Mijn-mieren-hoop - Recensie - De Tuinliefhebber
24 november 2021

Hoera, een mierenhoop in je tuin!

Door Paul van Bodengraven Mijn-mieren-hoop - recensie De tuinliefhebber

Paul-van-Bodengraven---portretfoto---blauw-kader.png

Boekrecensie: Mijn-mieren-hoop

Niet iedereen staat direct te springen als hij een mierenhoop in de tuin vindt. Toch is het een reden om blij te zijn, stelt schrijver en tekenaar Achilles Cools in zijn boek Mijn – mieren - hoop. Hij hielp vrienden bij het verhuizen van een nest bosmieren naar een bos vlak naast zijn huis. Vervolgens kozen de mieren zijn tuin uit om een nieuw nest van anderhalve meter hoog te bouwen, pal naast de tuintafel. 

 

De schrijver observeert, tekent en leert van de mieren, wat hij in aanstekelijk proza overbrengt op de lezer. Zo leer je niet alleen wat over de mieren, maar ook waarom het een teken van een gezonde biodiversiteit is als je zo’n nest in de tuin hebt. Want waar mieren zijn, daar is voldoende voedsel voor handen; voor de mieren zelf, maar bijvoorbeeld ook voor mieren-etende vogels.


Gelardeerd met fraaie zwartwittekeningen steek je zo enorm veel op over bosmieren, hun gedrag en leefomgeving. Van de complexe structuur van het nest, dat op temperatuur blijft door talloze gangen en ventilatiegaten, tot onderlinge verhoudingen tussen de nijvere beestjes. Over wat ze eten, waarom bosmieren niet bijten en hoe ze satelliet-nesten bouwen. Niet alleen leerzaam, maar ook onderhoudend en vermakelijk.

 

Nieuwsgierig?

MIJN-MIEREN-HOOP-cover-klein.jpgMijn-mieren-hoop
geschreven en geïllustreerd door Achilles Cools
ISBN 9789056157814


 

 

 

 

 

Delen

Altijd op de hoogte?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met groentips en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als een van de eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen, leuke weetjes en allerlei activiteiten?

Word supporter van AVVN en ontvang elk seizoen De Tuinliefhebber

Het tijdschrift over samen natuurlijk tuinieren!