Voor de liefhebber - recensies - photo by Katya Au

Voor de liefhebber

19 september 2023

Recensies van boeken, blogs, podcats en meer over natuurlijk tuinieren

Voor de liefhebber - recensies - photo by Katya Au

Over natuurlijk tuinieren raak je niet uitgepraat. Er valt altijd iets nieuws te ontdekken en te leren. Wij delen graag onze lees-, kijk- en luistertips. Onze recensies vind je ook in De Tuinliefhebber, in de rubriek Voor de liefhebber.

Dit zijn onze aanraders

 

  • Klimaatslim tuinieren

    Boekrecensie: Klimaatslim tuinieren Hoe maak je je tuin natuurvriendelijk en toekomstbestendig?

  • Van gazon naar gras. Meer natuur in je tuin

    Boekrecensie: Van gazon naar gras Minder maaien, meer natuur.

  • Small magical gardens

    Social media tip: Small Magical Gardens Van een kleine tuin een ware lusthof creëren?

  • Schitteren in de schaduw

    Boekrecensie: Schitteren in de schaduw Kom zelf aan het stuur bij de keuze van bijzondere plantsoorten die het goed doen in een donker hoekje

  • Een vlucht distelvlinders

    Boekrecensie: Een vlucht distelvlinders Een boek over misschien wel de meest markante 'trekvlinder'

  • Droogteplanten

    Boekrecensie: Droogteplanten Meer dan 450 planten die passen bij een warm, droog klimaat.

  • De groene buurvrouw

    Boekrecensie: De groene buurvrouw helpt je vergroenen in de stad

  • Gids voor Nederlands en Vlaamse Arboreta

    Boekrecensie: Gids voor Nederlands en Vlaamse Arboreta Alle bomentuinen in Nederland en Vlaanderen

  • Groene oren

    Podcast tip: Groene oren In de podcastserie Groene Oren van Staatsbosbeheer vertellen planten, bomen en dieren zelf hun verhaal

  • Geluk is een vogel

    Boekrecensie: Geluk is een vogel Kun je vogels als individu benaderen, of alleen als soort?

  • Uur in de natuur

    Podcast tip: Uur in de natuur  

  • De tuin van mijn tante

    Instagram tip: De tuin van mijn tante  

  • De wondere wereld van klein gespuis

    Boekrecensie: Vuurvlieg, mier en vlinder Wie kan er beter vertellen over beestjes als mieren, zweefvliegen en ander kriebelig spul dan een natuureducator en natuurgids? 

  • Stoepplantjes

    Social media tip: Stoepplantjes Op een stuk stoep leven al snel zo’n vijftig verschillende plantjes. Je stapt er dagelijks aan voorbij, maar wie de tijd neemt om stil te staan en beter te kijken ziet met eigen ogen hoe biodiversiteit in de bebouwde kom eruit kan zien.

  • Een mooie of een eetbare tuin? Het kan allebei!

    Boekrecensie: De eetbare siertuin In het boek De eetbare siertuin staan meer dan duizend foto’s van planten die eetbaar zijn. Die foto’s zorgden in mijn geval voor heel wat kijkplezier. Soms blikken van herkenning, vaak ook iets van ’is die ook al eetbaar?’

  • Een strook eetbaar groen als alternatief voor een voedselbos

    Boekrecensie: Voedselbosrand Voedselbosrand is het vervolg op het succesvolle boek Voedselbos waarin Madelon Oostwoud de theorie van permacultuur beschrijft. In dit boek behandelt Madelon de praktijk van permacultuur: een voedselbos ingepast is in een bestaand landschap. Want langs tuinafscheidingen en hagen, langs de rafelranden van akkers en weilanden kan bestaande begroeiing gecombineerd worden met eetbare gewassen.

  • Wilde planten liefdevol beschreven

    Boekrecensie: In het wild geplukt Wildplukken, het verzamelen van vruchten, zaden, bloemen en bladeren ‘in het wild’ zoals het woord al zegt, is in. Niet vreemd; het is leuk en spannend, je ervaart het buiten zijn op een heel andere manier. En wat is nou leuker dan om zelf te oogsten?Geen wonder dat er verschillende uitgaven verschenen zijn over dit onderwerp. In het wild geplukt is daar een recent voorbeeld van. Het boek verscheen dit jaar (2022) en is geschreven door Lieve Galle. Ze noemt zichzelf een wildplukexperte en herboriste.

  • Ze zijn divers, ze zijn kleurrijk, ze zijn nuttig en we kunnen allemaal beter met hen omgaan

    Boekrecensie: De bonte verzameling beestjes in je tuin Kunnen we van de bleke kakkerlak (Ectobius pallidus) houden? Misschien wel na het lezen van François Lasserres De bonte verzameling beestjes in je tuin. Behulpzaam, nuttig, schadelijk of ongevaarlijk, in dit boek komt een grote diversiteit aan insecten en andere geleedpotigen aan bod. Alle zijn meer of meer bekend of meteen te herkennen aan de prachtige illustraties van Marion Vandenbroucke. Het is een feest om met dit boek de wereld van insecten te verkennen.

  • De natuur in beeld op herkenningskaarten

    Boekrecensie: Herken wie ik ben Lekker naar buiten gaan en je laten verrassen door alles wat je ziet: hoe fijn is dat! Alleen…wat zie je eigenlijk? Zeker de beginnende groen- en natuurliefhebber tast vaak in duister over soortnamen en weet niet goed waar op te letten. De nieuwe veldgids Herken wie ik ben van natuurillustrator Jasper de Ruiter biedt in dat geval uitkomst.

  • Hoera, een mierenhoop in je tuin!

    Boekrecensie: Mijn-mieren-hoop Niet iedereen staat direct te springen als hij een mierenhoop in de tuin vindt. Toch is het een reden om blij te zijn, stelt schrijver en tekenaar Achilles Cools in zijn boek Mijn – mieren - hoop. Hij hielp vrienden bij het verhuizen van een nest bosmieren naar een bos vlak naast zijn huis. Vervolgens kozen de mieren zijn tuin uit om een nieuw nest van anderhalve meter hoog te bouwen, pal naast de tuintafel. 

  • Lekkers uit de natuur

    Boekrecensie: Eetbare bomen en struiken Met de herfst in zicht ligt de grote oogst alweer achter je. Maar gelukkig valt er nog genoeg eetbaars te vinden; in de tuin, maar ook in de vrije natuur. In de gids Eetbare Bomen en struiken heeft Otmar Diez ruim tachtig soorten bomen en struiken beschreven die je op de een of andere manier kunt verwerken in een gerecht. 

  • Zet je straat in bloei

    Boekrecensie: Guerrilla Gardening, Handboek voor buurtvergroeners Guerrilla-tuinieren, het klinkt als een offensief om de buurt te vergroenen. En dat is nu precies de bedoeling van dit boek. Je hoeft niet te wachten op de gemeente of de woningbouwvereniging om je buurt groener te maken. 

  • Vlieg mee met de nachtzwaluw

    Recensie podcast: Groene Oren Je hoort hem eerder dan je hem ziet. Vooral in de broedtijd tussen mei en augustus is zijn ratelende roep in de schemer niet te missen. Maar met zijn grijsbruine schutkleur valt het niet mee hem te spotten. Daar heeft Staatsbosbeheer gelukkig iets op gevonden. 

Altijd op de hoogte?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met groentips en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als een van de eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen, leuke weetjes en allerlei activiteiten?

Word supporter van AVVN en ontvang elk seizoen De Tuinliefhebber

Het tijdschrift over samen natuurlijk tuinieren!