. De rode shiso wordt daar vaak gebruikt om samen met pruimen (Umeboshi) in te maken of om een drankje van te maken. De rode blaadjes zorgen namelijk voor een spectaculaire kleur.

De blaadjes zelf kun je ook inmaken. Dat is handig want de plant zaait zichzelf makkelijk uit zodat je snel meer dan genoeg hebt. De rode blaadjes zijn, al dan niet ingemaakt, lekker door salade en quinoa of couscous.

 

 

Quinoasalade met shiso

Sishu-salade-De-Tuinliefhebber-lente2021©Marleen-van-Es-AVVN-klein.jpg

Deze salade zet je binnen 15 minuten op tafel en is heerlijk als lunch- of voorgerecht. Of serveer de salade tijdens een picknick in tuin: aanrader!

Bereidingstijd 30 minuten
hoofdgerecht voor 3-4 personen
vegetarisch en glutenvrij

Dit heb je nodig

• 400 gram kikkererwten
• 1 zoete aardappel
• 3 eetlepels olijfolie
• 300 gram quinoa
• 3 takjes shiso
• 1 teentje knoflook
• 1 takje verse munt
• 200 gram Griekse yoghurt
• zout en versgemalen zwarte peper

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Spoel de kikkererwten af onder koud stromend water en laat goed uitlekken.
  3. Schil en snijd de zoete aardappel in blokjes.
  4. Meng de kikkererwten met de zoete aardappel en 2 eetlepels van de olijfolie. Bestrooi met zout en peper.
  5. Verdeel het over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ongeveer 25 minuten in het midden van de oven. Schep na 10 minuten om.
  6. Kook ondertussen de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  7. Snijd de shiso in reepjes en meng met de rest van de olie door de nog warme quinoa.
  8. Snijd knoflook en de blaadjes van de munt fijn en roer door door de yoghurt. Breng op smaak met zout en peper.
  9. Verdeel de quinoa over de kommen.
  10. Verdeel de kikkererwten en zoete aardappel erover en schep er een lepel yoghurtsaus op.

Eet smakelijk!

Delen

Altijd op de hoogte?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met groentips en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als een van de eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen, leuke weetjes en allerlei activiteiten?

Word supporter van AVVN en ontvang elk seizoen De Tuinliefhebber

Het tijdschrift over samen natuurlijk tuinieren!