De-bonte-verzameling-beestjes-in-de-tuin-cover-hero
11 maart 2022

Ze zijn divers, ze zijn kleurrijk, ze zijn nuttig en we kunnen allemaal beter met hen omgaan

Door Lennart Puijker De bonte verzameling beestjes in je tuin – Françoi

Lennart-Puijker.png

Boekrecensie: De bonte verzameling beestjes in je tuin

Kunnen we van de bleke kakkerlak (Ectobius pallidus) houden? Misschien wel na het lezen van François Lasserres De bonte verzameling beestjes in je tuin. Behulpzaam, nuttig, schadelijk of ongevaarlijk, in dit boek komt een grote diversiteit aan insecten en andere geleedpotigen aan bod. Alle zijn meer of meer bekend of meteen te herkennen aan de prachtige illustraties van Marion Vandenbroucke. Het is een feest om met dit boek de wereld van insecten te verkennen.


Van elke besproken soort lees je over de herkomst van de naam, uiterlijke kenmerken, de voortplanting en de levensfases. En niet onbelangrijk: wie of wat ze eten en wie hen eet. Daarbij verrassen sommige details je. Zoals het borststukmechanisme van de roodaarskniptor (Athous haemorrhoidalis), waarmee ze met een ‘klik’ kunnen wegspringen. Of het parasitaire gedrag van de gewone goudwesp (Chrysis ignita). Je blijft geïntrigeerd. Jammer is wel dat een feitelijk gegeven als de gemiddelde lengte ontbreekt. Hierdoor maakt een omschrijving bij het vliegend hert (Lucanus cervus) als “met hun imposante formaat en enorme kaken” niet veel indruk.

Hoewel het op het eerste gezicht een ‘bonte’ verzameling lijkt, leer je gaandeweg over de insectengroepen waar de soorten in onderverdeeld worden. Zo kun je gemakkelijker een niet in dit boek besproken soort herkennen. En dus of je er al dan niet verheugd om kunt zijn. Want ook al schrijft Lasserre over elke insectensoort iets positiefs, hij benadrukt toch welke echt in de “sympathieke” kamp horen.

Lasserre wil dat we oog gaan hebben voor de insecten in onze tuinen. Ze zijn verantwoordelijk voor belangrijke processen in het ecosysteem. Om onze tuinen toegankelijker en vriendelijk voor hen te maken, geeft Lasserre eenvoudige tips. Een berg bladeren en dode takken laten liggen, de bodem niet omspitten en een dakpan ergens neerleggen, dragen allemaal bij.

Met de circa honderd besproken insectensoorten vertegenwoordigt dit boek lang niet alle 23.000 soorten die er alleen al in Nederland zijn. Ook is het geen specialistisch boek dat je beter leert tuinieren door middel van ‘insectenmanagement’. Maar in zijn opzet is dit boek zeer geslaagd: informatieve portretten, prachtige gedetailleerde tekeningen en fraai gebonden uitgegeven. De bonte verzameling beestjes in je tuin werkt uitnodigend en kan zo op elke koffietafel als eyecatcher – of de tuintafel wanneer het weer zich daarvoor leent.

 

Nieuwsgierig?

De-bonte-verzameling-beestjes-in-de-tuin-cover.jpgDe bonte verzameling beestjes in je tuin
geschreven door François Lasserre, met illustraties van Marion Vandenbroucke.
ISBN 9789089898791

 

 

 

 

Delen

Altijd op de hoogte?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met groentips en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als een van de eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen, leuke weetjes en allerlei activiteiten?

Word supporter van AVVN en ontvang elk seizoen De Tuinliefhebber

Het tijdschrift over samen natuurlijk tuinieren!