ATV Zonnegaarde Ecotuindagen

Ecotuindag op ATV Zonnegaarde

Open Tuinendag Zonnegaarde (13)
In samenwerking met Velt (Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren) heeft ATV Zonnegaarde voor de tweede keer een open dag georganiseerd. Dit deden ze om hun Gaarde in het Zonnetje te zetten, verbinding te zoeken met de buurt om te laten zien wat ze doen aan tuinieren, en bezoekers met zo veel mogelijk collega-tuinleden een warm welkom te bieden.

De opzet

Open Tuinendag Zonnegaarde (13).jpgIn totaal zijn er drie rondleidingen geweest, mensen konden zich aanmelden via de website van Velt. De rondleiding bestond uit uitleg over de groenstroken rondom het tuinencomplex, waarin ze tuinieren met de natuur. Dat is zorgen voor biodiversiteit, zo veel mogelijk soorten bij en door elkaar, waardoor er een natuurlijk evenwicht ontstaat en bestrijding van ziekten en plagen niet nodig is. Met de juiste planten, inrichting en onderhoud creëer je een kleurrijke en levendige tuin met groen waar iedereen het hele jaar van geniet: planten, dieren en mensen.

Open Tuinendag Zonnegaarde (10).jpgHet tuincomplex heeft een unieke ligging en is omringd door water. Daarlangs een brede strook die de start was van het ontstaan van het Natuurlijk Tuinieren. Met ondersteuning van AVVN is dat in 2009 gestart. Een klein clubje hardwerkende tuinleden stond destijds aan het begin van Natuurlijk Tuinieren op Zonnegaarde. Biodiversiteit werd zo veel mogelijk bevorderd en de hele onderneming is een project uitgegroeid tot volwaardige groenstroken om het tuinenpark.

Terug naar de open dag

Naast de rondleidingen werd een ieder die zich al dan niet had voorgenomen even langs te komen welkom geheten aan de ingang. Een aantal leden had zich opgegeven om iets over hun tuin te vertellen. Dat bestond uit uiteenlopende verhalen, van stekken van bloemen tot telen van Surinaamse groenten. Van 'hoe word ik gezond ouder' tot kunstinspiratie. En voor de liefhebbers uitleg over een botanische tuin,  bezoek aan de bijentuin of uitleg over permacultuur.

Open Tuinendag Zonnegaarde (20).jpgHet was een heerlijk warme dag en in de kantine kon men de dorst lessen of een hartige snack halen of zelfs een kop brandnetelsoep. Want ook in de kantine waren diverse leden actief voor deze dag aan de slag gegaan door zelf al dat lekkers te maken.

Er zijn in totaal veertig mensen op de Opentuinendag geweest, en allemaal waren ze enthousiast. Achteraf heeft het bestuur nog berichtjes ontvangen met de nodige complimenten.

We mogen trots zijn op ons verborgen paradijsje en ook al zitten we midden in de stad, je kunt er toch rust vinden en met een beetje mazzel een ijsvogel voorbij zien vliegen…

Tekst via Berna van de Berg

Foto’s © Bakkerito Photography

Delen

 

Volgend jaar ook meedoen? 

Lijkt het jou ook wat om tuinliefhebbers rond te leiden en tips met hen te delen over natuurlijk tuinieren? Ga naar de website van Velt en meld jouw tuin aan voor de Ecotuindagen van 2024.

Op die manier krijg je meer verbinding met de buurt en maak je meer mensen enthousiast om net als jullie met passie en respect voor de natuur te tuinieren.