Ik vond het, als ik eerlijk ben, moeilijk om door de bomen het bos te blijven zien. Duizend eetbare planten is ook wel erg veel. Ook lijkt het me niet eenvoudig om met dit boek bij de hand (en zonder ooit een tuin te hebben ontworpen) tot een aardig ontwerp te komen, maar niet alles hoeft in een tuin perfect te zijn. Door het grote aanbod van eetbare planten is er in ieder geval voor iedereen volop te kiezen. En ach, als het niet helemaal bij elkaar past, het is eetbaar en dat maakt een hoop goed.
Ook handig zijn de in het boek opgenomen overzichten, zoals lijstjes van planten met bijvoorbeeld een peperachtige, zure, zoete, pittige en anijsachtige smaak. Ook de overzichten van planten en hun gebruik in de tuin (zon, schaduw et cetera) zijn handige hulpmiddelen.
Het boek is ingedeeld in hoofdstukken. Soms stemmen die tot nadenken, want wat is het verschil tussen ‘Mooie planten die ook eetbaar zijn’ en ‘Eetbare planten die ook mooi zijn’? Natuurlijk, smaken verschillen maar het zou heel handig zijn om - bijvoorbeeld met een tot vijf sterren, - aan te geven hoe lekker de betreffende bloem, blad of plant is. Je kunt ze moeilijk alle duizend uitproberen en om steeds maar weer op internet naar info te gaan zoeken is ook zo wat. Datzelfde geldt voor recepten, die miste ik echt. Ook ontbreken her en der de gegevens over de hoogte van de planten.
Mocht de aanleg van een geheel vernieuwde eetbare tuin je wat te snel gaan, dan kun je dit boek ook prima gebruiken om voor lege plekken wat eetbaars uit te zoeken.
Nieuwsgierig?
De eetbare siertuin
geschreven door Pascal Garbe & Didier Willery
ISBN 9789056158705
€24,95