Tuin met huisje aan de oostkant van de ringdijk foto groen oost arnoud wolff

Stip erbij voor ATV Stadion

Kopie van Ontwerp zonder titel (36)

Het Nationale Keurmerk Natuurlijk Tuinieren heeft de Amateur Tuindersvereniging Stadion opgewaardeerd van drie naar vier stippen, de maximale score. Gefeliciteerd!  

Marjolein Steeman, Linda Voortman, Ans Hobbelink en twee kinderen met zelfgemaakte lieveheersbeestjes foto Arnoud Wolff.png©Foto's door: Arnoud Wolff van Groen Oost

Wethouder Linda Voortman (tweede van rechts) mocht deze erkenning officieel onthullen in het bijzijn van Marjolein Steeman (links), voorzitter van ATV Stadion, en Ans Hobbelink (rechts, bestuurslid van AVVN.

Zelf aangelegde amfibieënpoel arnoud wolff van Groen Oost.pngNatuurlijk & sociaal

Het juryrapport loofde de inzet voor het natuurlijk tuinieren met veel aandacht voor de biodiversiteit op het hele park. Zo zijn er poelen en vijvers, een bloemenweide en een ecologisch beheerd essenbos. Compost blijft op eigen terrein, de winkel verkoopt alleen organische mest- en bestrijdingsmiddelen en de paden worden zoveel mogelijk onverhard aangelegd. Verder is het park toegankelijk gemaakt voor bezoekers die via wandelpaden kunnen genieten van het groen.

Sociale tuinen en ecologische zones arnoud wolff Groen Oost.pngEr is ook grote waardering voor de sociale initiatieven zoals de Schooltuin (voor kinderen), de Samentuin (voor asielzoekers) en de aanstaande samenwerking met Buurtbuik, een vrijwilligersorganisatie die buurtmaaltijden bereidt met overgebleven groenten van winkels en oogst van moestuinen. Al deze initiatieven maken ATV Stadion een plek die meer is dan een complex moestuinen. Het is onderdeel van het groene én sociale netwerk van wijk Oost in Utrecht.

Historische grond
De tuindersvereniging telt 130 tuinen aan weerszijden van de Oostbroekselaan, een eeuwenoude hoofddijk waarmee de ontginning van Oost 900 jaar geleden is begonnen. Vruchtbare én historische grond dus! De naam 'Stadion' verwijst naar de oorsprong van de vereniging. In 1954 mochten stadbewoners 30 tuinen beheren naast het oude Stadion Galgenwaard. Na omzwervingen door de Johannapolder (nu Rijnsweerd) vestigden de tuinders zich vanaf 1974 ten oosten van de hoofddijk, met een uitbreiding in 1986 naar de westkant van de dijk.

Tuin met huisje aan de oostkant van de ringdijk foto groen oost arnoud wolff.png

©Foto's door: Arnoud Wolff van Groen Oost

Delen