Jan Vroegop 75 jaar!

Volkstuinvereniging Jan Vroegop bestaat 75 jaar!

Jan Vroegop 75 jaar!
Vorig jaar bestond Volkstuinvereniging Jan Vroegop al 75 jaar, maar door corona hebben ze het pas dit jaar kunnen vieren. Ze hebben groots uitgepakt met een druk bezochte Open tuin dag, een jubileum boek en tal van activiteiten. 

tentoonstelling - Jan Vroegop 75 jaar jubileum.jpg75 jaar Jan Vroegop

In het mooie jubileumboek wordt je meegenomen door de tijd, zo leer je meer over de geschiedenis van het ontstaan van Jan Vroegop. En wordt er ook mooi in beeld gebracht hoe het karakter van het volkstuinpark steeds meer is veranderd; van nutstuinen vlak na de oorlog tot een  openbaar park met veel bijzondere bomen. Bijzonder is ook het verhaal van de drie generaties, waar er van elke vijfentwintig jaar een verslag is beschreven van een tuinder van die periode.
Tijdens de open dagen was er een tentoonstelling ingericht waar deze tijdlijn uitgebreid werd vormgegeven, inclusief attributen uit die tijd. 

Open dag 18-19 juni

High Tea - Jan Vroegop 75 jaar jubileum.jpg

Elk jaar houdt Jan Vroegop een open dag, maar dit jaar was het programma ter ere van het jubileum een stuk uitgebreider! Burgemeester Hamming en de kleindochter van Jan Vroegop kregen op de zaterdag van voorzitter Nanny Peereboom het jubileumboek overhandigd. Daarna las stadsdichter Lisa van Tongeren een gedicht voor wat ze special voor de gelegenheid had geschreven. Op het park staat nu een picknickbankje waar het gedicht te lezen is. 

Op veel tuinen waren leuke activiteiten georganiseerd door de tuinders zelf. Zo was er een high tea (zie foto), een demo vogelhuisjes bouwen, verschillende (rommel)markten, muziek, informatie over hoe je bomen moet snoeien, een workshop bloemschikken en veel meer. Voor de knorrende magen waren er niet alleen hapjes op de tuinen te nuttigen, maar waren er ook foodtrucks aanwezig. 

Stekjesmarkt

Van tevoren zijn er onder de tuinders honderden stekjes verzameld. Sommigen waren al maanden geleden begonnen met het voorzaaien. Het was dan ook een daverend succes. Elke bezoeker mocht een stekje uitkiezen om mee naar huis te nemen. Kinderen liepen maar wát blij weg met hun eerste eigen tomatenplantje. 

Kunstroute

banner kunstroute.jpg

Foto: In de tuin van Jan Besteman; een kunstinstallatie door Laura van Dijk

Jan Vroegop werkte tijdens het jubileumfeest samen met Stichting Tengel, een platform van Zaanse kunstenaars. Op heel veel tuinen waren kunstwerken te zien van verschillende kunstenaars. Het overkoepelende thema was de connectie met de natuur, de tuin en het groen.

Een van de tuinleden van Jan Vroegop is lid van Stichting Tengel en die kwam met het idee om deze kunstroute op de tuin te organiseren. Weer een mooi voorbeeld van hoe ideeën door tuinders zelf worden uitgevoerd. Zo had de open dag een divers karakter en was de invulling écht door de tuinleden zelf. 

 

kunstroute - Jan Vroegop jubileum - verkleind.jpgFoto: In de tuin van Erna van Gils: schilderij door Gea Zwart

Foto boven: Achter het tafeltje met theedrinkers in de tuin van Winnie Schipper: Kunstfoto door Daniëlle van der Erve

© Beeldmateriaal: Volkstuinvereniging Jan Vroegop

Delen

Een bezoek brengen aan Jan Vroegop? 

Lijkt het je leuk om het tuinenpark te bezoeken? Dat kan! Je bent elke dag welkom van zonsopkomst tot zonsondergang. Maak gerust een wandeling en rust even uit op het picknickbankje waar het gedicht van stadsdichter Lisa van Tongeren is te bewonderen!

Adres: Ringweg 280 in Zaandam. Website: www.janvroegop.nl