Zonder titel (1920 x 600 px) (1920 x 680 px) (23)
21 november 2023

Een vlucht distelvlinders

Door Peter Kouwenhoven Een vlucht distelvlinders

Peter-Kouwenhoven---portretfoto---blauw-kader.png

Boekrecensie: Een vlucht distelvlinders

Een boek over misschien wel de meest markante 'trekvlinder'

Zegt het begrip ‘trekvogels’ de meeste mensen nog wel wat, ‘trekvlinders’ zorgen meestal voor opgetrokken wenkbrauwen en een wat aarzelende vraag: Trekvlinders…?

Trekvlinders zijn op zich niet zo bijzonder. Er zijn er enkele tientallen, zowel onder de dag- als onder de nachtvlinders. Sommige gaan, om het simpel te zeggen, waar de wind ze brengt, andere vliegen recht op hun doel af, desnoods tegen de wind in!

Toegankelijk

Over misschien wel de meest markante trekvlinder is nu een boek verschenen: Een vlucht distelvlinders. Ik heb het boek in één adem uitgelezen! Het is leuk en interessant om te lezen en, dankzij de illustraties van Maxime Beck, heel mooi om te zien. Wat me ook aanspreekt: je hoeft geen doorgewinterde vlinderdeskundige te zijn om van dit boek te kunnen genieten: het is heel toegankelijk geschreven.

Verwondering

Het boek geeft niet alleen een stuk informatie uit verleden en heden over de distelvlinders en hun voorkomen (soms massaal, soms maar een paar exemplaren; de vraag is waar dat door komt) maar roept ook een stuk verwondering op. Hoe is het mogelijk dat zo’n tere distelvlinder, die nog geen twee gram weegt en hersens heeft ter grootte van een speldenknop, afstanden over onbekende landen en gebieden van duizenden kilometers kan afleggen. Kom daar eens om met je navigatie-app!

Verbreed je kennis

De prachtige tekeningen van de vlinders worden vaak gecombineerd met een tekening van een drachtplant, een plantensoort waar de vlinder haar eitjes op afzet. Natuurlijk is er in het boek ook aandacht voor de cyclus ei – rups – pop – cocon en vlinder. Na dit boek kijk je nooit meer op dezelfde manier naar (distel-)vlinders!

 

 

5baae490-472b-4ada-b76f-963f4174abc5.jpgEen vlucht distelvlinders

Auteur
Elvira Werkman & Maxime Beck

Uitgeverij
Noordboek

€17,90

ISBN 9789464711288

 

Delen

Altijd op de hoogte?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met groentips en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als een van de eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen, leuke weetjes en allerlei activiteiten?

Word supporter van AVVN en ontvang elk seizoen De Tuinliefhebber

Het tijdschrift over samen natuurlijk tuinieren!