kruiden geurentuin

ATV Zonnegaarde organiseerde Ecotuindag

20220604_154524
Velt organiseert elk jaar de Ecotuindagen, waarin honderden privétuinen en tuincomplexen meedoen om hun ecologische paradijsje te delen met het publiek. Dit jaar deed ATV Zonnegaarde ook mee, een verborgen parel in Den Haag. 

Voorbereiding

In de voorbereiding hebben leden van de commissie natuurlijk tuinieren, hulp gekregen van Velt. Velt organiseerde tijdens een paar avonden verschillende lezingen over hoe je een opentuindag organiseert, hoe je voor publiciteit kunt zorgen en hoe je mensen moet betrekken bij je evenement. 

Programma

20220604_154524.jpgHet was een gezellige drukke dag op het tuinencomplex. Er waren drie rondleidingen waarbij Gerda (IVN gids én tuinder op ATV Zonnegaarde) de bezoekers langs verschillende tuinen leidde. Op de tuin kregen ze van de bevlogen tuinder een uitleg over bijvoorbeeld zaaien, stekken of permacultuur. Ook werd er een bezoek gebracht aan de buitenring van het complex, een groene strook die ze in hebben gericht volgens de principes van het natuurlijk tuinieren.
Zo hebben ze een bijenweide, een schaduwtuin, een educatietuin en de kruiden/geurentuin. Ze hebben zelfs een blote-voeten-pad! 

In de kantine waren er verfrissende drankjes met zelfgemaakte vlierbloesemsiroop, munt en limoen. Er heerste een goede sfeer. Iedereen was trots om zijn tuin te laten zien en de bezoekers waren erg enthousiast. Het tuincomplex is een verscholen pareltje, misschien niet heel zichtbaar voor de buitenwereld, maar de tuinen hebben wel zeker een hoge ecologische waarde.

1920 x 600 banner nieuwsbrief UBO2.jpg

De bijenweide

Natuurlijk tuinieren

ATV Zonnegaarde is in 2010 begonnen met natuurlijk tuinieren en vanaf 2015 hebben ze de vier stippen behaald binnen het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren, de hoogste onderscheiding. Op de tuinvereniging hebben ze diverse aanpassingen gemaakt en ruimtes gecreëerd waar de natuur zich optimaal kan ontwikkelen. De hele aanpak is erop gericht om zoveel mogelijk dieren een plekje te geven in de tuin. Zo hebben ze natuurlijk een insectenhotel en stapelmuurtjes. Maar ze hebben ook een moerasje, 'Wilde bloemen maaibeleid', brandnetel- en varenbos en een vogelrustgebied.

Educatieve plannen voor de toekomst

Schermafbeelding 2022-06-23 120042.jpg

Verbinding is niet alleen tijdens deze open dag, maar ook in hun tuinbeleid een belangrijke drijfveer. Voor de buurt organiseert Zonnegaarde veel educatieve projecten. Bewoners van een nabij bejaardentehuis komen regelmatig langs. Om die reden hebben ze de openbare tuinen aantrekkelijk gemaakt voor rolstoelgebruikers. In de toekomst staan de moestuintafels op de planning, waarbij mensen in een rolstoel moestuinklusjes kunnen uitvoeren en weer eens met tuinieren bezig kunnen zijn.
Daarnaast zijn ze een educatie ruimte aan het ontwikkelen waar ze scholieren en bejaarden kunnen ontvangen. 

 

Bezoek ATV Zonnegaarde in Den Haag! Tijdens de openingstijden behoort het complex tot de openbare wandelpaden van de gemeente Den Haag.  Bijna alle wandelpaden zijn verhard. Hierdoor is nagenoeg het hele complex toegankelijk voor gebruikers van een rolstoel, rollator of scootmobiel.

© Foto's: ATV Zonnegaarde

Delen

 

Volgend jaar ook meedoen? 

Lijkt het jou ook wat om tuinliefhebbers rond te leiden en tips met hen te delen over natuurlijk tuinieren? Ga naar de website van Velt en meld jouw tuin aan voor de Ecotuindagen van 2023.

Op die manier krijg je meer verbinding met de buurt en maak je meer mensen enthousiast om net als jullie met passie en respect voor de natuur te tuinieren.