Uitnodiging Webinar
25 maart 2025

Tuinpark als integraal onderdeel van de buurt

20250320_155321

Volkstuinverenigingen moeten vaker buurtbewoners betrekken bij hun activiteiten. Dat is een van de aanbevelingen die gedaan werd tijdens een bijeenkomst van AVVN bij tuinpark Ons Buiten in Utrecht. Het thema van die bijenkomst was ‘Hoe kunnen tuinparken floreren midden in stedelijke uitdagingen?’

Veel tuinparken krijgen in de loop der jaren te maken met een vaak noodgedwongen verhuizing. Vaak is het complex gevestigd op gemeentegrond. Bij uitbreidingsplannen, omgevingsvisies en bouwprojecten worden tuinparken vaak gedwongen te verhuizen.

Ons Buiten, waar donderdag 20 maart de bijeenkomst werd gehouden, is zo’n vereniging. Eind jaren zestig van de vorige eeuw moest het complex voor de nieuwe wijk Tuindorp verhuizen van de Ezelsdijk naar Voordorp. Rond 1990 kreeg het bestuur te horen dat op die plek twee vijfde van het aantal volkstuinen en het clubgebouw weg moesten in verband met de stadsuitbreiding; in noordoost Utrecht waren plannen voor de nieuwe wijk Voordorp.

Openheid

In 2004 werd bekend dat er nog meer woningen zouden komen. De buurt kwam tegen deze plannen in opstand en voor Ons Buiten was dat het moment om in actie te komen en een veranderingsproces in gang te zetten. Daarbij speelden, ‘professionalisering’ van de organisatie, openheid en samenwerking een belangrijke rol. Zo werd nadrukkelijk samenwerking en aansluiting gezocht met onder meer de buurt. Ook werd iemand uit de buurt in het bestuur gekozen.

Dankzij de inzet van de gemeenschap kon het park blijven bestaan en is het uitgegroeid tot een integraal onderdeel van de wijk en speelt het een centrale rol in de buurt. Buurtbewoners zijn er welkom om te wandelen of te ontspannen. Uiteindelijk is eigenlijk de nieuwe wijk om het tuinpark gebouwd.

Voetbalvelden

Tijdens de bijenkomst waren voorbeelden te horen van volkstuinverenigingen die verstoken blijven van informatie en niet betrokken worden bij gemeentelijke plannen, zoals volkstuinvereniging Ons Genot in Overvecht Utrecht. Dat dreigde te verdwijnen om plaats te maken voor voetbalvelden.

Dit tuinpark hoort bij een industrieterrein en kan dus niet de buurt mobiliseren. De acties die de vereniging ondernam bestonden onder meer uit het uitnodigen van de verantwoordelijk wethouder en raadsleden, het indienen van zienswijzen, de media inschakelen en een goede lobby. Hiermee werd de druk voorlopig van de ketel gehaald.

Langdurige huurcontracten

Een tip die de deelnemers aan de bijeenkomst dan ook meekregen was: zorg dat je goede contacten hebt met gemeenteraadsleden zodat je geïnformeerd blijft en politici kunt inschakelen.

Een andere aanbeveling was om langdurige huurcontracten van 10 of 20 jaar aan te gaan. Maar vooral, zorg dat je integraal onderdeel wordt van de buurt en het een voorziening wordt voor de hele buurt en niet alleen van enthousiaste volkstuinders. Bijvoorbeeld door het geven van workshops en cursussen en met en in de buurt activiteiten te organiseren zoals de GroenmoetjeDoen!-dag.

Delen