Van gazon naar gras
28 februari 2024

Van gazon naar gras. Meer natuur in je tuin

Door Paul van Bodengraven 9789464710267-375-0-18

Paul-van-Bodengraven---portretfoto---blauw-kader.png

Boekrecensie: Van gazon naar gras

Minder maaien, meer natuur.

Een grasveld in je achtertuin is een fijne plek om te spelen, zitten of zelfs te liggen in de zon. En dus maaien we er lustig op los, om dat grasveld goed begaanbaar te houden. Voor de natuur – bloemen en insecten – is er op zo’n strakke grasmat niet veel te beleven. Maar als je genoeg ruimte hebt, kun je daar best wat meer mee spelen. Bijvoorbeeld door delen niet te maaien, of zelfs in te zaaien met bloemen die goed gedijen in grasland.

Hoe maak je van je gazon een stukje biodiverse tuin?

In zijn boek Van gazon naar gras. Meer natuur in de tuin geeft Arie Koster tips en voorbeelden hoe je dat kunt aanpakken. Bijvoorbeeld met gevarieerd maaien, het laten liggen van maairesten en het aanplanten of inzaaien van nieuwe soorten. Ook vertelt hij over het onderhouden van gazons op verschillende soorten bodems. In het tweede deel van het boek komen allerlei planten aan bod die het goed doen op grasland. Hij benoemt wilde soorten die vaak worden gekwalificeerd als onkruid (hondsdraf, kleine klaver, paardenbloemen), die allemaal bijdragen aan meer biodiversiteit. Maar ook planten die zich minder gemakkelijk vanzelf vestigen in je grasveld en dus gezaaid kunnen worden én knolgewassen die van nature goed groeien tussen het gras, zoals de kievitsbloem.

Kortom, volop inspiratie om (een deel van) je grasveld om te toveren tot een kleurrijk en biodivers stukje tuin.

 

9789464710267-375-0-18.jpgVan gazon naar gras 
Meer natuur in de tuin

Auteur
Arie Koster

Uitgeverij
Noordboek

€19,90

ISBN 9789464710267

 

Delen

Altijd op de hoogte?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met groentips en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als een van de eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen, leuke weetjes en allerlei activiteiten?

Word supporter van AVVN en ontvang elk seizoen De Tuinliefhebber

Het tijdschrift over samen natuurlijk tuinieren!