Voor de liefhebber - recensies - photo by Katya Au

Voor de liefhebber

Recensies van boeken, blogs, podcats en meer over natuurlijk tuinieren

Voor de liefhebber - recensies - photo by Katya Au

Over natuurlijk tuinieren raak je niet uitgepraat. Er valt altijd iets nieuws te ontdekken en te leren. Wij delen graag onze lees-, kijk- en luistertips. Onze recensies vind je ook in De Tuinliefhebber, in de rubriek Voor de liefhebber.

Dit zijn onze aanraders

 

 • Een strook eetbaar groen als alternatief voor een voedselbos

  Boekrecensie: Voedselbosrand Voedselbosrand is het vervolg op het succesvolle boek Voedselbos waarin Madelon Oostwoud de theorie van permacultuur beschrijft. In dit boek behandelt Madelon de praktijk van permacultuur: een voedselbos ingepast is in een bestaand landschap. Want langs tuinafscheidingen en hagen, langs de rafelranden van akkers en weilanden kan bestaande begroeiing gecombineerd worden met eetbare gewassen. Een volwaardig voedselbos heeft veel ruimte nodig, wat niet altijd beschikbaar is. Dan is een strook met voedselplanten op plekken waar een compleet bos niet mogelijk is een haalbaar alternatief.

 • Wilde planten liefdevol beschreven

  Boekrecensie: In het wild geplukt Wildplukken, het verzamelen van vruchten, zaden, bloemen en bladeren ‘in het wild’ zoals het woord al zegt, is in. Niet vreemd; het is leuk en spannend, je ervaart het buiten zijn op een heel andere manier. En wat is nou leuker dan om zelf te oogsten?Geen wonder dat er verschillende uitgaven verschenen zijn over dit onderwerp. In het wild geplukt is daar een recent voorbeeld van. Het boek verscheen dit jaar (2022) en is geschreven door Lieve Galle. Ze noemt zichzelf een wildplukexperte en herboriste.

 • Ze zijn divers, ze zijn kleurrijk, ze zijn nuttig en we kunnen allemaal beter met hen omgaan

  Boekrecensie: De bonte verzameling beestjes in je tuin Kunnen we van de bleke kakkerlak (Ectobius pallidus) houden? Misschien wel na het lezen van François Lasserres De bonte verzameling beestjes in je tuin. Behulpzaam, nuttig, schadelijk of ongevaarlijk, in dit boek komt een grote diversiteit aan insecten en andere geleedpotigen aan bod. Alle zijn meer of meer bekend of meteen te herkennen aan de prachtige illustraties van Marion Vandenbroucke. Het is een feest om met dit boek de wereld van insecten te verkennen.

 • De natuur in beeld op herkenningskaarten

  Boekrecensie: Herken wie ik ben Lekker naar buiten gaan en je laten verrassen door alles wat je ziet: hoe fijn is dat! Alleen…wat zie je eigenlijk? Zeker de beginnende groen- en natuurliefhebber tast vaak in duister over soortnamen en weet niet goed waar op te letten. De nieuwe veldgids Herken wie ik ben van natuurillustrator Jasper de Ruiter biedt in dat geval uitkomst.

 • Hoera, een mierenhoop in je tuin!

  Boekrecensie: Mijn-mieren-hoop Niet iedereen staat direct te springen als hij een mierenhoop in de tuin vindt. Toch is het een reden om blij te zijn, stelt schrijver en tekenaar Achilles Cools in zijn boek Mijn – mieren - hoop. Hij hielp vrienden bij het verhuizen van een nest bosmieren naar een bos vlak naast zijn huis. Vervolgens kozen de mieren zijn tuin uit om een nieuw nest van anderhalve meter hoog te bouwen, pal naast de tuintafel. 

 • Lekkers uit de natuur

  Boekrecensie: Eetbare bomen en struiken Met de herfst in zicht ligt de grote oogst alweer achter je. Maar gelukkig valt er nog genoeg eetbaars te vinden; in de tuin, maar ook in de vrije natuur. In de gids Eetbare Bomen en struiken heeft Otmar Diez ruim tachtig soorten bomen en struiken beschreven die je op de een of andere manier kunt verwerken in een gerecht. 

 • Zet je straat in bloei

  Boekrecensie: Guerrilla Gardening, Handboek voor buurtvergroeners Guerrilla-tuinieren, het klinkt als een offensief om de buurt te vergroenen. En dat is nu precies de bedoeling van dit boek. Je hoeft niet te wachten op de gemeente of de woningbouwvereniging om je buurt groener te maken. 

 • Vlieg mee met de nachtzwaluw

  Recensie podcast: Groene Oren Je hoort hem eerder dan je hem ziet. Vooral in de broedtijd tussen mei en augustus is zijn ratelende roep in de schemer niet te missen. Maar met zijn grijsbruine schutkleur valt het niet mee hem te spotten. Daar heeft Staatsbosbeheer gelukkig iets op gevonden. 

Altijd op de hoogte?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met groentips en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als een van de eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen, leuke weetjes en allerlei activiteiten?

Word supporter van AVVN en ontvang elk seizoen De Tuinliefhebber

Het tijdschrift over samen natuurlijk tuinieren!