Geef kleur aan jouw buurt
Asfalt, tegels en stenen. In de stad lijkt grijs vaak een noodzakelijk kwaad, maar in veel gevallen kan grijs makkelijk plaatsmaken voor groen; niet alleen in de vorm van parken, stadstuinen en groene daken maar ook op kleinere schaal zoals beplanting onder bomen en de aanleg van geveltuinen. Loop door de stad, kijk om je heen en laat je inspireren. Welke vergrijsde plek verdient groen?
Vergroening stedelijke omgeving
Doe mee met Grijs wordt Groen en bedenk hoe je grijze inspiratieloze plekken in de stad kan omtoveren tot groene oases. Ken jij een plek in jouw buurt zonder groen? Bijvoorbeeld het granieten speelplein, het braakliggende stuk grond achter jullie huis, de grijze muur van jullie flat? Of zie je waar een gezamenlijke moestuin of een park bovenop een dak kan komen? Meld jouw groenproject aan en maak kans op financiering. Ook als je al bezig bent met een vergroeningsplan kun je meedoen.
Kans op financiering maken plannen die braakliggende of vergrijsde terreinen omvormen tot een groene omgeving. De Grijs wordt Groen campagne stimuleert vergroening en biodiversiteit in de stad én de sociale cohesie en onderlinge betrokkenheid in de buurt. Projecten waarin kleur een belangrijke rol speelt hebben een streepje voor.
Hoe doe je mee aan Grijs wordt Groen?
Aanmelden van je vergroeningsproject kan vanaf 29 september 2022 tot eind januari 2023. In het voorjaar van 2023 worden de winnaars van Grijs wordt Groen bekendgemaakt. De meest inspirerende vergroeningsprojecten ontvangen een bedrag van maximaal €5.000 euro voor de realisatie van het project.
Voorwaarden en criteria:
- Een aanvraag kan worden ingediend door een stichting, vereniging of een collectief van buurtbewoners bestaande uit ten minste drie personen.
- Het project speelt zich af op braakliggend en/of vergrijsd terrein;
- In het ontwerp wordt aandacht besteed aan biodiversiteit. Denk aan het gebruik van inheemse plantensoorten, biologische kweek en/of het opnemen van andere elementen die de biodiversiteit kunnen vergroten;
- Het project wordt gedragen door de buurt en draagt bij aan de sociale cohesie in de buurt;
- De vergroening dient, na aanleg, ten minste drie jaar in stand gehouden te worden. Het is dan ook van belang dat er een (bruikleen)overeenkomst beschikbaar is waaruit blijkt dat het terrein ten minste drie jaar mag worden gebruikt.