Droogteplanten
19 september 2023

Droogteplanten

Door Peter Kouwenhoven Droogte planten

Peter-Kouwenhoven---portretfoto---blauw-kader.png

Boekrecensie: Droogteplanten

Meer dan 450 planten die passen bij een warm, droog klimaat.

De laatste paar jaar worden de zomers warmer en droger en vaak begint de zomer, wat dat betreft, al in de lente! (Moes)tuinliefhebbers ervaren dat als geen ander. Er wordt druk begoten en gesproeid, maar na een paar weken droogte zijn de regentonnen leeg.

Bodem

Je kunt wat aan de grond doen: grond met veel organisch materiaal, zoals compost, droogt minder snel uit (en zorgt voor een actief bodemleven); een geschoffeld toplaagje bevat veel lucht, ‘isoleert’ daardoor en gaat zo de verdamping (wat) tegen; bodembedekkende materialen zoals mulch en/of bodembedekkende planten doen dat ook en beperken ook nog eens de groei van ongewenste planten omdat ze het licht op de bodem wegnemen.

Plantkeuze

Natuurlijk is het ook slim om je plantkeuze aan te passen: kies voor planten die beter tegen droogte kunnen. Op de moestuin is dat moeilijk. En in de siertuin? Op het eerste gezicht denk je misschien dat die keuze beperkt is, maar dat is niet zo. Dat laat het boek Droogteplanten, geschreven door de Franse Aurélien Davroux, overduidelijk zien. Nu is Frankrijk geen Nederland en misschien dat er planten zijn die het bij ons minder naar hun zin hebben of die hier mogelijk moeilijk(er) verkrijgbaar zijn, maar dan nog biedt het boek met ruim 450 verschillende plantensoorten volop keuze. Die grote keuze maakt het op het eerste gezicht niet eenvoudiger. Maar de indeling van het boek, waarbij bijvoorbeeld bij elkaar passende soorten bij elkaar staan, helpt je op weg.

Kiezen voor een tuinbeplanting die beter bestand is tegen warme, droge zomers biedt niet alleen meer tuingemak en tuinplezier maar bespaart werk en water, en geeft ook nog eens een goed gevoel!

 

Droogteplanten 300x386.jpgDroogteplanten

Auteur
Aurélien Davroux

Uitgeverij
Noordboek

€27,90

ISBN 9789464710151

 

Delen

Altijd op de hoogte?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met groentips en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als een van de eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen, leuke weetjes en allerlei activiteiten?

Word supporter van AVVN en ontvang elk seizoen De Tuinliefhebber

Het tijdschrift over samen natuurlijk tuinieren!